Άφθες: φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν  άμεσα

why-do-my-teeth-hurt-1110x450-1.jpg

Οι άφθες είναι ενοχλητικές και επώδυνες. Με αυτές τις φυσικές λύσεις όμως θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτές πολύ σύντομα…

 

Συχνά δεν φαίνονται αλλά, αν δαγκώσουμε κάτι αλμυρό ή ξινό οι άφθες μας πονούν.

 

 

Εκδηλώνονται κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε στρες ή καταναλώσουμε ορισμένες τροφές όπως ανανά, σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άφθες είναι μεταδοτικές. Επίσης, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

9 φυσικές λύσεις για τις άφθες

1.Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

 

Ορισμένα αντισηπτικά έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη απομάκρυνση τους από το στόμα σας. Το τεϊόδεντρο, το μύρι και το έλαιο από γεράνι συγκαταλέγονται σε αυτά τα αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από τις άφθες.  

 

 

2.Χρησιμοποιήστε βασιλικό

 

Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφθες καθώς έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Βράστε 15-30 γραμμ. φύλλα βασιλικού σε 1 λίτρο νερό και πίνετε καθημερινά 1 φλιτζάνι.

 

3.Οι βιταμίνες που βοηθούν

 

Οι βιταμίνη C, το σύπλεγμα των βιταμινών Β, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι μερικά από τα συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της εμφάνισης τους ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

4.Κάντε γαργάρες με καλέντουλα

 

Για να θεραπευτούν οι άφθες κάντε γαργάρες με ρόφημα καλέντουλας. Ρίξτε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο (στα καταστήματα υγιεινών τροφών) μέσα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το 10 λεπτά, έπειτα στραγγίστε το και χρησιμοποιήστε το για στοματικές πλύσεις 3-4 φορές την εβδομάδα.

 

5.Τρώτε γιαούρτι

 

Η ζωντανή καλλιέργεια acidophilus που υπάρχει στο γιαούρτι μπορεί όχι μόνο να προλάβει αλλά και να θεραπεύσει τις άφθες.

 

 

6.Χρησιμοποιήστε βιταμίνη Ε

 

Μια εξίσου αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι μία κάψουλα βιταμίνης Ε. Την τρυπάτε και τρίβετε το υγρό απευθείας πάνω στην άφθα. Βάζετε 3 φορές την ημέρα βιταμίνη Ε μέχρι να επουλωθεί.

 

7.Οι χυμοί βοηθούν

 

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους οι συχνές άφθες υποδηλώνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο ή φυλλικό οξύ. Συνιστάται λοιπόν μία καθημερινή δόση από κοκτέιλ χυμών φυλλικού οξέος: Πάρτε 2 φύλλα από κατσαρό λάχανο και μία μικρή χούφτα μαϊντανό και σπανάκι. Αποχυμώστε τα με 4 ή 5 καρότα, σπρώχνοντας τα φύλλα με τα καρότα μέσα στον αποχυμωτή. Είναι καλή πηγή β-καροτένιου και έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τα έλκη του στόματος.

 

8.Καφές για άμεση ανακούφιση.

Ένα γιατροσόφι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο καφέ για ανακούφιση. Βάλτε πάνω στην πληγή αλεσμένο στιγμιαίο καφέ.

 

9.Αλλάξτε οδοντόκρεμα

 

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ελέγξετε την οδοντόκρεμά σας! Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν το συστατικό «sodium lauryl sulphate (SLS)», το οποίο είναι ενδεχομένως να τις πυροδοτεί. Ενεργεί ως απολυμαντικός και καθαριστικός παράγοντας και ως γαλακτωματοποιητής, αλλά μπορεί να ερεθίσει τις στοματικές μεμβράνες, να προκαλέσει αλλαγή στη δομή των κυττάρων δημιουργώντας πληγές και καταλήγοντας σε αλλεργική στοματίτιδα.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

Ξεπλένετε το στόμα σας 3 με 4 φορές την εβδομάδα με ένα μείγμα που θα περιέχει νερό και ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα ή αλάτι.

 

Επίσης μπορείτε να κάνετε στοματικές πλύσεις με γάλα μαγνησίας που και αυτό βοηθάει.

 

Στα φαρμακεία θα βρείτε στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη μία ουσία που μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο και να βελτιώσει τη στοματική υγιεινή.

 

 

 

 

Επισκεφτείτε το γιατρό στην περίπτωση που

* Η άφθα επιμένει πάνω από 2 εβδομάδες.

* Εμφανίζονται συχνά άφθες ανά εβδομάδα και περισσότερες από μία.

Περισσότερα θέματα υγείας; Κάντε κλικ ΕΔΩ

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top