Ακράτεια: Ριζική θεραπεία της με επέμβαση

Humidity-water-drops-on-glass.jpg

Η γυναικεία ακράτεια θεραπεύεται σήμερα σε ποσοστό που φθάνει το 90%, χάρη σε μια σύγχρονη μέθοδο, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική, απλή και δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Μην αφήνετε λοιπόν ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί να περιορίζει τις δραστηριότητές σας. Διαβάστε πώς γίνεται η επέμβαση και πού πρέπει να απευθυνθείτε.

Η ακράτεια συχνά μπορεί να οφείλεται στην εμμηνόπαυση, σε ορμονικές διαταραχές ή σε παχυσαρκία. Ανάλογα με τη μορφή της χωρίζεται σε: α) ακράτεια από προσπάθεια, δηλαδή ακούσια απώλεια ούρων όταν γελάτε, βήχετε κτλ. β) επιτακτικού τύπου δηλαδή αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση με απώλεια ούρων, γ) μεικτού τύπου, όταν συμβαίνουν και τα δύο, δ) ακράτεια από υπερπλήρωση, όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Με την επέμβαση τοποθετείται μία κολπική ταινία δηλαδή ένα σταθερό πλέγμα κάτω από την ουρήθρα, που της επιτρέπει να διατηρεί τη φυσιολογική της θέση αποτρέποντας την ακράτεια ούρων. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να βήξετε με πλήρη την ουροδόχο κύστη, για να ρυθμίσει καλύτερα το ειδικό πλέγμα στη σωστή θέση του. Είναι πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτείτε μία μέρα στο νοσοκομείο, ενώ θα επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι εξετάσεις που προηγούνται

Για να αποφασίσει ο γιατρός σας αν πρέπει να υποβληθείτε στην επέμβαση, θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις, για να προσδιοριστεί ο βαθμός και η μορφή της ακράτειας. Συνήθως, απαιτείται ανάλυση ούρων και ουροδυναμικός έλεγχος, μία εξέταση κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει τη λειτουργία της κύστης κατά την ούρηση. Ο γιατρός θα τοποθετήσει στην ουροδόχο κύστη έναν πολύ μικρό καθετήρα (σωληνάκι ) και θα μετρήσει την πίεση που ασκείται στην κύστη. Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης μεθόδου

Το σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μισή ώρα έχετε λύσει οριστικά το πρόβλημα μιας ζωής. Ακόμη, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου κυμαίνεται σε ποσοστά που αγγίζουν το 90%. Η επέμβαση είναι απλή, σύντομη, ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους για την ασθενή. (Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν πολύ σπάνια, όπως σε όλες τις επεμβάσεις.)

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αποτελεσματική στην περίπτωση που υποφέρετε από ακράτεια που προκύπτει από προσπάθεια ή μεικτού τύπου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν η επέμβαση είναι η ενδεδειγμένη λύση για την περίπτωσή σας. Δεν πρέπει να υποβληθείτε στην επέμβαση αν είστε ή προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος.

Πού μπορώ να απευθυνθώ;

Η επέμβαση γίνεται στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Θα πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά και θα σας εξετάσει.

Ο ειδικός απαντά στις απορίες σας

Είναι επώδυνη;

Όχι, είναι σχεδόν ανώδυνη. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να αισθανθείτε μετά την επέμβαση ελαφρύ τσούξιμο ή μικρή αλλά ανεκτή ενόχληση.

Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση;

Καλό είναι για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση να αποφεύγετε τις πολύ κουραστικές δουλειές και τα βάρη μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά στη θέση του το ειδικό πλέγμα που σας τοποθέτησαν κάτω από την ουρήθρα.

M.Σιγανός, Vita

Περισσότερα για την υγεία σας ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top