Φαγούρα: γιατί με τρώνε τα αυτιά μου;

φαγούρα-στα-αυτιά.png

Μάθετε ποιες είναι οι πιο συχνές από τις αιτίες που προκαλούν φαγούρα στα αυτιά και τι να κάνετε

Δεν μπορείτε να σταματήσετε να ξύνετε τα αυτιά σας;  Ένας κνησμώδης ακουστικός πόρος (ο σωλήνας που συνδέει το εξωτερικό αυτί σας με το τύμπανο του αυτιού σας) συμβαίνει σε άτομα όλων των ηλικιών. Το πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε θα εξαρτηθεί από το τι σας κάνει να ξύνεστε.

Οι πιο συχνές από τις αιτίες που προκαλούν φαγούρα στα αυτιά περιλαμβάνουν:

Συσσώρευση κεριού στο αυτί

Το κερί είναι ο τρόπος του σώματός σας να καθαρίζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά από τα αυτιά σας, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να τα προκαλέσει φαγούρα.

Μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί με μια μπατονέτα. Θα σπρώξετε το κερί πιο βαθιά μέσα, όπου μπορεί να κολλήσει. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε σταγόνες αυτιών χωρίς ιατρική συνταγή που διαλύουν το κερί. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό εργαλείο για την ασφαλή αφαίρεση του συσσωρευμένου κεριού.

Λοιμώξεις

Η φαγούρα στα αυτιά μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι μόλυνσης του αυτιού. Τα βακτήρια και οι ιοί τα προκαλούν φαγούρα. Αυτό συνήθως μπορεί να συμβεί, όταν έχετε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες. Ένα είδος μόλυνσης είναι και το αυτί του κολυμβητή, που μπορεί να προκληθεί όταν το νερό παραμένει στο αυτί σας αφού κολυμπήσετε. Η υπερβολική υγρασία φθείρει το φυσικό στρώμα άμυνας του ακουστικού πόρου σας ενάντια στα μικρόβια. Για να σταματήσετε τη φαγούρα, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, αλλά ο γιατρός σας θα μπορούσε να συνταγογραφήσει ωτικές σταγόνες για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστεί να τις παίρνετε μερικές φορές την ημέρα για μια εβδομάδα. Άλλες λοιμώξεις μπορεί να χρειάζονται μια σειρά αντιβιοτικών.

Δερματικές αλλεργίες

Το δέρμα μέσα στα αυτιά σας μπορεί να έχει φαγούρα και λόγω κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Ένα προϊόν ομορφιάς, όπως σπρέι μαλλιών ή σαμπουάν μπορεί να είναι ο ένοχος στην περίπτωση αυτή. Το ίδιο μπορούν να προκαλέσουν και τα προϊόντα που έχουν νικέλιο, όπως τα σκουλαρίκια. Πλαστικό, καουτσούκ ή μέταλλο που βάζετε μέσα στα αυτιά σας, όπως ακουστικά ή ακουστικά βαρηκοΐας, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Για να ανακουφιστείτε, θα πρέπει να καταλάβετε σε τι είστε αλλεργικοί και να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Μέχρι τότε, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια στεροειδή κρέμα για να σταματήσει την επιθυμία σας για… ξύσιμο.

Έκζεμα ή ψωρίαση

Εάν έχετε κάποια από αυτές τις δερματικές παθήσεις, μπορεί να είστε επιρρεπείς στη φαγούρα στα κανάλια του αυτιού.

Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα με σταγόνες στα αυτιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε στεροειδή χάπια.

Τροφικές αλλεργίες

Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη τα αυτιά σας μπορεί να σας τρώνε. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί όταν τρώτε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Γνωστό ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλεργίας. Το αίσθημα τσιμπήματος στα αυτιά σας θα πρέπει να σταματήσει μόλις καταπιείτε το φαγητό ή το βγάλετε από το στόμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεστε θεραπεία. Ωστόσο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει τεστ για να δει πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία σας. Τα άτομα με σοβαρές τροφικές αλλεργίες μπορεί να χρειαστεί να φέρουν ένεση επινεφρίνης.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top