Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

σύνδρομοεντερικής-ζύμωσης.jpg

Το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης (Auto-brewery syndrome στα αγγλικά) είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία παράγονται ποσότητες αιθανόλης που προκαλούν μέθη μέσω ενδογενής ζύμωσης στο πεπτικό σύστημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αν ζαλίζεσαι μπερδέυεις τη γλώσσα σου, νιώθεις ναυτία και  έχεις σπάσει κάθε όριο στα αλκοτέστ κι όμως, δεν έχεις πιει σταγόνα οινοπνεύματος, τότε μπορεί να πάσχεις από το εν λόγω σύνδρομο. Ακόμη τ συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προβλήματα με τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τις διαδικασίες σκέψης

Κούραση ή αίσθημα πολύ κούρασης

Πόνος στο στομάχι

Φούσκωμα, αέρια

Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου

Εκκρίσεις από τη μύτη, παραγωγικός βήχας 

Λαχτάρα για ζάχαρη

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μην ταράζεσαι αν πάσχεις από το λεγόμενο σύνδρομο εντερικής ζύμωση, ένα σπάνιο σύνδρομο όπου το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ως “ζυθοποιείο” και μετατρέπει τους υδατάνθρακες που καταναλώνεις σε αιθανόλη. Αν και γενικά ακίνδυνο, το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να σε καταστήσει δυσλειτουργικό ακόμα και για καθημερινές εργασίες, ενώ για όσους έχουν καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχουν ιστορικό βαριάς χρήσης αντιβιοτικών ενέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών επιπλοκών. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων τα οποία καταπολεμούν τον μήκυτα Saccharomyces cerevisiae, ο οποίος ευθύνεται για την εκδήλωση του συνδρόμου.

Άμεση Φροντίδα: Ο ασθενής με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ και να σταθεροποιηθεί.

Φαρμακευτική θεραπεία: ακολουθείτε θεραπεία με βάση τα αποτελέσματα καλλιέργειας και ευαισθησίας για τον εντοπισμένο ζυμομύκητα ή τα βακτήρια.

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μια θεραπεία με μία ή περισσότερες από τις αζόλες ή τα πολυένια. Τα σπάνια ή ανθεκτικά μικρόβια απαιτούν εχινοκανδίνη ή αντιβιοτικό.

Διατροφική θεραπεία: Μια βασική θεραπεία του συνδρόμου auto-brewery είναι η τροποποίηση δίαιτας που απαιτεί υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατάνθρακες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η ζάχαρη ζυμώνεται σε αλκοόλ και μια δίαιτα που εξαλείφει τα απλά και πολύπλοκα σάκχαρα θα μειώσει το αλκοόλ που ζυμώνεται από το γαστρεντερικό και το ουροποιογεννητικό σύστημα.

Συμπληρώματα: Τα προβιοτικά συμπληρώματα πολλαπλών στελεχών βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων στη γαστρεντερική οδό και έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του συνδρόμου auto-brewery, αλλά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ως θεραπεία

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top