Αφόδευση: 7 περίεργες ερωτήσεις για την τουαλέτα και οι απαντήσεις τους

giorgio-trovato-XatMS2NXIpo-unsplash.jpg

Η επιστήμη απαντάει σε 7 καυτά ερωτήματα γύρω από την εντερική σας λειτουργία.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικές με την αφόδευση

Η αφόδευση είναι μια φυσική ανάγκη του οργανισμού που κανείς δεν θέλει να συζητάει. Παρόλο λοιπόν, που δεν αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης, ο κόσμος έχει πολλές ερωτήσεις σχετικές με αυτό, που ντρέπεται να τις εκφράσει. Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στην αφόδευση; Η επιστήμη απαντά στις 7 πιο περίεργες συνήθειες της τουαλέτας.

Γιατί ξυπνάτε το βράδυ να ουρήσετε, αλλά όχι για να αφοδεύσετε;

Οι νευρώνες στο έντερό σας που ελέγχουν τους σπασμούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κένωση, επηρεάζονται επίσης από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας. Δηλαδή, το βιολογικό σας ρολόι που σας ξυπνάει όταν έχει φως έξω και σας προκαλεί νύστα όταν είναι σκοτάδι, επηρεάζει επίσης και την εντερική σας λειτουργία. Γι’ αυτό και δεν σας έχει τύχει ποτέ, ή πολύ σπάνια, να ξυπνήσετε στη μέση του ύπνου σας για να αφοδεύσετε. Από την άλλη, η ουροδόχος κύστη μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, γι’ αυτό και σας ξυπνάει για να ουρήσετε, όταν είναι γεμάτη.

Γιατί έχετε αέρια όταν ξυπνάτε το πρωί;

Το έντερο είναι αρκετά αδρανές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ενεργοποιείται και ξεκινάει τις συσπάσεις όταν σηκώνεστε το πρωί, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει όλα τα αέρια που είχαν εγκλωβιστεί εκεί όσο κοιμόσασταν.

Γιατί όταν πίνετε καφέ μετά πάτε στην τουαλέτα;

Δεν είστε μόνο εσείς που όταν πίνετε καφέ, σας έρχεται κατευθείαν η ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα για νούμερο 2. Το 30% των ανθρώπων βιώνουν αυξημένη εντερική κίνηση όταν πίνουν τον καφέ τους το πρωί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. Μην ρίχνετε όμως, την ευθύνη μόνο στην καφεΐνη. Ο καφές ενεργοποιεί το περιφερικό τμήμα του εντέρου, γεγονός που επιταχύνει την ανάγκη της κένωσης. Αυτό οφείλεται στην οξύτητα του καφέ, καθώς το χλωρογενικό οξύ προκαλεί το στομάχι να παράγει περισσότερο γαστρικό υγρό, και ως αποτέλεσμα να σας δημιουργήσει την ανάγκη να αδειάσετε τα περιεχόμενα του, πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Γιατί μερικές φορές ανατριχιάζετε όταν αφοδεύετε;

Αυτό συμβαίνει όταν οι εντερικές σας κινήσεις ενεργοποιούν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλό σας με το έντερο. Όταν το νεύρο αυτό ενεργοποιείται, μπορεί να προκαλέσει ανατριχίλα και εφίδρωση, καθώς και πτώση της αρτηριακής πίεσης και των χτύπων της καρδιάς.

Διαβάστε ακόμα: 6 πεπτικά προβλήματα: οι αιτίες και η αντιμετώπιση

Γιατί όταν τρώτε καυτερές τροφές δυσκολεύεστε στην αφόδευση;

Οι χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα καυτερά φαγητά, συνήθως φτάνουν στο έντερό σας ως είναι, χωρίς να διαλυθούν από τα γαστρικά υγρά όταν τα χωνεύετε, γι’ αυτό και νιώθετε ένα κάψιμο κατά την αφόδευση. Ουσιαστικά, οι ουσίες αυτές περιέχουν ακόμα καψαϊκίνη όταν φτάνουν στο έντερό σας, γι’ αυτό και σας δημιουργούν ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

Γιατί δεν μπορείτε να αφοδεύσετε με ευκολία, όταν πάτε διακοπές;

Περίπου το 40% των ανθρώπων, βιώνουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας όταν ταξιδεύουν, και αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή ρουτίνας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι διαφορετικές ώρες γευμάτων, ύπνου, ακόμα και το jet lag μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και εκ του αποτελέσματος, την πεπτική σας διαδικασία.

Γιατί πολλές φορές το καζανάκι δεν τραβάει τα κόπρανα;

Τα κόπρανα που συνεχίζουν να επιπλέουν ακόμα και αφού τραβήξετε το καζανάκι, συνήθως περιέχουν λίπος, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών. Αυτό ίσως να συνδέεται με κάποιες ασθένειες όπως η παγκρεατίτιδα και η κοιλιοκάκη, αλλά από την άλλη μπορεί να μην σημαίνουν και τίποτα. Ένα τσεκ με το γιατρό σας, σίγουρα θα σας δώσει την απάντηση.

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top