10 λόγοι για τους οποίους έχετε φαγούρα στο κεφάλι

itchy-scalp-1597111474.jpg

Η απαλλαγή από τη φαγούρα ξεκινά με το να μάθετε τι την προκαλεί. Ορίστε 10 λόγοι που προκαλούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι συμβουλές των δερματολόγων για το τι μπορεί να σας προσφέρει ανακούφιση.

Γιατί με τρώει το κεφάλι μου;

Όταν το τριχωτό της κεφαλής σας προκαλεί φαγούρα, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να αισθάνεστε ότι η φαγούρα δεν θα σταματήσει ποτέ, αλλά η ανακούφιση είναι δυνατή.

  1. Πιτυρίδα. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό με φαγούρα και βλέπετε νιφάδες στα μαλλιά ή στα ρούχα σας, μπορεί να έχετε πιτυρίδα.

Πώς να ανακουφιστείτε: Εάν έχετε πιτυρίδα, η χρήση ενός σαμπουάν για την πιτυρίδα και οι θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να μάθετε πώς να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά τα προϊόντα παρακολουθώντας το σύντομο βίντεο, Πώς να αντιμετωπίζετε την πιτυρίδα .

  1. Αντίδραση σε ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών. Ένα κνησμώδες, ξηρό και ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να σας προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεπλύνετε το σαμπουάν από τα μαλλιά σας. Αν αφήσετε λίγο σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να το ερεθίσει.

Εάν έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και εξάνθημα, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής . Αυτό είναι κοινό μεταξύ των ανθρώπων που βάφουν τα μαλλιά τους. Συχνά ο ένοχος είναι ένα συστατικό της βαφής που ονομάζεται παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD), που βρίσκεται στις μαύρες βαφές μαλλιών.

Θα μπορούσατε, επίσης, να έχετε αλλεργία σε κάποιο σαμπουάν, κοντίσιονερ ή άλλο προϊόν που εφαρμόζετε στο τριχωτό της κεφαλής σας. Εάν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα θα έχετε ένα κνησμώδες εξάνθημα στο τριχωτό της κεφαλής σας και σε οποιοδήποτε άλλο σημεία του δέρματος έρχεται σε επαφή με το προϊόν.

Πώς να ανακουφιστείτε: Για να σταματήσετε τη φαγούρα, πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν που προκαλεί την αντίδραση. Εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε, ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

  1. Κνίδωση. Αυτά είναι κόκκινα και κνησμώδη εξογκώματα που μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Οι κυψέλες τείνουν να εκδηλώνονται και να φεύγουν μέσα σε λίγες ώρες. Μερικές φορές, οι κυψέλες εξαφανίζονται και επανέρχονται. Εάν οι κυψέλες έρχονται και φεύγουν για περισσότερες από 6 εβδομάδες, ονομάζονται χρόνιες κυψέλες.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Η κνίδωση συχνά υποχωρεί από μόνη της, αλλά εάν είναι μακροχρόνια, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Οι δερματολόγοι αντιμετωπίζουν συχνά την κνίδωση με ειδικά φάρμακα.

  1. Οι ψείρες του κεφαλιού. Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των ψειρών. Εάν υποψιάζεστε ότι οι ψείρες του κεφαλιού σας προκαλούν τη φαγούρα, ζητήστε από κάποιον να εξετάσει προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας για σημάδια αυτών των μικροσκοπικών ζωυφίων.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα, πρέπει να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά προϊόντα που απομακρύνουν τις ψείρες.

  1. Ψώρα. Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό ζωύφιο που ονομάζεται ανθρώπινο άκαρι. Εάν αυτά τα ακάρεα τρυπώσουν στο τριχωτό της κεφαλής σας, στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να εκδηλωθεί έντονη φαγούρα. Η φαγούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ψώρας και μπορεί να είναι τόσο έντονη που να σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ψώρα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Εάν έχετε ψώρα, θα χρειαστείτε θεραπεία, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο με συνταγή γιατρού.

  1. Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής. Η δακτυλίτιδα δεν προκαλείται από σκουλήκια. Είναι μια μόλυνση που προκαλείται από έναν μύκητα. Εάν εμφανίσετε δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής σας, πιθανότατα θα έχετε και ένα κόκκινο και έντονο εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Για να ανακουφιστείτε, χρειάζεστε ακριβή διάγνωση και θεραπεία για τη δακτυλίτιδα.

    Η θεραπεία της δακτυλίτιδας στο τριχωτό της κεφαλής απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα, επομένως θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Οι δερματολόγοι συχνά αντιμετωπίζουν άτομα με δακτυλίτιδα, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο.

  1. Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Περίπου το 50% των ατόμων που έχουν ψωρίαση βιώνουν κάποια στιγμή έξαρση της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής. Στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να έχετε κοκκινωπά μπαλώματα, ξεφλούδισμα σαν πιτυρίδα, ασημί-λευκό λέπι και ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εκδηλώνεται συχνά με φαγούρα, η οποία κυμαίνεται από ήπια έως έντονη.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται από ένα φαρμακευτικό σαμπουάν ή κάποιο άλλο σχετικό προϊόν που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

  2. Ατοπική δερματίτιδα. Εάν έχετε έναν τύπο εκζέματος γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα (AD), μπορεί να εκδηλωθεί φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να έχετε ερυθρότητα και λέπια στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το τριχωτό της κεφαλής τους καίγεται και νιώθουν συχνά έντονη φαγούρα.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Η θεραπεία της AD μπορεί να φέρει ανακούφιση. Επειδή το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας διαφέρει από το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματός σας, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για μια ολοκληρωμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στις δικές ανάγκες.

  1. Πρόβλημα με τα νεύρα. Ένα έντονο φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς σημάδια εξανθήματος ή άλλης δερματικής αντίδρασης μπορεί να είναι σημάδι νευρολογικού προβλήματος. Ο γιατρός σας μπορεί να πει ότι έχετε νευροπάθεια. Είναι η ιατρική λέξη για ένα πρόβλημα κατά μήκος ενός νεύρου λόγω βλάβης, ασθένειας ή ανωμαλίας στον τρόπο λειτουργίας του νεύρου. Οι ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα σας περιλαμβάνουν τον έρπητα ζωστήρα και τον διαβήτη. Και οι ουλές μπορεί να βλάψουν τα νεύρα. Εάν έχετε τριχόπτωση που έχει προκαλέσει βαθιές ουλές, μπορεί να έχουν καταστρέψει τα νεύρα σας. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να βρει τη ρίζα του προβλήματος.

  1. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Εάν αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα.

    Πώς να ανακουφιστείτε: Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος θα πρέπει να εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτοί οι γιατροί έχουν εξειδίκευση στη διάγνωση καρκίνου του δέρματος και μπορούν να σας πουν εάν πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος ή αν κάτι άλλο μπορεί να σας προκαλεί τη φαγούρα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top