Νόστιμες και θρεπτικές συνταγές με αβοκάντο

συνταγές-με-αβοκάντο.jpg

Ας δούμε δύο πεντανόστιμες και θρεπτικές συνταγές με αβοκάντο, αφού πρώτα μάθουμε την ιστορία του

Η ιστορία του αβοκάντο

Το 1519 ο Ισπανός κατακτητής Hernan Cortes, (γνωστός και ως Hernando Cortez), και η συνοδεία του ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εισήλθαν στο Tenochtitlan, την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων και τον πρόδρομο της σύγχρονης Πόλης του Μεξικού. Αρχικά καλοδεχούμενος ως θεός από τον Μοντεζούμα, τον ηγέτη των Αζτέκων, ο Κορτές τελικά κατέκτησε και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, διεκδικώντας έτσι το έδαφος για την Ισπανία. Χιλιάδες σκοτώθηκαν στην καταδίωξη του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Όμως οι κατακτήσεις του Κορτές απέφεραν άλλους καρπούς εκτός από εδαφικό κέρδος. Ο Cortes πιστώνεται ότι εισήγαγε το αβοκάντο στην Ευρώπη, ένα φρούτο που βρήκε σε αφθονία μέσα και γύρω από το Μεξικό.

     Το αβοκάντο προέρχεται κάπου στις τροπικές περιοχές είτε της Κεντρικής είτε της Νότιας Αμερικής. Η ακριβής τοποθεσία αμφισβητείται. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι καλλιεργείται εδώ και 7.000-8.000 χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη Nahuatl για τον όρχι, υποτίθεται λόγω του σχήματος του αβοκάντο. Οι Nahua ήταν οι Ινδοί του κεντρικού Μεξικού, από τους οποίους οι Αζτέκοι ήταν μια υποομάδα. Λόγω της γενετικής αναφοράς του αβοκάντο, θεωρήθηκε φυσικό αφροδισιακό. 

     Τα αβοκάντο είναι ένα μάλλον μοναδικό φρούτο, με πλούσια, βουτυρώδη υφή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλλά οι δύο πιο κοινές είναι η Fuerte και η Hass. Το Fuerte είναι μεγαλύτερο, πράσινου χρώματος και λείο δέρμα. Το προτιμώμενο Hass είναι μικρότερο, σκούρο πράσινο έως μαύρο και με βότσαλο. Η Hass είναι η μόνη διαθέσιμη ποικιλία όλο το χρόνο. Η Καλιφόρνια παράγει πάνω από το 90% των αβοκάντο στον κόσμο και είναι επίσης κορυφαία στη λίστα της κατανάλωσης.

ΣΟΥΠΑ HABANERO-AVOCADO

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Hot & Spicy Latin Dishes» των Dave DeWitt et al., του περιοδικού Chile Pepper.

Υλικά

• 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι • 1 τσίλι habanero, αφαιρέθηκαν οι σπόροι και οι μίσχοι, ψιλοκομμένο • 4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου • 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι για γεύση • 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο • 6 τορτίγιες, κομμένες στα τέσσερα και τηγανισμένες στο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα αβοκάντο και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Τοποθετήστε τα σε μια ζεστή σουπιέτα σούπας. Ζεσταίνουμε το habanero και το ζωμό κοτόπουλου με την κρέμα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Ρίξτε τον ζωμό στα αβοκάντο, ανακατεύοντας ή χτυπήστε ελαφρά με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και πασπαλίζουμε με κόλιαντρο. Σερβίρουμε αμέσως με τις τορτίγιες.

Σολομός με σάλτσα αβοκάντο

  • 3 φιλέτα σολομού (περίπου 150 γραμμάρια το ένα)

  • ½ μεγάλο αβοκάντο κομμένο στη μέση

  • ¼ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

  • 1 κ.σ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά

  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • ¼ κ.γ. σάλτσα ταμπάσκο

  • ¼ κ.γ. σάλτσα Worcestershire

  • ¼ κ.γ. αλάτι

  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι

1. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα ταψί που έχετε βάλει αλουμινόχαρτο, αλείψτε με λίγο λάδι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.

2. Προθερμαίνετε το γκριλ. Ψήνετε το σολομό για 10 έως 12 λεπτά.

3. Όσο ψήνεται το ψάρι, ανακατέψτε το αβοκάντο, γιαούρτι, μαγιονέζα, χυμό λεμονιού, σκόρδο, σάλτσα ταμπάσκο, σάλτσα Worcestershire, αλάτι και πιπέρι σε μίξερ. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Συνοδεύσετε το ψάρι με την σάλτσα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top