Δέκα ιδιαίτερες παθήσεις των ματιών

oci-bolest-oci-syndrom-sucheho-oka.jpg

Ανακαλύψτε 10 σπάνιες οφθαλμικές παθήσεις με περίεργα συμπτώματα που δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν!

Μάτι της γάτας

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια χρωμοσωμική νόσο, εγγενή και μη θεραπεύσιμη. Πήρε το όνομά της από το πιο χαρακτηριστικό της σύμπτωμα  που είναι η απουσία ιστού στο μάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στενεύει η κόρη και να τείνει προς την ίριδα. Ωστόσο, αυτή η οφθαλμική ανωμαλία δεν εντοπίζεται σε όλους τους πάσχοντες. Δυστυχώς, το σύνδρομο των ματιών της γάτας επηρεάζει επίσης τα νεφρά, την καρδιά, τα αυτιά και το μυοσκελετικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκινητικότητα και ήπια νοητική αναπηρία. Η πάθηση είναι πιθανό να εντοπιστεί κατά την περίοδο κύησης καθώς προκαλεί καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον φαινότυπο του ασθενή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση η οφθαλμική ανωμαλία δεν μπορεί να αντιστραφεί και στόχος είναι να βελτιωθεί η όραση με τεχνητά μέσα.

Παράλυση ματιού

Σε μια τέτοια περίπτωση το μάτι χάνει όλες τις αισθητηριακές και κινητικές του λειτουργίες. Συνήθως αποτελεί σύμπτωμα ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η στεφανιαία νόσος. Συνδέεται επίσης με το σύνδρομο Kearns-Sayre, όπου εντοπίζεται υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Άλλα σημάδια του συνδρόμου είναι οι επιληπτικές κρίσεις και η κώφωση, που συνήθως εμφανίζονται στην ύστερη εφηβεία. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η παράλυση των ματιών είναι μια παρενέργεια του συνδρόμου Moebius, που παραλύει ολόκληρο το πρόσωπο. Η θεραπεία για την παράλυση των ματιών εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Διαστολή και συστολή της κόρης

Όταν πέφτει φως στο μάτι ενός ατόμου, η κόρη του θα διασταλεί και στη συνέχεια θα συσταλεί με αργό ρυθμό καθώς προσαρμόζεται στο φωτεινότερο περιβάλλον. Αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος αντίδρασης της κόρης και αν δεν παρατηρείται υπο αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι σημάδι ιατρικών προβλημάτων. Ωστόσο η διαστολή και συστολή της κόρης χωρίς εξωτερικό ερέθισμα αποτελεί ένδειξη μιας ευρείας γκάμας παθήσεων  συμπεριλαμβανομένης της νευροσύφιλης, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της νεφρικής ανεπάρκειας και της κίρρωσης.

Όγκοι στο μάτι

Οι οφθαλμικοί όγκοι που εμφανίζονται συνήθως πίσω από το μάτι είναι αρκετά δυσάρεστοι αλλά γίνονται ακόμη πιο ενοχλητικοί όταν εμφανίζονται στο εξωτερικό του ματιού. Αυτοί οι τύποι όγκων είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις και συνήθως δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα όρασης, καθώς σπάνια καλύπτουν το κέντρο του κερατοειδούς. Γιατροί που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις λένε ότι οι ασθενείς συχνά δεν ζητούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή των όγκων επειδή δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα (συνήθως ήπιο αστιγματισμό). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν πάνω τους θύλακες τρίχας, χόνδροι ακόμη και ιδρωτοποιοί αδένες. Ασθενής από το Ιράν αφαίρεσε όγκο στα μάτια όταν εμφάνισε τρίχες, οι οποίες του προκαλούσαν ήπια ενόχληση.

Οφθαλμικός έρπης

Ο έρπης του ματιού μπορεί να προκληθεί από τον ιό της ανεμοβλογιάς ή από τον απλό έρπητα τύπου 1. Διαφέρει από τον ιό που προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο οφθαλμικός έρπης μπορεί να εμφανιστεί ως πληγή ή εξόγκωμα στο βλέφαρο. Τέτοιες πληγές συνήθως επουλώνονται μέσα σε περίπου μία εβδομάδα αλλά μέχρι τότε μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πονοκεφάλους και φωτοφοβία. Πιο σπάνια ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον κερατοειδή και στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο έρπης μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό του ματιού, προκαλώντας προσωρινή απώλεια όρασης.

Κόκκινα μάτια αλμπίνων

Ο αλμπινισμός ή αλφισμός προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής που δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά. Αυτή η ανεπάρκεια μελανίνης μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια, κάνοντάς τα να φαίνονται κόκκινα ή ροζ. Δεδομένου ότι οι αλμπίνοι δεν έχουν χρωστική ουσία, τα μάτια τους δεν είναι πραγματικά κόκκινα. Στην πραγματικότητα η ίριδα γίνεται τόσο διαφανής ώστε φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία πίσω από αυτήν, δημιουργώντας το κοκκινωπό χρώμα. Δυστυχώς, η έλλειψη μελανίνης σημαίνει ότι ο αμφιβληστροειδής είναι λιγότερο αποτελεσματικός στην απορρόφηση του φωτός. Αυτό προκαλεί φωτοφοβία, μια δυσάρεστη και επώδυνη αντίδραση στο έντονο φως και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα μάτια. Ο αλμπινισμός μπορεί επίσης να αναστείλει την ανάπτυξη του ματιού και συνδέεται έντονα με αστιγματισμό και άλλα προβλήματα όρασης.

Αστέρι στο μάτι

Εννέα μήνες αφότου δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο, ένας Αυστριακός πήγε στον γιατρό παραπονούμενος για επιδείνωση της όρασής του. Όταν ο γιατρός εξέτασε το μάτι του ασθενή εντόπισε καταρράκτη σε σχήμα αστεριού. Είναι σύνηθες να σχηματίζεται καταρράκτης μετά από ένα χτύπημα στο μάτι, καθώς το ωστικό κύμα μπορεί να διαταράξει τη δομή του φακού. Ωστόσο το σχήμα του καταρράκτη ήταν μια (όμορφη) σύμπτωση. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ηχητικά κύματα για να διαλύσουν τον καταρράκτη, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με τεχνητό φακό. Μια πολύ πιο σοβαρή περίπτωση καταρράκτη σε σχήμα αστεριού συνέβη στην Καλιφόρνια το 2004 όπου ένας ηλεκτρολόγος χτυπήθηκε από ρεύμα 14.000 βολτ. Το αρχικό σοκ του ηλεκτρισμού δημιούργησε τα ασυνήθιστα σχήματα των αστεριών. Ο καταρράκτης τελικά αφαιρέθηκε αλλά η βλάβη στο οπτικό νεύρο παρέμεινε, προκαλώντας περιορισμένη όραση και στα δύο μάτια.

Ετεροχρωμία

Η ετεροχρωμία είναι η διαφορά χρώματος μεταξύ των ματιών. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι κληρονομικές αλλά μπορεί να είναι και επίκτητες. Συνήθως η ετεροχρωμία είναι καλοήθης αλλά κάποιες φορές  μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης όπως είναι το σύνδρομο Waardenburg. Η ετεροχρωμία μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από την πλήρη ετεροχρωμία των δύο ματιών μπορεί να συναντήσουμε δύο διαφορετικά χρώματα στο ίδιο μάτι (π.χ σε δύο μπλε μάτια το ένα τέταρτο της ίριδας μπορεί να είναι κόκκινο ή καφέ) ή έναν κυκλικό δακτύλιο χρώματος γύρω από το εξωτερικό της κόρης (κεντρική ετεροχρωμία).

Πολυκορία

Είναι μια από τις πιο σπάνιες παθήσεις στον κόσμο. Το πώς ακριβώς συμβαίνει παραμένει άγνωστο. Τα άτομα με πολυκορία έχουν δύο ή περισσότερες κόρες στο ένα μάτι. Οι κόρες των ματιών περιέχονται στην ίδια ίριδα, αλλά έχουν δικούς τους μύες και μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Η πολυκορία δεν επηρεάζει την εσωτερική λειτουργία του ματιού αλλά επηρεάζει την ποιότητα της όρασης. Πιο συχνή πάθηση είναι η ψευδοπολυκορία. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή απλώς φαίνεται να έχουν δύο ή περισσότερες κόρες ωστόσο πρόκειται για τρύπες στην ίριδα χωρίς σφιγκτήρα, οι οποίες δε λειτουργούν ως αληθινές κόρες. Μια γυναίκα στη Μασαχουσέτη φαινόταν να έχει πέντε κόρες στο ένα μάτι. Η πάθηση δεν της προκάλεσε προβλήματα όρασης πέρα από μια ήπια ενόχληση στο πολύ έντονο φως.

Αιμολακρία

Ίσως μια από τις πιο περίεργες παθήσεις στην ιατρική, η αιμολακρία είναι πιο γνωστή ως κλάμα αίματος. Το 2009 ένας έφηβος άρχισε ξαφνικά να κλαίει αίμα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις. Καμία από αυτές δεν υπέδειξε κάποια ανωμαλία. Έως και σήμερα οι ερευνητές αναρωτιούνται τι προκάλεσε αυτή την αιμορραγία. Σε μια άλλη περίπτωση ο πάσχων ένιωσε έναν βίαιο πόνο στο κεφάλι του και ξαφνικά άρχισε να αιμορραγεί από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του. Έκτοτε, έκλαιγε αίμα τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Παραδόξως και οι δύο ασθενείς κατάγονται από το Τενεσί. Μια μελέτη του 2004 εξέτασε τέσσερα παιδιά με αιμολακρία, τα οποία τελικά ανέρρωσαν χωρίς καμία ιατρική θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο υπολογιστής (απειλεί) και τα μάτια σας

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top