Πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς: Τι μπορεί να σημαίνει;

gynaika-ponos-koilia.jpg

Έχετε έναν έντονο πόνο στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς; Δείτε παρακάτω που μπορεί να οφείλεται…

Παρακολουθήστε τον πόνο σας

Πάρτε λίγο χρόνο για να καταγράψετε να συμπτώματά σας. Ένας πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς είναι σχετικά αόριστος και το να τον συγκεκριμενοποιήσετε θα βοηθήσει πολύ σε μια σωστή διάγνωση. Πόσο καιρό πονάτε; Πότε ξεκίνησε; Είναι συνέχεια το ίδιο έντονος ή αυξομειώνεται; Πονάτε περισσότερο όταν κινείστε; Μπορείτε να πάτε τουαλέτα; Διαβάστε παρακάτω για να διαπιστώσετε τα αίτια του κοιλιακού πόνου για να δράσετε αναλόγως:

Μην πανικοβάλλεστε

Ο πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος σας κάνει να ανησυχείτε μήπως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε πριν γίνει η διάγνωση. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάτι μη σοβαρό και προσωρινό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Μην τον αγνοείτε αν:

Η ανατομία του ανθρώπινου σώματος είναι αρκετά περίπλοκη και υπάρχουν πάρα πολλοί πιθανοί λόγοι που νιώθετε πόνο στο δεξί μέρος της κοιλιάς. Οι πιο σημαντικοί είναι οι γαστρεντερικοί, οι αναπαραγωγικοί, οι ουρολογικοί κ.ά. Ενημερωθείτε για όλες τις πιθανότητες.

Μπορεί να οφείλεται σε αέρια

Το στομάχι σας βρίσκεται πάνω από τον αφαλό σας, και ως εκ τούτου, οι πιο συχνοί πόνοι λόγω αερίων χτυπούν στα αριστερά. Μερικές φορές όμως, μπορούν να εμφανιστούν και στη δεξιά πλευρά.

Μπορεί να οφείλεται σε δυσπεψία

Τι φάγατε; Αν νιώθετε ένα μικρό κάψιμο στους άνω κοιλιακούς, τότε πιθανότατα φάγατε πολύ γρήγορα, ήπιατε αλκοόλ ή καφέ, ή καταναλώσετε όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες.

Μπορεί να οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς

Ίσως να πρέπει να βρείτε τον ένοχο στην προπόνησή σας. Αν το παρακάνατε με την αερόβια άσκηση, η οποία καταπονεί το διάφραγμα περισσότερο απ’ ότι συνήθως, είναι πιθανό να νιώσετε κάποιον πόνο. Για να τον αποφύγετε, την επόμενη φορά κάντε μερικές διατάσεις για να προετοιμάσετε τους μυς σας πριν από μία απαιτητική προπόνηση.

Μπορεί να οφείλεται σε κοίλη

Μήπως το έχετε παρακάνει τελευταία με τα πολλά βάρη που σηκώνετε; Είτε είναι στο γυμναστήριο είτε για κάποια δουλειά; Το να σηκώνετε συχνά βαριά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει κάποια κοίλη. Θα το καταλάβετε αν ο πόνος εμφανίζεται συγκεκριμένα όταν σηκώνετε βάρη, ή σε άντρες, αν παρατηρήσετε κάποιο εξόγκωμα στην βουβωνική χώρα. Η κοίλη μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο για να θεραπευτεί.

Μπορεί να οφείλεται σε σκωληκοειδίτιδα

Με μεγάλη διαφορά ο πιο συνήθης ύποπτος αν νιώθετε πόνο στο δεξί μέρος της κοιλιάς, είναι η σκωληκοειδίτιδα. Αν ο πόνος ξεκινάει γύρω από την κοιλιά και έπειτα μεταφέρεται στο δεξί κάτω μέρος, ή αν αισθάνεστε δυσκολία στο να σταθείτε όρθιοι ή να κάθεστε, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να οφείλεται σε ωοθηκική κύστη

Οι γυναίκες έχουν από μία ωοθήκη σε κάθε πλευρά της μήτρας. Κάποιες φορές, οι κύστες μπορούν να σχηματιστούν πάνω σε μία ωοθήκη. Τις περισσότερες φορές, η ωοθηκική κύστη εξαφανίζεται από μόνη της και οι γυναίκες σπάνια την παρατηρούν, αλλά αν η κύστη δημιουργηθεί στη δεξιά ωοθήκη και είναι αρκετά μεγάλη, τότε δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Μπορεί να οφείλεται σε πέτρα στο νεφρό ή στη χολή

Ένα πολύ κλασικό σύμπτωμα της πέτρας στο νεφρό, είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιακή ή τη βουβωνική χώρα. Άλλα συμπτώματα της πέτρας στο νεφρό είναι ο πόνος κατά την ούρηση, το αίμα στα ούρα σας, η ναυτία και η τάση προς έμετο. Αν από την άλλη, ο πόνος επικεντρώνεται στο δεξί πάνω μέρος της κοιλιάς σας, και ειδικά αν εμφανίζεται αμέσως μετά από ένα βαρύ γεύμα, ίσως να έχετε πέτρα στη χολή.

Μπορεί να οφείλεται σε ενσφήνωση κοπράνων

Τα περισσότερα κόπρανα αποθηκεύονται στο αριστερό μέρος του ορθού σας. Αν όμως έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε κοπρανική ενσφήνωση, κατά την οποία, τα κόπρανα μένουν μέσα στο σώμα σας και προκαλούν πόνο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top