Πόνος στα πλευρά; Μάθετε γιατι…

the-most-popular-running-shoes-for-men-and-women-according-to-zappos.jpg

Πολλοί έχουμε αισθανθεί έναν αιφνίδιο παροδικό πόνο στα πλευρά, μετά από κάποια έντονη σωματική προσπάθεια, όπως π.χ. στο γυμναστήριο. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτιά του, ωστόσο, μας συμβουλεύουν πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όταν εκδηλώνεται.

Μήπως την τελευταία φορά που τρέξατε ή κάνατε γυμναστική ένας έντονος πόνος στα πλευρά σάς έκανε να σταματήσετε; Ο πόνος στα πλευρά κατά την άθληση είναι μια συχνή κατάσταση και σίγουρα έχει εμφανιστεί στους περισσότερους από εμάς τουλάχιστόν μια φορά. Οι ειδικοί έχουν διάφορες θεωρίες για το πού μπορεί να οφείλεται αυτός ο πόνος, δεν γνωρίζουν όμως με απόλυτη σαφήνεια τα ακριβή του αίτια. Διαβάστε λοιπόν πώς μπορείτε να περιορίσετε το ενδεχόμενο να εκδηλώσετε τον ενοχλητικό πόνο και τι πρέπει να κάνετε αν σας πιάσει πόνος στα πλευρά την ώρα της άσκησης.

Πότε και σε ποιους εμφανίζεται

O οξύς πόνος που αρχίζει ξαφνικά στα πλευρά σας στη διάρκεια έντονης άσκησης, λέγεται “πλευρωδυνία”. Ο πόνος στα πλευρά εμφανίζεται συνήθως στο δεξί μέρος του σώματός μας και είναι πιο συχνός σε όσους δεν αθλούνται συστηματικά. Εμφανίζεται μετά από κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως τρέξιμο ή τζόγκινγκ, και συνήθως εκδηλώνεται αν δεν έχουμε κάνει προθέρμανση πριν την άσκηση, αν κάνουμε υπερβολική άσκηση ή αν γυμναζόμαστε μετά το φαγητό. Ακόμη, ο πόνος στα πλευρά μετά την άσκηση είναι πιο συχνός το χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν έντονο στρες.

Πού οφείλεται

Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σπασμού του μυός του διαφράγματος. Ακόμη, ο πόνος αυτός ορισμένες φορές μπορεί να οφείλεται στην κόπωση των πλευρικών μυών (οι μύες που συνδέουν τις πλευρές). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δηλαδή, οι πλευρικοί μύες καταπονούνται με αποτέλεσμα να πονάμε. Ο άλλος λόγος που συχνά πονάμε στα πλευρά όταν αθλούμαστε είναι η υπερλειτουργία του συκωτιού μας. Ο οργανισμός κατά την άσκηση έχει ανάγκη από γλυκογόνο, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Όταν δεν το βρίσκει έτοιμο, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα του ήπατος. Τέλος, πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος αυτός προέρχεται από τον σπλήνα. Οι ειδικοί, όμως, θεωρούν αμφίβολο εάν μπορεί να προκαλέσει πόνο η πίεση αυτών των οργάνων, π.χ. με τους κραδασμούς κατά την άσκηση.

Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε την άσκηση. Στη συνέχεια, σκύψτε προς την αντίθετη πλευρά από εκείνη που πονάτε και αρχίστε να αναπνέετε βαθιά. Μην παραλείψετε να πιείτε λίγο νερό. Κανονικά, σε μερικά λεπτά έως το πολύ μισή ώρα ο πόνος αυτός θα πρέπει να περάσει. Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώστε το γιατρό σας.

Πώς θα αποφύγετε τον ενοχλητικό πόνο

*Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε προθέρμανση πριν την γυμναστική ή το τρέξιμο.
*Μην κάνετε υπερβολές στην άσκηση. Βρείτε το ρυθμό της γυμναστικής που είναι ο ιδανικός για εσάς, αρχίστε σταδιακά την άσκηση -αν είστε αγύμναστοι- και μην το παρακάνετε. Για να βρείτε το ρυθμό σας, μπορεί να σας βοηθήσει ένα βηματόμετρο ή ένας παλμογράφος, ώστε να μην ξεπερνάτε τα όριά σας.
*Είναι πολύ σημαντικό να αναπνέετε σωστά. Αναπνέετε από το στόμα, αφιερώνοντας δύο χρόνους για την εισπνοή και ένα χρόνο για την εκπνοή.
*Φροντίζετε να έχετε φάει σωστά 3 ώρες πριν την άσκηση.
*Μην ξεκινάτε την άσκηση προτού να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με γλυκόζη. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε, είτε πίνοντας ένα ισοτονικό πότό μισή ώρα πριν την άσκηση ή ακόμα καλύτερα πίνοντας ένα ποτήρι νερό με μία κουταλιά μέλι. Ο οργανισμός σας στην περίπτωση αυτή, θα έχει έτοιμη γλυκόζη, την οποία θα μπορεί να διαθέσει άμεσα, χωρίς να αναγκάσει το ήπαρ να υπερλειτουργήσει. Ακόμη, μπορείτε να έχετε μαζί σας καραμέλες, για να καταναλώσετε στην περίπτωση που σας πιάσει ο πόνος.

Πρέπει να ανησυχώ;

Όχι. Στο 99% των περιπτώσεων ο πόνος περνάει μετά από μερικά λεπτά, αν και πιο σπάνια μπορεί να κρατήσει παραπάνω. Όταν, όμως, ο πόνος στην περιοχή επιμένει ή εμφανίζεται ακόμη και όταν δεν αθλείστε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια και ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί. Ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων μπορεί να πρωτοεμφανίσει συμπτώματα με το τρέξιμο ή να επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα.

 

Μάνος Σιγανός

πηγή: δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top