Καύσωνας: 10 κόλπα να τον αντιμετωπίσετε

pexels-photo-296879.jpeg

Image caption here

Ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ζέστη είναι σκληρή για το σώμα μας, επηρεάζει τη διάθεση μας αλλά και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε

Μην αφήσετε τον καύσωνα να σας πτοήσει. Αυτές οι δέκα συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ακόμα κι όταν αισθάνεστε ότι ο ήλιος κοντεύει να σας λιώσει.

Τα 10 κόλπα

  1. Δώστε καύσιμα στο κλιματιστικό του οργανισμού σας

  2. Ελέγξτε τον υπερβολικό ιδρώτα

  3. Φτιάξτε ένα DIY κλιματιστικό

  4. Βελτιστοποιήστε τον ανεμιστήρα σας

  5. Διατηρήστε το φαγητό σας δροσερό

  6. Ασκηθείτε άνετα, ακόμη και στη ζέστη

  7. Προσέξτε τα παράθυρά σας

  8. Ψύξτε γρήγορα το αυτοκίνητό σας

  9. Μείνετε δροσεροί ενώ κοιμάστε

  10. Μάθετε τα σημεία ψύξης του σώματός σας

1. Δώστε καύσιμα στο κλιματιστικό του οργανισμού σας

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι όλο το χρόνο. Όταν ιδρώνετε πολύ, είτε λόγω άσκησης είτε λόγω καλοκαιρινής ζέστης, η κατανάλωση αρκετού νερού γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Όπως λέει το CDC, σκεφτείτε το σώμα σας σαν ένα κλιματιστικό:

Κάθε φορά που το σώμα σας θερμαίνεται από κάποια σωματική δραστηριότητα ή από τον ζεστό καιρό, το εσωτερικό κλιματιστικό σας ενεργοποιείται και έτσι αρχίζετε να ιδρώνετε για να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Και θυμηθείτε, όταν το κλιματιστικό σας χρησιμοποιεί το ψυκτικό του (τον ιδρώτα σας), είναι σημαντικό να ξαναγεμίσετε το ρεζερβουάρ του. Πώς; Απλά πίνοντας πολύ H2O.

Ωστόσο, το νερό δεν είναι η μόνη σας επιλογή, αλλά είναι δωρεάν και υπάρχει στα περισσότερα μέρη που μπορεί να βρεθείτε το καλοκαίρι. Ακόμα κι αν πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας να πιείτε περισσότερο νερό και να μάθετε να αγαπάτε τη γεύση του, θα είστε πολύ πιο άνετοι εάν συνεχίζετε να γεμίζετε το ποτήρι.

2. Ελέγξτε τον υπερβολικό ιδρώτα

Για πολλούς από εμάς, η υγρασία που προκαλεί ο ιδρώτας στο σώμα μας είναι η χειρότερη επίπτωση του καλοκαιριού. Ακόμα κι αν δεν έχετε υπερβολικά προβλήματα με τον ιδρώτα, μπορείτε να ελέγξετε την εφίδρωση με μερικά κόλπα, όπως είναι η εφαρμογή κάποιου αντιιδρωτικού τη νύχτα, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Επίσης, προτιμήστε να φοράτε ρούχα που «αναπνέουν», όπως τα βαμβακερά.

3. Φτιάξτε ένα DIY κλιματιστικό

Η λειτουργία του κλιματιστικού μέρα – νύχτα όλο το καλοκαίρι μπορεί να σας κοστίσει πολλά χρήματα. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αυτοσχέδιο κλιματιστικό φθηνά με μερικά βασικά υλικά, όπως ένα κουτί από φελιζόλ που μπορείτε να γεμίσετε παγάκια και έναν ανεμιστήρα. Δεν σας αρέσει αυτή η εμφάνιση; Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές DIY για να δοκιμάσετε. Αν το ψάξετε στο ίντερνετ θα βρείτε πολλούς τρόπους να κατασκευάσετε ένα…

4. Βελτιστοποιήστε τον ανεμιστήρα σας

Γνωρίζατε ότι αν τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα σας μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο και ειδικά τη νύχτα, το δωμάτιό σας θα παραμείνει πιο δροσερό και ίσως να μπορείτε να κοιμηθείτε πιο άνετα; Μέρα ή νύχτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελεγκτή θερμοκρασίας για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτόματα τον ανεμιστήρα σας ανάλογα με τη θερμοκρασία και να εξοικονομήσετε ενέργεια. Εάν διαθέτετε ανεμιστήρα οροφής, τρέξτε τον αριστερόστροφα (με ρύθμιση στην “υψηλότερη ταχύτητα” ) για βέλτιστη ψύξη.

5. Διατηρήστε το φαγητό σας δροσερό

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια υπέροχη στιγμή για φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, αλλά τα τρόφιμα και τα ποτά δεν είναι τόσο ευχάριστα όταν καταναλώνονται ζεστά. Επιλέγοντας δροσερά τρόφιμα, σαλάτες, φρούτα και παγωμένα ροφήματα κερδίζετε διπλά. Πρώτα από όλα δροσίζετε τον οργανισμό σας και έπειτα αποφεύγετε την αύξηση της θερμότητας από τη χρήση του φούρνου σας.

6. Ασκηθείτε άνετα, ακόμη και στη ζέστη

Επειδή έχει ζέστη δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε την άσκηση. Μπορείτε να συνηθίσετε να ασκείστε στη ζέστη και να χρησιμοποιείτε στρατηγικές κοινής λογικής σε ο,τι αφορά τα αθλήματα που επιλέγετε. Για παράδειγμα μια καλή ιδέα είναι να προτιμήσετε τα θαλάσσια σπορ ή το κολύμπι και τις ασκήσεις στο νερό. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιου όταν είναι καυτός και να προτιμάτε σύντομες ασκήσεις με μεγάλα διαλλείματα.

7. Προσέξτε τα παράθυρά σας

Ίσως να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σας εάν δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στα παράθυρά σας το καλοκαίρι. Κλείστε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε κουρτίνες για να κρατήσετε τον ήλιο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανοίξτε τα τη νύχτα όταν ο ήλιος πέσει. Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε μια υγρή πετσέτα μπροστά από το παράθυρο για να ψύξετε τον αέρα που ρέει στο σπίτι σας και να ανοίξετε ανάποδα τα παράθυρα, αν έχουν αυτή τη δυνατότητα, για μέγιστη ροή αέρα.

8. Ψύξτε γρήγορα το αυτοκίνητό σας

Αυτό το ιαπωνικό κόλπο θα φέρει το αυτοκίνητό σας που μοιάζει με φούρνο πιο κοντά στην ανεκτή θερμοκρασία. Ανοίξτε ένα παράθυρο και ανοιγοκλείστε την αντίθετη πόρτα μερικές φορές για να κρυώσει το αυτοκίνητο.

9. Μείνετε δροσεροί ενώ κοιμάστε

Η καλοκαιρινή ζέστη είναι χειρότερη όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε, επειδή η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος καθιστά δυσκολότερο επίτευγμα να κοιμηθείτε. Εάν έχετε αϋπνία το καλοκαίρι, δροσίστε το κεφάλι σας με ένα ειδικό μαξιλάρι, όπως το Chillow ή κοιμηθείτε πάνω από ένα δροσερό νωπό σεντόνι (γνωστή και ως «αιγυπτιακή μέθοδος»).

10. Μάθετε τα σημεία ψύξης του σώματός σας

Τέλος, εάν έχετε κολλήσει από τη ζέστη και δεν μπορείτε να βρεθείτε σε ένα πιο δροσερό μέρος, μπορείτε να δροσίσετε τα σημεία ψύξης του σώματός σας, π.χ. τον καρπό και το λαιμό σας. Εφαρμόζοντας παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα (ή οποιοδήποτε άλλο κρύο αντικείμενο) σε αυτά τα σημεία, θα δροσιστείτε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top