Κλιματιστικό: 7 μυστικά για δροσιά χωρίς προβλήματα

Air-Conditioner-Blowing-Cold-Air-000051120540_Large.jpg

Μήπως το κλιματιστικό σας προκαλεί αλλεργία ή ψύξη; Δείτε πώς θα αποφύγετε τα προβλήματα υγείας χωρίς να ζεσταθείτε

Για να μην σας πειράξει στις αλλεργίες σας

Αυτό είναι πιο πιθανό στην περίπτωση που τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας είναι χαμηλά αφού η ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί να αφυδατώσει τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς και το επιθήλιο των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος. Το συγκεκριμένο όργανο φιλτράρει τα αλλεργιογόνα και τις ανεπιθύμητες για το σώμα μας ουσίες όπως είναι η σκόνη ή γύρη. Αυτές μπορεί να μας προκαλέσουν βήχα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Αν το επιθήλιο χάσει την υγρασία του είναι πιθανό ο οργανισμός να απολέσει παράλληλα και τμήμα της άμυνάς του και να καθίσταται πιο επιρρεπής σε αλλεργίες. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει το σώμα να είναι καλά ενυδατωμένο (να πίνετε πολλά υγρά και κυρίως νερό) και να υπάρχει υγρασία στον αέρα που εισπνέετε.

Συντηρήστε το καλά

Στην περίπτωση που το air condition σας δεν συντηρηθεί σωστά και όταν πρέπει υπάρχει κίνδυνος να γίνει μετάδοση βακτηρίων στο χώρο. Στα μεγάλα κτίρια με σύστημα κεντρικού κλιματισμού είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό. Η ελλιπής συντήρηση του συστήματος αυτού ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και συγκεκριμένα της νόσου του λεγεωνάριων. Η λεγεωνέλα μπορεί να αναπτυχθεί στο υγρό των κλιματιστικών στην περίπτωση που δεν γίνεται καλή συντήρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα  να προκαλέσει τη συγκεκριμένη νόσο που είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα της πνευμονίας  και περιλαμβάνουν βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό σας.

Αποφύγετε την ψύξη

Ξαφνικά δεν μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας; Σας έπιασε ένας πόνος στον ώμο σας ή στη μέση και δεν μπορείτε να κουνηθείτε;  Πρόκειται για μια κατάσταση που πολλοί λέμε  ψύξη θεωρώντας ότι το πάθαμε από τη χαμηλή θερμοκρασία. Η ψύξη προκαλεί μυϊκούς σπασμούς  που συνοδεύονται από τις ενοχλήσεις που προαναφέραμε. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το κρύο που μπορεί να επιφέρει αυτά τα συμπτώματα αλλά και η εναλλαγή ζεστού και κρύου. Αν δηλαδή από τη ζέστη που έχει έξω μπείτε απότομα σε έναν παγωμένο από το κλιματιστικό χώρο ή το αντίθετο. Έτσι καλό είναι να αποφεύγετε να εκτίθεστε άμεσα στο ρεύμα του ψυχρού αέρα, όταν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, να φροντίζετε ώστε να μην “χτυπάει” κατευθείαν πάνω σας.

Για να μην ξηραίνει την ατμόσφαιρα

Η αλόγιστη και συνεχής χρήση του κλιματιστικού αφαιρεί ένα ποσοστό από την υγρασία του χώρου. Τα σύγχρονα κλιματιστικά ωστόσο διαθέτουν ειδικό σύστημα για να επαναφέρει την υγρασία στο χώρο και να τη συγκρατεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχετε ένα τέτοιο κλιματιστικό, μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας αυτό. Πώς; Είτε με τη χρήση υγραντήρα είτε όταν η ατμόσφαιρα να χάνει την υγρασία της να γεμίζετε ένα σπρέι με νερό από τη βρύση και ψεκάζετε στον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχουν μάλιστα και ανεμιστήρες  που διαχέουν νερό με υδρονέφωση.

Προσοχή στις ευαισθησίες σας

Κακά τα ψέματα το air condition είναι απαραίτητο τώρα το καλοκαίρι. Ειδικά αν φιλοξενείτε ευπαθείς άνθρωποι, όπως μεγάλους ανθρώπους ασθματικούς ή καρδιοπαθείς.  Η υγεία αυτών των ατόμων είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη πλευρά δεν είναι απίθανο να προκληθεί ή να επιδεινωθεί και κάποιο πρόβλημα υγείας από τη λανθασμένη χρήση του κλιματιστικού. Δεν είναι ανάγκη, ωστόσο, να στερηθείτε τη δροσιά του. Τι να κάνετε; Ρυθμίστε το σε μια φυσιολογική και όχι ακραία θερμοκρασία, φροντίστε να το καθαρίζετε τακτικά και να διατηρείτε σταθερή την υγρασία στο χώρο που λειτουργεί αυτό.

Βρείτε την ιδανική θερμοκρασία

Ο καθένας μας νιώθει καλά σε διαφορετικές θερμοκρασίες παρόλα αυτά η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και του χώρου σας δεν θα πρέπει να έχουν απόκλιση μεγαλύτερη από 10 βαθμούς Κελσίου. Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμοί δεν θα πρέπει να ρυθμίσετε το κλιματιστικό σας πιο κάτω από 24 με 25. Αν εκθέτετε τακτικά το σώμα σας σε τεράστιες εκείνο θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί και έτσι ξεκινούν τα προβλήματα αφού καταβάλλετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και γίνεστε πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.

Μυστικά για δροσερό βράδυ

Όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή μπορείτε να αφήστε το κλιματιστικό ανοιχτό και το βράδυ. Στην περίπτωση που διαθέτει νυχτερινή λειτουργία ρυθμίστε το σε αυτή. Ακόμη καλό να αφήνετε ελαφρώς ανοιχτό το παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας. Καλό είναι ακόμη να το βάλετε σε πιο ψηλή θερμοκρασία από ότι την ημέρα αφού έτσι και αλλιώς το βράδυ έχει μεγαλύτερη δροσιά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top