Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

γιατί-σπάνε-τα-νύχια-μου.jpg

Από τις λοιμώξεις μέχρι τις φυσιολογικές παρενέργειες της γήρανσης, τα εύθραυστα νύχια έχουν διάφορες αιτίες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από σας άνδρες να έχουν ραγισμένα νύχια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας. Δείτε  τις πιο κοινές κοινές αιτίες.

Γήρανση

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, τα νύχια των χεριών γίνονται πιο λεπτά και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο ή το ράγισμα. Τα νύχια των ποδιών από την άλλη παρουσιάζουν πάχυνση.

Συχνή έκθεση στο νερό

Εάν εκτελείτε μια εργασία που απαιτεί να πλένετε συχνά τα χέρια σας ή να βυθίζετε τα χέρια σας στο νερό, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για σπάσιμο των νυχιών.

Συχνό μανικιούρ και αφαίρεση βερνικιού νυχιών

Η χρήση καθαριστικών βερνικιών νυχιών με βάση το ασετόν μπορεί να αποδυναμώσει τα νύχια και να τα κάνει επιρρεπή στο σπάσιμο.

Το ίδιο ισχύει και για την αφαίρεση του μανικιούρ νυχιών με gel, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει. Αυτό μπορεί να κάνει τα νύχια πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς.

Μυκητιασική λοίμωξη

Εάν έχετε υπάρχουσες ρωγμές ή τραυματισμούς στο δέρμα γύρω από τα νύχια σας, κάποιος μύκητας μπορεί να έχει εισβάλει στο δέρμα και να οδηγήσει σε μόλυνση. Τα συμπτώματα μιας μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών περιλαμβάνουν:

  • Ράγισμα ή σπάσιμο των νυχιών

  • πάχυνση νυχιών

  • ελαφρώς αποχρωματισμένα νύχια

  • κίτρινα, λευκά ή καφέ νύχια

Τα νύχια των ποδιών μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε μυκητιασικές λοιμώξεις λόγω του ζεστού, υγρού περιβάλλοντος που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση παπουτσιών.

Διατροφικές ελλείψεις

Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορα θρεπτικά συστατικά για να αναπτύξει υγιή νύχια. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες διατροφικής ανεπάρκειας των  νυχιών που σπάνε.

Το σώμα χρειάζεται επίσης πρωτεΐνες και βιταμίνες Β για να χτίσει αποτελεσματικά δυνατά, υγιή νύχια.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση που επηρεάζει τα νύχια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα νύχια που περιλαμβάνουν σκάσιμο των νυχιών. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως θρυμματισμό ή των νυχιών.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του μεταβολισμού ενός ατόμου καθώς και για πολλές λειτουργίες για την ανάπτυξη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στα νύχια, όπως ξηρά, ραγισμένα και εύθραυστα νύχια.

Συμπτώματα

Συνήθως, τα νύχια που σκάνε είναι πιο λεπτά από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να είναι εύθραυστα και να ξεφλουδίζουν σε σημεία. Μερικές φορές τα νύχια μπορεί να γίνονται «μαλακά» ή να λυγίζουν εύκολα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τα νύχια εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιμυκητιακές θεραπείες για να απαλλαγείτε από μύκητες.

Εάν έχετε ψωρίαση των νυχιών, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή τοπικών φαρμάκων στα νύχια, όπως αλοιφές βιταμίνης D ή τοπικά κορτικοστεροειδή. Μερικές φορές, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει φωτοθεραπεία που περιλαμβάνει την έκθεση των νυχιών σε ένα ειδικό φως.

Τις περισσότερες φορές, τα ραγισμένα νύχια δεν απαιτούν περαιτέρω ιατρικές θεραπείες, αλλά μιλήστε με έναν ειδικό εάν παρατηρήσετε συμπτώματα κάποιας πάθησης.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top