Προβιοτικά: 7 οφέλη για την υγεία σας

is-yogurt-part-on-a-healthy-diet.jpg

Αυτά είναι τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα προβιοτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το λέει και η λέξη από μόνη της: Προβιοτικός σημαίνει αυτός που είναι υπέρ της ζωής. Τα προβιοτικά δείχνουν ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας. Πάμε όμως, να ξεκινήσουμε από τα βασικά:

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και ζυμομύκητες, που ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό σας. Οποιαδήποτε μείωση στα πληθυσμιακά επίπεδα των καλών βακτηρίων στο έντερο, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια κ.ά. Θεωρητικά, το να βελτιώνει κανείς τη σύνθεση και τον τύπο των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερό σας, δημιουργεί πιο υγιείς συνδυασμούς, αλλά πάμε να τους δούμε στην πράξη:

Τα προβιοτικά αντιμετωπίζουν τη διάρροια του ταξιδιώτη

Μπορούν τα προβιοτικά να σας προστατεύσουν από τη διάρροια του ταξιδιώτη; Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να στηριχθεί αυτή η άποψη και προτείνεται απ’ τους γιατρούς η λήψη προβιοτικών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Τα προβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων μίας γρίπης

Μία γρίπη μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ημέρες, αλλά αν παίρνετε προβιοτικά, έχετε τη δυνατότητα να μειώσετε αυτό τον χρόνο. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition, οι άνθρωποι που παίρνουν προβιοτικά μείωσαν τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης κατά δύο ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 10 μυστικά για να αποφύγετε τη δυσπεψία και να έχετε καλή χώνεψη!

Τα προβιοτικά προστατεύουν τα πρόωρα βρέφη

Πολλά βρέφη που γεννιούνται πρόωρα, μπορούν να αναπτύξουν μία σοβαρή βακτηριακή μόλυνση στο έντερο που ονομάζεται Νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Όταν τα νεογνά γεννιούνται πρόωρα, δεν διαθέτουν πολλά καλά βακτήρια στα έντερά τους, με αποτέλεσμα, αν τους χορηγηθούν προβιοτικά μέσα από το φαγητό τους, να θεραπευτούν από αυτή τη θανατηφόρα μόλυνση.

Τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα προβιοτικά μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, η οποία αποτελεί σημαντικότατη αιτία καρδιαγγειακών ασθενειών. Η σύγκριση των15 ερευνών που δημοσιεύθηκαν το 2017 στο PloS One, έφερε το συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά μπορούν όντως να μειώσουν τα επίπεδα και της καλής αλλά και της κακής χοληστερόλης, όχι σε μεγάλο βαθμό βέβαια.

Τα προβιοτικά βοηθούν στη θεραπεία της βακτηριακής κόλπωσης

Συγκεκριμένα είδη προβιοτικών, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βακτηριακής κόλπωσης, μία λοίμωξη βακτηρίων στο αιδοίο. Η βακτηριακή κόλπωση αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα προβιοτικά αποτρέπουν τη διάρροια από αντιβιοτικά

Η διάρροια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της περίπου στο ένα τρίτο των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιβιοτικά, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Antiobiotics. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένος συνδυασμός προβιοτικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.

Δυναμώνουν τα κόκαλα

Τα κόκαλα ενός ανθρώπου γίνονται πιο αδύναμα όσο περνούν τα χρόνια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες καταγμάτων και εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα προβιοτικά έχουν δείξει ότι έχουν την ικανότητα να μειώσουν τον ρυθμό της αποδυνάμωσης των κοκάλων, ιδιαίτερα στις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, όπως λέει μια έρευνα στο Journal of Internal Medicine. Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο γιατί, υποθέτουν ότι σχετίζεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φώσφορου.

Ικανότητες των προβιοτικών που δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα:

Θεραπεία για την κατάθλιψη

Αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών

Θεραπεία δερματικών νόσων

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top