Κατεψυγμένα λαχανικά: ποια να προτιμάτε

15.05.2022_14.40.24_REC.png

Σε σχετική μελέτη, η σύγκριση της διατροφικής ποιότητας τριών νωπών λαχανικών (αρακάς, φασολάκια, μπάμιες) με τα αντίστοιχα κατεψυγμένα, έβγαλε νικητές τα κατεψυγμένα, εκτός από την περίπτωση που καταναλώνεις λαχανικά μόλις τα κόψεις από τον κήπο σου.

Με τη βοήθεια των ερευνητών σου παρουσιάζουμε φρούτα και λαχανικά που φαίνεται να έχουν άριστη σχέση με τον πάγο.  Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όταν ψωνίζεις κατεψυγμένα προϊόντα, έλεγξε στη συσκευασία την τήρηση διαδικασιών ποιότητας (ISO, HAACP), προσπάθησε να μείνουν όσο το δυνατό λιγότερο εκτός ψυγείου και κατανάλωσέ τα όσο το δυνατό συντομότερα, αφού οι συνήθεις οικιακοί καταψύκτες έχουν μικρότερες δυνατότητες από τους επαγγελματικούς. Αν περισσέψει προϊόν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αποθήκευσέ το σε σακούλα για κατάψυξη, τυλίγοντας τη σφιχτά για να αφαιρέσεις τον αέρα.

  1. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Αν ανοίξεις μια σακούλα κατεψυγμένου καλαμποκιού θα απαρνηθείς τις κονσέρβες γιατί θα ανακαλύψεις τη γεύση, λέει ο Michael Ferraro διακεκριμένος σεφ στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, το ζεμάτισμα στο οποίο υποβάλλεται το καλαμπόκι πριν την κατάψυξη, ενισχύει τα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης  -ουσιών που είναι ωφέλιμες για την υγεία των ματιών- κατά 118%, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ινδία. Κατανάλωσέ το μέσα σε έξι μήνες, για μεγαλύτερο όφελος.

  1. ΑΡΑΚΑΣ

Ο κατεψυγμένος αρακάς έχει σχεδόν την ίδια γεύση και υφή με τον φρέσκο, λέει ο Ferraro. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Food Science, η κατάψυξη του αρακά αυξάνει και την αντιοξειδωτική του δράση. Αγόρασε τη μεγάλη σακούλα: μισή κούπα αρακά περιέχει 13% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C, από την οποία χάνει μόλις το ένα δέκατο μετά από έναν χρόνο στην κατάψυξη, όπως έδειξε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.

  1. ΣΠΑΝΑΚΙ

Είναι άριστο υποκατάστατο του γάλακτος: μια μελέτη από την Πολωνία έδειξε ότι το κατεψυγμένο σπανάκι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το φρέσκο. Μαγείρεψέ το στον ατμό για να σπάσεις το κυτταρικό τοίχωμα και να διευκολύνεις την αντιοξειδωτική του δράση, λένε επιστήμονες στην Ιταλία. Μην αφήνεις όμως το χρόνο να κυλάει: το φυλλικό οξύ που περιέχεται στο σπανάκι και καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, μειώνεται κατά 43% μεταξύ του τρίτου και έκτου μήνα από την κατάψυξή του, σύμφωνα με μια Πολωνική μελέτη.

  1. ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ-ΜΥΡΤΙΛΑ

Σύμφωνα με Ρουμάνικη μελέτη, οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν δεν πτοούν τις ανθοκυανίνες τους, τα φλαβονοειδή, δηλαδή που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Μπορείς να τα αποψύξεις σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έδειξε ότι αν τα βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό, τα επίπεδα των ανθοκυανινών αυξάνονται. Κατανάλωσέ τα μέσα σε 4 μήνες.

  1. ΚΕΡΑΣΙΑ

Τα κεράσια βαθιάς κατάψυξης έχουν περισσότερες ανθοκυανίνες από τα κονσερβοποιημένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Food Science. Το μειονέκτημα: αν περιμένεις πολύ μέχρι να τα προσθέσεις στο smoothie ή το γιαούρτι σου θα ατυχήσεις διατροφικά. Μελέτη του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια έδειξε ότι το 50% των πολυφαινολών στα κατεψυγμένα κεράσια χάνεται μετά από 6 μήνες και το 25% μέσα σε 3 μήνες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top