Πονάτε; Πιείτε νερό!

Internet_of_things_for_water.jpg

Την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στον οδοντίατρο ή την αισθητικό, φροντίστε να έχετε πιει πολύ…νερό. Ο λόγος;  Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια ήπια διαταραχή στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, που είναι βασικοί για το αίσθημα τη δίψας, είναι αρκετή για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στον πόνο.

Οι ειδικοί μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της δίψας και του πόνου σε 10 ανθρώπους. Στα πλαίσια της μελέτης, άσκησαν πίεση στους αντίχειρες των εθελοντών, ώστε να τους προκαλέσουν πόνο, ενώ παράλληλα τους χορήγησαν αλατούχες ενώσεις, ώστε να τους υποκινήσουν το αίσθημα της δίψας.

Για να μετρήσουν τη ροή αίματος στους εγκεφάλους των εθελοντών πριν και μετά τη χορήγηση των αλατούχων ενώσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανιχνευτή PET (Positron Emission Tomography – Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων). Διαπίστωσαν ότι δύο περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, που δεν ενεργοποιούνταν με κάποιο άλλο ερέθισμα, έδιναν σήμα, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δύο αισθήσεις συνδέονται. Μάλιστα στο τέλος της μελέτης διαπίστωσαν πως εκείνοι που ήταν διψασμένοι αισθάνονταν πιο έντονο πόνο.

Πηγή: Η μελέτη δημοσιεύεται στην  επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top