5 απρόσμενες πηγές ακτινοβολίας στο σπίτι σας

13.11.2022_10.44.36_REC.png

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι εκπέμπεται — σε διαφορετικές μορφές — από ορισμένα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η ακτινοβολία από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των έξυπνων μετρητών, ρυθμίζεται από έναν συνδυασμό κρατικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) στην Αμερική.

Αυτοί οι κανονισμοί θεσπίζονται για την προστασία του καταναλωτή.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα κοινά στοιχεία που εκπέμπουν ακτινοβολία και τον τύπο ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Αντίκες

 Έπιπλα, κοσμήματα, ασημικά κ.λπ. Πολλά αντικείμενα που βρίσκονται σε καταστήματα με αντίκες και υπαίθριες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ασημικών, ενδέχεται να περιέχουν ενώσεις που εκπέμπουν ακτινοβολία, ανέφερε η EPA. Οι αντίκες γενικά κατασκευάζονταν και πωλούνταν αρχικά πριν γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία και πριν τεθούν σε ισχύ κανονισμοί για την προστασία από την ακτινοβολία.

Πάγκοι από γρανίτη

Ο γρανίτης, μαζί με πολλά άλλα είδη πετρωμάτων, περιέχει ουράνιο.

Σύμφωνα με την EPA, σχεδόν όλα τα πετρώματα, τα ορυκτά και το έδαφος περιέχουν μικρές ποσότητες ραδιενεργών υλικών που απαντώνται στη φύση.

Λιπάσματα

Σύμφωνα με την EPA, τα φωσφορικά λιπάσματα περιέχουν μέρος του φυσικού ραδίου που βρίσκεται στα φωσφορικά μεταλλεύματα.

Η ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων με βάση τα φωσφορικά άλατα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά μέσο όρο κοντά σε 5,8 εκατομμύρια τόνους από το 1960 έως το 2007 και αυξήθηκε σε πάνω από 8,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2007.

Τσιγάρα

Σύμφωνα με την EPA, η μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει το κοινό (μετά το ραδόνιο) προέρχεται από το κάπνισμα τσιγάρων.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μικρές ποσότητες ραδιενεργών υλικών, τα οποία οι καπνιστές φέρνουν στους πνεύμονές τους καθώς εισπνέουν. Τα ραδιενεργά σωματίδια (τα περισσότερα «απόγονοι» ραδονίου) εγκαθίστανται στον πνευμονικό ιστό και, με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλουν σε μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία αυτή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, γράφει η EPA.

Έξυπνοι μετρητές

Έξυπνοι μετρητές μπορούν να εγκατασταθούν σε όλο το σπίτι. Συνήθως, όμως, βρίσκονται έξω από το σπίτι, επομένως οι άνθρωποι είναι πιο μακριά από την πηγή των κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων από άλλες πηγές έκθεσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η συχνότητα και η ισχύς των κυμάτων RF που εκπέμπονται από έναν έξυπνο μετρητή είναι παρόμοια με εκείνη ενός κινητού τηλεφώνου, ασύρματου τηλεφώνου ή δρομολογητή Wi-Fi. Οι μετρητές εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία από αυτή που μπορεί να πάρει ένα άτομο από τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΓκί, εκπρόσωπο της Con Edison.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top