Οι 10 ακριβότεροι πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ

AP_18178305800728.jpg

Αυτοί οι πίνακες που πωλήθηκαν σε εξωφρενικά μεγάλα ποσά χάρη στη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά τους.

Η σπουδαιότητα της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσω της τέχνης οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν διάθεση ή ακόμα και στάση ζωής. Οι περισσότεροι λάτρεις της τέχνης συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης στην αυθεντική του μορφή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι πίνακες που πωλήθηκαν σε εξωφρενικά μεγάλα ποσά χάρη στη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά τους.

Οι 10 πίνακες

  1. Masterpiece του Ρόι Λίχτενστάϊν

  2. Nu Couché του Αμεντέο Μοντιλιάνι

  3. Les Femmes d’ Alger (Version 0) του Πάμπλο Πικάσο

  4. Pendant portraits of Maerten Soolman and Oopjen Coppit του Ρέμπραντ

  5. No. 6 (Violet, Green and Red) του Μαρκ Ρόθκο

  6. Number 17A του Τζάκσον Πόλοκ

  7. The Card Players του Πωλ Σεζάν

  8. Nafea Faa Ipoipo του Πωλ Γκογκέν

  9. Interchange του Βίλεμ ντε Κούνινγκ

  10. Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

1. Masterpiece του Ρόι Λίχτενστάϊν

Αυτός ο χαρακτηριστικός πίνακας της Pop Art δημιουργήθηκε το 1962. Ο Λιχτενστάϊν υπήρξε, μαζί με τον Άντυ Γουόρχολ , ένας από τους πρωτοπόρους της ποπ τέχνης, γνωστός για τα χρώματα και τη χαρούμενη διάθεση των έργων του.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Steve Cohen αγόρασε τον πίνακα Masterpiece το 2017 έναντι 165 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντάς τον στη μεγάλη συλλογή του από έργα τέχνης.

2. Nu Couché του Αμεντέο Μοντιλιάνι

Όταν ο πίνακας αυτός δημιουργήθηκε από λάδι σε καμβά, το 1917 ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από τους λάτρεις της τέχνης της εποχής λόγω του γυμνού. Εκτέθηκε πρώτη φορά στο Παρίσι και σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες του Εξπρεσιονισμού. Η ιστορία του δημιουργού του, ωστόσο, υπήρξε τραγική, αφού ο Μοντιλιάνι πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών από φυματίωση, ενώ μια ημέρα μετά το θάνατό του η σύντροφός του αυτοκτόνησε, ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Το 2015 ο οίκος Christie’s  πούλησε σε δημοπρασία τον πίνακα έναντι του σπουδαίου ποσού των 170,4 εκατ. δολαρίων.

3. Les Femmes d’ Alger (Version 0) του Πάμπλο Πικάσο

Το τελευταίο έργο τέχνης της συλλογής «Οι γυναίκες του Αλγερίου» που αποτελείτο από 100 ζωγραφιές και 14 πίνακες, δημιουργήθηκε από τον διάσημο ζωγράφο το1954 ή το 1955.   Εμπνευσμένος από τον αντίστοιχο πίνακα του Ντελακρουά, ο Πικάσο ήθελε να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή, δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του.

Ο πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s  το 2015 έναντι 179,4 εκατ. δολαρίων, με την ταυτότητα του αγοραστή να παραμένει ανώνυμη.

4. Pendant portraits of Maerten Soolman and Oopjen Coppit του Ρέμπραντ

Τα πορτρέτα αυτά αξίας 180 εκατ. δολαρίων δημιουργήθηκαν το 1963 και παραμένουν ως σήμερα εξαιρετικά δείγματα της τέχνης του 17ου αιώνα με τον δημιουργό τους να θαυμάζεται ακόμα για την τεχνική και το φωτισμό των σπουδαίων έργων του.

Κάτοχος των πορτρέτων υπήρξε η οικογένεια Rothschild, ώσπου Ολλανδία και Γαλλία αποφάσισαν να «συμμαχήσουν» για την απόκτησή τους, κάνοντας τη συμφωνία να τους εκθέτουν εναλλάξ, όπως πάντα και τους δύο μαζί.

5. No. 6 (Violet, Green and Red) του Μαρκ Ρόθκο

Φιλοτεχνήθηκε το 1951 και ξεχώρισε αμέσως χάρη στην οριοθετημένη του σύνθεση και τις θολές αποχρώσεις, αποτελώντας σήμερα μοναδικό δείγμα σύγχρονης μινιμαλιστικής τέχνης. Ο δημιουργός του έργου Μαρκ Ρόθκο προτιμούσε τα έργα του να εκτίθενται σε μικρούς χώρους χωρίς ιδιαίτερο φωτισμό, καθώς πίστευε πως ο χαμηλός φωτισμός στα έργα θα «ξυπνήσει» στους επισκέπτες πιο προσωπικά συναισθήματα.

Το έργο αγοράστηκε το 2014 από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dimitry Rybolovlev για186 εκατ. δολάρια.

6. Number 17A του Τζάκσον Πόλοκ

Το έργο δημιουργήθηκε το 1948 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, τον οποίο εξυμνούσε μέσα από τα έργα του ο δημιουργός Τζάκσον Πόλοκ.

Ο πίνακας φαίνεται πως πωλήθηκε το 2016 από το σημαντικό πρόσωπο των media David Geffen στον επιχειρηματία Ken Griffin για 200 εκατ. δολάρια.

7. The Card Players του Πωλ Σεζάν

Πρόγονος του Κυβισμού και του Φοβισμού, ο Σεζάν ζωγράφιζε συνήθως τοπία και μορφές. Μέρος μιας σειράς πέντε έργων τέχνης, ο συγκεκριμένος πίνακας απεικονίζει δύο Γάλλους να παίζουν χαρτιά.

Ο πίνακας πωλήθηκε έναντι 250 εκατ. δολαρίων στη Βασιλική Οικογένεια του Κατάρ το 2011, ποσό που αποτελούσε το μεγαλύτερο αντίτιμο για έργο τέχνης ως τότε, ενώ οι άλλοι τέσσερις πίνακες της συλλογής βρίσκονται διασκορπισμένοι σε σπουδαία μουσεία όπως το MOMA της Νέας Υόρκης και το μουσείο Courtauld στο Λονδίνο.

8. Nafea Faa Ipoipo του Πωλ Γκογκέν

 Έργο του σημαντικού ζωγράφου της Μεταϊμπρεσιονιστικής εποχής, του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε κυρίως μετά το θάνατό του, η ονομασία του πίνακα σημαίνει «Θα με παντρευτείς;» στη γλώσσα Ταϊτιάν.

Δημιουργήθηκε το 1892, στα χνάρια των άλλων έργων του Γκογκέν με χρωματιστές απεικονίσεις που διαδραματίζονταν σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονταν για 50 χρόνια στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ωστόσο, αγοράστηκε από τα Μουσεία Κατάρ για 300 εκατ. δολάρια.

9. Interchange του Βίλεμ ντε Κούνινγκ

Αναμιγνύοντας στοιχεία Εξπρεσιονισμού, Σουρεαλισμού και Κυβισμού στα έργα του, ο δημιουργός του συγκεκριμένου πίνακα αποτελεί μαζί με τον Τζάκσον Πόλοκ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Δημιουργήθηκε το 1995 από λάδι σε καμβά και αποτελεί ως σήμερα τον δεύτερο πιο ακριβό πίνακα όλων των εποχών, αφού πωλήθηκε από τον ισχυρό άνθρωπο των media David Geffen στον πλούσιο επιχειρηματία Ken Griffin, όπως ακριβώς και ο πίνακας Number 17A του Πόλοκ.

10. Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο πιο ακριβός πίνακας όλων των εποχών δε θα μπορούσε παρά να έχει δημιουργηθεί από τον πιο πρωτοπόρο ενδεχομένως καλλιτέχνη, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Θεωρείτο πως το έργο φτιάχτηκε για το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΒ’ της Γαλλίας, ενώ πέρασε από κάτοχο σε κάτοχο ώσπου εξαφανίστηκε για δύο αιώνες. Όταν βρέθηκε ξανά θεωρήθηκε δικαίως μια ανεπανάληπτη καλλιτεχνική ανακάλυψη, ενώ το 2017 ένας πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας κατέβαλε το εξωφρενικό ποσό των 450,3 εκατ. δολαρίων για να τον αποκτήσει.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 διασημότερα έργα τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί

Και: 7 κορυφαία αριστουργήματα τέχνης στην Ευρώπη

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top