Επίθεση με οξύ: οι πρώτες βοήθειες

MCHL301.jpg

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με βιτριόλι καλού κακού ας γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε μια επίθεση με κάποιο οξύ

Εάν είστε θύμα μιας επίθεσης με οξύ ή είστε μάρτυρες μιας τέτοιας επίθεσης, είναι σημαντικό να ενεργήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες στα μάτια, το δέρμα και τους γύρω ιστούς του θύματος.

Συμβουλές πρώτων βοηθειών είχαν εκδοθεί από τις αστυνομικές αρχές του Λονδίνου μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις με διαβρωτικής ουσίας σε πάνω από πέντε άτομα μέσα σε 90 λεπτά τον Ιούλιο του 2017 στο Λονδίνο. Εδώ είχαμε πρόσφατα ανάλογο περιστατικό.

Ένα από τα θύματα υπέστη  τραυματισμούς στο πρόσωπο που αλλοίωσαν την εικόνα του λόγω των χημικών εγκαυμάτων που προκλήθηκαν από το οξύ, δήλωσε η αστυνομία.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν κάποιος έχει προσβληθεί με οξύ είναι να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή γύρω του είναι ασφαλής και να λάβετε μέτρα, όπως χρήση γαντιών, ώστε να μην έρθετε και εσείς σε επαφή με τη χημική ουσία.

«Εάν η χημική ουσία είναι σε μορφή σκόνης, μπορεί να απομακρυνθεί από το δέρμα», λέει ειδικός του St John’s Ambulance.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην χάνουν χρόνο αναζητώντας ένα αντίδοτο της χημικής ουσίας και να μην προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν με άλλες ουσίες τα εγκαύματα που προκαλούνται από οξέα ή αλκάλια, εκτός εάν έχουν εκπαιδευτεί σωστά.

Η πιο αποτελεσματική δράση που πρέπει να αναλάβετε είναι να προσπαθήσετε να δροσίσετε το έγκαυμα με νερό για να διασκορπίσετε τη χημική ουσία και να σταματήσετε το κάψιμο. Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλό για αυτό το σκοπό εάν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Δοκιμάστε και αν «σβήσετε» το έγκαυμα με νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, διασφαλίζοντας ότι δεν  λιμνάζει νερό μολυσμένο με οξύ κάτω από το θύμα.

Ενώ δροσίζετε το έγκαυμα, δοκιμάστε να αφαιρέστε απαλά και με προσοχή τυχόν ρούχα με την ουσία πάνω τους και καλέστε ένα ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό, ενώ ελέγχετε ότι το θύμα εξακολουθεί να αναπνέει και να ανταποκρίνεται. Εάν η ουσία έχει εισέλθει στα μάτια του θύματος, κρατήστε τα μάτια κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά, βρέχοντας καλά το βλέφαρο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, λένε οι ειδικοί πρώτων βοηθειών.

Μην αφήνετε το θύμα να αγγίξει το τραυματισμένο μάτι, καθώς μπορεί να έχει οξύ στα χέρια του και αν φοράει φακούς  επαφής μην τους αφαιρέσετε απρόσεκτα ή βίαια.

«Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έχει αναμειχθεί με οξύ δεν ρέει στο τραυματισμένο μάτι». Αυτός που βοηθά θα πρέπει να ζητήσει από το θύμα να κρατήσει ένα καθαρό, μη χνουδωτό επίθεμα πάνω από το τραυματισμένο μάτι και να φροντίσει να το στείλει άμεσα στο νοσοκομείο.

Από το 2010, έχουν γίνει περισσότερες από 1.800 αναφορές επιθέσεων με διαβρωτικές ουσίες στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Ο αριθμός των επιθέσεων με οξύ στην πρωτεύουσα αυξήθηκε από 261 το 2015 σε 458 πέρυσι.

Σχετικά με τις επιθέσεις με οξύ

Οι επιθέσεις με οξέα είναι πολύ σπάνια θανατηφόρες, αλλά μπορεί να αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στα θύματα ή να καταστρέψουν την όρασή τους.

Η ουσία που χρησιμοποιείται είναι συνήθως θειικό οξύ (βιτριόλι) ή νιτρικό οξύ. Λιγότερο συχνά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υδροχλωρικό οξύ, το οποίο είναι λιγότερο επιβλαβές για τα θύματα

Παγκοσμίως, περίπου το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες, σύμφωνα με την Acid Survivors Trust International, με τους δράστες συχνά να  είναι μέλη της οικογένειας του θύματος ή άνδρες που επιδιώκουν εκδίκηση για σεξουαλική απόρριψη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα από τις γυναίκες, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται στην βία μεταξύ των συμμοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη συμμοριών μεταφέρουν οξύ κρυμμένο σε ένα μπουκάλι ποτών, όπου η αστυνομία μπορεί πιο δύσκολα να ανιχνεύσει σε σχέση με τα συμβατικά όπλα, όπως μαχαίρια ή όπλα

Το Λονδίνο είναι το κέντρο των επιθέσεων οξέος του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τη μητροπολιτική αστυνομία πάνω από 1.800 επιθέσεις με κάποια διαβρωτική ουσία έχουν γίνει από το 2010, με τους αριθμούς να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. 454 επιθέσεις αναφέρθηκαν μόνο το 2016

Εάν είστε το θύμα μιας τέτοιας επίθεσης, αφαιρέστε τα μολυσμένα ρούχα, προσπαθήστε να ξεπλύνετε το οξύ με άφθονη ποσότητα νερού το συντομότερο δυνατό και αναζητήστε πρώτες βοήθειες. Η εξουδετέρωση του οξέος με ισοδύναμη αλκαλική ουσία δεν συνίσταται καθώς υπάρχει κίνδυνος χημικής αντίδρασης που μπορεί να σας προκαλέσει θερμικά εγκαύματα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top