Πόνος στο αυτί μετά το κολύμπι: Οι αιτίες και η πρόληψη

ear-pain_625x350_71467973525.jpg

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια λοίμωξη που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει αρκετό καιρό αν δεν την αντιμετωπίσετε. Δείτε τι πρέπει να κάνετε…

Η εξωτερική ωτίτιδα ή το «αυτί του κολυμβητή», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι μια λοίμωξη στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού, το οποίο εκτείνεται από το τύμπανο στο εξωτερικό του κεφαλιού σας. Συχνά προκαλείται από νερό που παραμένει στο αυτί σας μετά το κολύμπι, δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η τοποθέτηση του δακτύλου σας ή μπατονέτας  ή άλλων αντικειμένων στα αυτιά σας μπορεί επίσης να οδηγήσει στο “αυτί του κολυμβητή” καταστρέφοντας το λεπτό στρώμα του δέρματος που καλύπτει το κανάλι του αυτιού σας.

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι επίσης γνωστό ως εξωτερική ωτίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτής της μόλυνσης είναι τα βακτήρια που εισβάλλουν στο δέρμα μέσα από το κανάλι του αυτιού σας. Το πιο πιθανό είναι ότι μπορείτε να θεραπεύσετε αποτελεσματικά το «αυτί του κολυμβητή» αν ενεργήσετε άμεσα. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και πιο σοβαρών λοιμώξεων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί το «αυτί του κολυμβητή» είναι συνήθως ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να επιδεινωθούν εάν η λοίμωξη σας δεν αντιμετωπιστεί ή εξαπλωθεί. Οι γιατροί ταξινομούν συχνά το πρόβλημα ανάλογα με τα συμπτώματα αν δηλαδή είναι ήπια, μέτρια ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

Ήπια συμπτώματα

Κνησμός στο αυτί
Ελαφρά ερυθρότητα μέσα στο αυτί σας
Ήπια ενόχληση που χειροτερεύει τραβώντας το εξωτερικό του αυτιού ή κάνοντας ένα μικρό “χτύπημα” μπροστά από το αυτί σας (τραγός)
Έκλυση διαυγούς, άοσμου υγρού

Μέτρια

Πιο έντονη φαγούρα
Έντονος  πόνος
Πιο εκτεταμένη ερυθρότητα στο αυτί σας
Υπερβολική έκκριση υγρών
Αίσθημα πληρότητας στο αυτί σας και μερική απόφραξη του αυτιού σας από το πρήξιμο και τα υγρά.
Μειωμένη ακοή

Προχωρημένη κατάσταση

Σοβαρός πόνος που μπορεί να εκπέμπει στο πρόσωπό σας, στο λαιμό ή στην πλευρά του κεφαλιού σας που έχει το πρόβλημα
Πλήρης απόφραξη του αυτιού σας
Ερυθρότητα ή πρήξιμο του εξωτερικού σας αυτιού
Οίδημα στους λεμφαδένες στο λαιμό σας
Πυρετός

Πότε να δείτε γιατρό

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ακόμη και ήπια συμπτώματα στο αυτί.
Καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή επισκεφθείτε τα επείγοντα εάν έχετε:

Έντονο πόνο και πυρετό

Αιτίες

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από βακτήρια. Είναι λιγότερο συχνό ένας μύκητας ή ένας ιός να προκαλέσουν το «αυτί του κολυμβητή».

Οι φυσικές άμυνες του αυτιού σας

Οι εξωτερικοί πόροι του αυτιού σας έχουν φυσικές άμυνες που τους βοηθούν να διατηρούνται καθαροί και αποτρέπουν τη μόλυνση. Τα προστατευτικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

Αδένες που εκκρίνουν μια κηρώδη ουσία (cerumen). Αυτές οι εκκρίσεις σχηματίζουν ένα λεπτό, υδατοαπωθητικό φιλμ στο δέρμα μέσα στο αυτί σας. Το Cerumen είναι επίσης ελαφρώς όξινο υγρό, το οποίο βοηθά στην περαιτέρω αναχαίτιση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Το Cerumen συλλέγει επίσης βρωμιά, νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλα υπολείμματα  και βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των σωματιδίων από το αυτί σας, αφήνοντας το γνωστό κερί αυτιού που βρίσκετε στο αυτί σας.

Χόνδρος που καλύπτει εν μέρει τον ακουστικό πόρο. Αυτός βοηθά στην αποτροπή εισόδου ξένων σωμάτων στο εσωτερικό κανάλι.

Πώς συμβαίνει η λοίμωξη

Εάν έχετε το «αυτί του κολυμβητή», οι φυσικές άμυνες σας έχουν καταρρεύσει. Οι καταστάσεις που μπορούν να αποδυναμώσουν την άμυνα του αυτιού σας και να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων περιλαμβάνουν:

Υπερβολική υγρασία στο αυτί σας. Η έντονη εφίδρωση, ο παρατεταμένος υγρός καιρός ή το νερό που παραμένει στο αυτί σας μετά το κολύμπι μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Γρατσουνιές ή εκδορές στο αυτί σας. Ο καθαρισμός του αυτιού σας με βαμβάκι ή φουρκέτα ή μπατονέτα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Μην καθαρίζεται το αυτί σας με το δάχτυλο. Επιπλέον, η χρήση ακουστικών ή ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να προκαλέσει μικρές εκδορές στο δέρμα που επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αντιδράσεις ευαισθησίας: Τα προϊόντα για τα μαλλιά ή τα κοσμήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και δερματικές παθήσεις που προάγουν τη μόλυνση.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του προβλήματος:

Κολύμπι

Κολύμπι σε νερό με υψηλά επίπεδα βακτηρίων που εισέρχονται στο αυτί σας

Επιθετικός καθαρισμός του ακουστικού πόρου με μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα

Χρήση ορισμένων συσκευών, όπως ακουστικά ή ακουστικά βαρηκοΐας

Δερματικές αλλεργίες ή ερεθισμός από κοσμήματα, σπρέι μαλλιών ή βαφές μαλλιών

Επιπλοκές

Το «αυτί του κολυμβητή» συνήθως δεν είναι σοβαρό εάν αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.

Προσωρινή απώλεια ακοής. Μπορεί να έχετε μειωμένη ακοή που συνήθως βελτιώνεται μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης.

Μακροχρόνια λοίμωξη (χρόνια ωτίτιδα). Μια λοίμωξη από το εξωτερικό αυτί θεωρείται συνήθως χρόνια εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες. Οι χρόνιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές εάν υπάρχουν καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη τη θεραπεία, όπως ένα σπάνιο στέλεχος βακτηρίων, μια αλλεργική δερματική αντίδραση, μια αλλεργική αντίδραση σε αντιβιοτικά, μια δερματική πάθηση, όπως δερματίτιδα ή ψωρίαση ή ένας συνδυασμός βακτηριακής και μυκητιασικής λοίμωξης.

Βαθιά λοίμωξη ιστού (κυτταρίτιδα). Σπάνια, το «αυτί του κολυμβητή» μπορεί να εξαπλωθεί σε βαθιά στρώματα και συνδετικούς ιστούς του δέρματος.

Βλάβη οστών και χόνδρων (πρώιμη οστεομυελίτιδα βάσης κρανίου). Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή του «αυτιού του κολυμβητή» που εμφανίζεται καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται στον χόνδρο του εξωτερικού αυτιού και των οστών του κάτω μέρους του κρανίου, προκαλώντας ολοένα και πιο έντονο πόνο. Μεγαλύτεροι ενήλικες, άτομα με διαβήτη ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.

Εκτεταμένη μόλυνση. Εάν το αυτί του κολυμβητή εξελιχθεί σε προχωρημένη οστεομυελίτιδα βάσης κρανίου, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σας, όπως ο εγκέφαλος ή τα κοντινά νεύρα. Αυτή η σπάνια επιπλοκή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Πρόληψη

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε το αυτί του κολυμβητή:

Κρατήστε τα αυτιά σας στεγνά. Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι ή το μπάνιο. Στεγνώστε μόνο το εξωτερικό αυτί σας, σκουπίζοντάς το αργά και απαλά με μια μαλακή πετσέτα ή πανί.

Ακουμπήστε το κεφάλι σας προς τα πλάγια για να αποστραγγίσετε το νερό από το κανάλι του αυτιού. Μπορείτε να στεγνώσετε τα αυτιά σας με πιστολάκι αν το τοποθετήσετε στη χαμηλότερη ρύθμιση και να το κρατήσετε τουλάχιστον ένα πόδι (περίπου 0,3 μέτρα) μακριά από το αυτί.

Προληπτική θεραπεία στο σπίτι. Εάν γνωρίζετε ότι δεν έχετε ρήξη στο τύμπανο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικά προληπτικά γιατροσόφια πριν και μετά το κολύμπι. Ένα μείγμα με ένα μέρος λευκό ξίδι και ένα μέρος οινόπνευμα μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση της υγρασίας και στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν το αυτί του κολυμβητή.

Ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 5 ml) του διαλύματος σε κάθε αυτί και αφήστε το να στραγγίσει ξανά. Παρόμοιες φαρμακευτικές λύσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες στο φαρμακείο σας.

Κολυμπήστε με σύνεση. Προσέξτε για σημάδια που προειδοποιούν τους κολυμβητές για υψηλό αριθμό βακτηρίων και μην κολυμπήσετε εκείνες τις μέρες.

Αποφύγετε την τοποθέτηση ξένων αντικειμένων στο αυτί σας. Ποτέ μην προσπαθείτε να ξύσετε το αυτί σας ή να απομακρύνετε το κερί του αυτιού με αντικείμενα όπως μπατονέτα, συνδετήρα ή φουρκέτα. Η χρήση αυτών των αντικειμένων μπορεί να σπρώξει το κερί βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού σας, να ερεθίσει το λεπτό δέρμα μέσα στο αυτί σας ή να προκαλέσει εκδορές στο δέρμα.

Προστατέψτε τα αυτιά σας από ερεθιστικές ουσίες. Βάλτε βαμβακερές μπάλες στα αυτιά σας όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως σπρέι μαλλιών και βαφές μαλλιών.

Να είστε προσεκτικοί μετά από λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση στο αυτί. Εάν είχατε πρόσφατα λοίμωξη αυτιού ή υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση αυτιού, μιλήστε με το γιατρό σας πριν κολυμπήσετε.

Διαβάστε ακόμη:

9 ερωτήσεις για τα μπάνια στη θάλασσα

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top