Ιατρική διάγνωση: 4 πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε από το γιατρό σας

doctor-and-patient.jpg

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις που στο πλαίσιο μιας ιατρικής διάγνωσης θα θέλατε να μην είχατε ακούσει…

 “Θα πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις”, “η θεραπεία σας πρέπει να συνεχιστεί”, “πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση”, είναι μερικές από τις φράσεις των γιατρών που ακούγονται δυσάρεστα από τον ενδιαφερόμενο, καθώς συνεπάγονται πρόσθετη ταλαιπωρία. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, για τις “ενοχλητικές” παρατηρήσεις του γιατρού μας ευθυνόμαστε εμείς, είτε επειδή δεν ακολουθήσαμε τις οδηγίες του, είτε γιατί δεν δράσαμε έγκαιρα και αργήσαμε να τον επισκεφτούμε.

Η καλύτερη εκδοχή είναι να σας πει ο γιατρός σας, πως όλα είναι εντάξει. Ότι η θεραπεία σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μπορείτε πλέον να ξεχάσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζατε. Αυτό σημαίνει πως όλα πήγαν καλά. Συνεργαστήκατε σωστά με το γιατρό, κάνατε ακριβώς ότι σας είπε, ακολουθήσατε κατά γράμμα τις οδηγίες για τα φάρμακα, τα φάρμακα ήταν τα κατάλληλα και οι εξετάσεις που έπρεπε να κάνετε ήταν εντάξει.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση κάτι να πήγε στραβά. Είτε από δική μας υπαιτιότητα, είτε γιατί στην ιατρική τίποτα δεν είναι απόλυτο. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις που θα σας υποχρεώσουν να επιμείνετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας, και πώς ενδεχομένως να τις είχατε αποφύγει..

“Η θεραπεία σας πρέπει να συνεχιστεί”

Ο  γιατρός σας είχε πει ότι η θεραπεία σας θα ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά στην επόμενη επίσκεψη διαπιστώνετε ότι “μασάει” τα λόγια του και σας λέει ότι πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία για  αρκετό καιρό ακόμη.

Τι μπορεί να συμβαίνει 

Οι αιτίες που μπορεί να παρατείνουν μια θεραπεία είναι πολλές, αλλά συχνά είναι στο χέρι σας να περιορίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν, για παράδειγμα, μετά από μια ίωση, αισθανθείτε καλά και επιστρέψετε στις συνήθεις σας δραστηριότητες, ενώ ο γιατρός σάς έχει συμβουλεύσει το αντίθετο, τότε είναι πιθανό να παραταθεί η θεραπεία σας, καθώς θα καθυστερήσετε την ανάρρωσή σας.

Τι πρέπει να κάνετε

Ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του γιατρού, ώστε να περιορίσετε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία.

Ρωτήστε τον όλες τις λεπτομέρειες για τη θεραπεία σας για το τι πρέπει να αποφύγετε κλπ. ακόμα και αν πρόκειται για πράγματα που θεωρείτε ότι γνωρίζετε καλά.

Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, π.χ. επιστρέφετε στη δουλειά σας, σηκώνεστε από το κρεβάτι, γιατί νομίζετε ότι θεραπευτήκατε κλπ.

Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.  Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά.

Μην ακούτε γνωστούς και φίλους για να γίνετε καλά. Η θεραπεία που είναι κατάλληλη για εκείνους μπορεί να είναι αναποτελεσματική ή και επικίνδυνη για σας.

“Δεν σας “έπιασε” το φάρμακο”

Ο γιατρός σας έδωσε κάποια φάρμακα για να γίνετε καλά. Στην επόμενη επίσκεψη όμως σας ανακοινώνει ότι το φάρμακο δεν σας βοήθησε όσο θα έπρεπε και πρέπει να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή για να έχετε αποτέλεσμα.  Για ποιο λόγο όμως;

Τι μπορεί να συμβαίνει

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες φορές τα φάρμακα δεν μπορούν να μας βοηθήσουν έγκαιρα και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ορισμένες  τροφές, κάποιες παθήσεις, το αλκοόλ, αλλά και ο χρόνος λήψης, επηρεάζουν την απορρόφηση κάποιων συστατικών των φαρμάκων.

Τι πρέπει να κάνετε

Ρωτήστε το γιατρό σας αν το φάρμακο που σας έγραψε θα πρέπει να το λαμβάνετε πριν ή μετά το φαγητό.

Θα πρέπει να τον ενημερώσετε, ακόμη, αν υποφέρετε από γαστρεντερολογικά προβλήματα που εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για πιθανούς διατροφικούς περιορισμούς που ίσως να είναι απαραίτητοι για να δράσουν κάποια φάρμακα π.χ. αν λαμβάνετε τετρακυκλίνες δεν πρέπει να τρώτε γαλακτοκομικά μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τη λήψη τους, καθώς μειώνουν την απορρόφησή τους.

Μην παραλείψετε να τον ενημερώσετε για όλα τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε, ακόμη και για αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με τα φάρμακα. Εκτός του ότι το αλκοόλ περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους αποτελεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τη μορφή του φαρμάκου που είναι πιο κατάλληλη για σας χάπι, αναβράζον δισκίο, υπόθετο, σιρόπι, ενέσιμο κλπ..

“Πρέπει να επισκεφτείτε συνάδελφο άλλης ειδικότητας”

Ο γιατρός σας μετά από μια πρώτη εξέταση, σας ανακοινώνει ότι θα ήταν σκόπιμο να επισκεφθείτε κάποιον άλλο γιατρό, διαφορετικής ειδικότητας.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Όσο και αν η επιλογή ειδικού φαίνεται απλή υπόθεση, συχνά τα συμπτώματα μιας πάθησης δεν είναι τόσο ξεκάθαρα για να μας οδηγήσουν στο σωστό γιατρό από την αρχή.

Τι πρέπει να κάνετε 

Σε πρώτη φάση, αν δεν είστε σίγουροι για την ειδικότητα του γιατρού που πρέπει να απευθυνθείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιο παθολόγο, ο οποίος θα αποφασίσει αν πρέπει να σας  παραπέμψει σε κάποιο συνάδελφό του με άλλη ειδικότητα.

Πριν επισκεφτείτε το γιατρό, μπορείτε να ρωτήσετε τηλεφωνικά εάν διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, με την οστεοπόρωση ασχολούνται διάφορες ειδικότητες ρευματολόγος, παθολόγος, γυναικολόγος, ορθοπεδικός κτλ., αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια εμπειρία στην οστεοπόρωση.

 

 

Η μόνη λύση είναι το χειρουργείο!

Είναι αυτό που οι περισσότεροι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακούσουμε από το γιατρό. Η ιδέα και μόνο μίας εγχείρησης είναι φυσικό να μας φοβίζει, ακόμα και αν πρόκειται για επέμβαση “ρουτίνας”. Συχνά η εγχείρηση είναι η μόνη λύση που μας εγγυάται μόνιμη θεραπεία,  μερικές φορές, όμως, μπορούμε να την αποφύγουμε.

Τι μπορεί να συμβαίνει;

Είναι πιθανό να καταλήξουμε στο χειρουργείο, είτε επειδή δεν ακολουθήσαμε τις οδηγίες του γιατρού, είτε επειδή αφήσαμε το χρόνο να περάσει, με αποτέλεσμα η κατάστασή μας να φθάσει σε σημείο να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνετε  

Μην αμελείτε τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο σας. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να δείξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο, αν αντιμετωπίσετε έγκαιρα, θα γλιτώσετε την περιπέτεια μίας επέμβασης.

Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για την αναγκαιότητα ενός χειρουργείου, καλό είναι να πάρετε μία δεύτερη γνώμη, από έναν άλλο γιατρό.

Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για όλους τους συντηρητικούς τρόπους θεραπείας φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες, ειδικά διαιτολόγια κτλ., πριν πάρετε την απόφαση να υποβληθείτε σε μία επέμβαση και μάθετε τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης.

Συμμορφώνεστε πάντα με τις οδηγίες του γιατρού. Ακόμη και μια απλή πάθηση, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να φτάσετε ακόμη και στο χειρουργείο εάν δεν συμμορφωθείτε εγκαίρως με τις οδηγίες του γιατρού. Είναι πιθανό λ.χ. ένα απλό διάστρεμμα να εξελιχθεί σε ρήξη συνδέσμου και  να χρειάζεται επέμβαση αν δεν το αντιμετωπίσετε έγκαιρα.

Μ. Σιγανός

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top