Τα 9 λάθη που κάνετε στη χρήση του λάπτοπ σας

writing_pc-6vc5fqmfs09c3s6x9ed1vseiwh9a07yzrvy2cwrix4w-2.jpg

Το λάπτοπ συνήθως αποτελεί μία ακριβή επένδυση, γι’ αυτό πρέπει να το προσέχετε. Αποφύγετε τα παρακάτω 13 λάθη για να αυξήσετε τον χρόνο ζωής του.

Αυξήστε τον χρόνο ζωής του λάπτοπ σας

Όταν το λάπτοπ σας αρχίσει να καθυστερεί κατά την εκκίνηση, όταν η μπαταρία του αδειάζει πολύ γρήγορα, ή γενικότερα όταν εμφανίζει προβλήματα κατά τη χρήση του, συνήθως σκέφτεστε ότι πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο. Γνωρίζατε όμως, ότι υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι να το προστατεύσετε από τη φθορά και να αυξήσετε τον χρόνο ζωής του; Αποφύγετε τα παρακάτω 9 λάθη και συνήθειες που βάζουν πρόωρη ημερομηνία λήξης στο λάπτοπ σας:

To ακουμπάτε συνεχώς στα πόδια σας

Το γεγονός ότι λέγεται laptop (lap στα αγγλικά σημαίνει πόδια) δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ακουμπάτε συνεχώς στα πόδια σας. Βασικά, όσο περισσότερο το τοποθετείτε εκεί, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να σας εμφανίζει προβλήματα. Ο επεξεργαστής, είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή, και καθώς τον χρησιμοποιείτε, ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό πρέπει να διαθέτει εξαερισμό. Ο ανεμιστήρας, βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος του λάπτοπ, έτσι, όταν το ακουμπάτε στα πόδια σας, ή πάνω στο κρεβάτι, ή σε μια κουβέρτα, το εμποδίζετε απ’ το να παίρνει αέρα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται.

Δεν το κλείνετε ποτέ

Είναι εύκολο και βολικό απλά να κλείνετε την οθόνη του λάπτοπ όταν πέφτετε για ύπνο, αλλά με αυτό τον τρόπο ο υπολογιστής δεν κλείνει κανονικά, αλλά μπαίνει σε sleep mode. Όταν τον αφήνετε συνεχώς ανοιχτό, το λογισμικό σας δε μπορεί να κάνει τις ενημερώσεις που χρειάζονται. Οι τεχνικοί προτείνουν να τον κλείνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Δεν το συνδέετε σε πολύπριζο ασφαλείας

Υπάρχει λόγος που πάντα λέμε ότι πρέπει να αποσυνδέουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα, όταν επικρατούν συνθήκες καταιγίδας. Αν η συσκευή σας είναι συνδεδεμένη με το ρεύμα, και μία αστραπή πέσει κοντά στο σπίτι σας, τότε η συσκευή θα καεί ολοσχερώς. Δε μπορείτε να βασίζεστε ότι θα βγάζετε τη πρίζα κάθε φορά που έχει καταιγίδα, γι’ αυτό πρέπει να προμηθευτείτε ένα πολύπριζο ασφαλείας, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Το κρατάτε από την οθόνη

Είναι εύκολο να πιάσετε το λάπτοπ σας από την οθόνη, για να το μεταφέρετε κάπου, αλλά μην το κάνετε. Η οθόνη είναι βιδωμένη στη βάση του λάπτοπ, και όταν το πιάνετε από αυτή, οι βίδες ξελασκάρουν.

Κρατάτε για πολλά χρόνια τον ίδιο σκληρό δίσκο

Εκτός αν δεν έχετε αγοράσει πρόσφατα κάποιο καινούριο μοντέλο λάπτοπ, πιθανότατα έχετε ακόμα τους παλιούς σκληρούς δίσκους HDD, οι οποίοι ευθύνονται για τους έντονους θορύβους και την καθυστέρηση κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Αντικαταστήστε τον σκληρό σας δίσκο με έναν καινούριο, κατά προτίμηση τεχνολογίας SSD και θα δείτε τεράστια διαφορά στην απόδοση του υπολογιστή σας.

Ανοίγουν πολλά προγράμματα κατά την εκκίνηση

Αν το λάπτοπ σας αργεί σε απελπιστικό βαθμό να ανοίξει, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ανοίγουν υπερβολικά πολλά προγράμματα κατά την εκκίνηση. Περιηγηθείτε στις ρυθμίσεις του υπολογιστή, βρείτε το μενού με τα start-up προγράμματα που ανοίγουν κατά την εκκίνηση (αναλόγως με το λογισμικό που έχετε, Windows, Linux ή MacOS, βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία), και απενεργοποιήστε αυτά που δεν χρειάζεστε.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας

Δεν έχετε antivirus

Εν έτει 2020, δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για το πόσο απαραίτητο είναι ένα πρόγραμμα antivirus για τον υπολογιστή σας. Ειδικά αν το λάπτοπ σας είναι Windows, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το εξοπλίσετε με ένα καλό antivirus. Το antivirus δεν θα προστατεύσει το λάπτοπ σας μόνο από τις εξωτερικές απειλές των ιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά θα οργανώσει και τα δεδομένα σας, θα καθαρίσει τη μνήμη RAM και θα συμβάλλει στη γενικότερη καλή υγεία και λειτουργία του υπολογιστή.

Έχετε ανοιχτές πολλές καρτέλες

Κατά κύριο λόγο, ένα μέτριο προς καλό λάπτοπ, μπορεί να αντέξει τις πολλές ανοιχτές καρτέλες στον browser σας. Αν δεν εξαερίζεται όμως επαρκώς, ή αν έχει τον πιο απλό επεξεργαστή της αγοράς, τότε θα αρχίσει να καθυστερεί να φορτώσει όλες αυτές τις καρτέλες. Κλείστε μερικές, ή μετατρέψτε τις σε σελιδοδείκτες, αν δεν θέλετε να τις χάσετε.

Δεν του κάνετε format

Αν το λάπτοπ σας κολλάει ή καθυστερεί να εκτελέσει τις εντολές που του δίνετε, μετά από μήνες ή χρόνια χρήσης, τότε χρειάζεται μια ανανέωση, δηλαδή στη γλώσσα των υπολογιστών, ένα format/reset. Με αυτό τον τρόπο, το λάπτοπ θα καθαρίσει από ιστορικά και πολλά αποθηκευμένα αρχεία που δεν χρειάζεστε, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο γρήγορο. Αν έχετε την ευχέρεια, μεταφέρετε τα σημαντικά σας αρχεία σε ένα USB ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, και προτιμήστε το reset/format στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, σαν να το πήρατε καινούριο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top