Μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στο ψυγείο μου;

Can-freezing-food-kill-coronavirus-iStock-1056779410.jpg

Ποια είναι η συμβουλή που διαβάσαμε από τον Δρ Warner Greene, κορυφαίο ιολόγο και ερευνητή επιστήμονα στο Ινστιτούτο Gladstone στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οι κοροναϊοί είναι, από τη φύση τους, «κολλώδεις» ιοί», είπε ο Δρ Γκριν. «Μπορούν να επιβιώσουν για μια εκπληκτική χρονική περίοδο σε επιφάνειες, αν και πεθαίνουν γρήγορα σε αυτές τις επιφάνειες».

Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη για το τρέχον στέλεχος του κοροναϊού που προκαλεί το COVID-19. Μια μελέτη του 2010 από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας διερεύνησε τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον κοροναϊό SARS, ο οποίος σχετίζεται στενά με τον ιό COVID-19 (επίσημη ονομασία SARS-CoV-2). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός ευδοκιμούσε σε χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες κάτω από 4  – 5 ° βαθμούς – το ίδιο περιβάλλον που υπάρχει μέσα σε ένα οικιακό ψυγείο.

Ο Δρ Γκριν, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη μελέτη του 2010 αλλά δεν ασχολήθηκε με αυτήν, λέει ότι αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συστήσει σε όλους να απολυμάνουν τα είδη πριν τα τακτοποιήσουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Το χρονικό διάστημα που ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες

Υπάρχουν αναφορές ότι ο νέος κορονοϊός, και άλλοι παρόμοιοι με αυτόν, μπορεί να ζήσουν σε διαφορετικές επιφάνειες για ποικίλα χρονικά διαστήματα – έως 24 ώρες στο χαρτόνι εως και 2-3 ημέρες για πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες.

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής στοιχεία για άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό μέσω των αγορών τους, αλλά οι περισσότερες συμβουλές των ειδικών συγκλίνουν στο να είστε προσεκτικοί.

Χειρισμός τροφίμων κατά την πανδημία του κορονοϊού

Καλό είναι να χειρίζεστε τα τρόφιμα με προσοχή, να είστε επιμελείς με την υγιεινή των χεριών , να προσέχετε όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να αφιερώνετε χρόνο για να πλύνετε και να στεγνώσετε τα είδη παντοπωλείου που φέρνετε στο σπίτι ή να αφήσετε μη ευπαθή αντικείμενα έξω από το σπίτι στο γκαράζ, το αυτοκίνητο ή στη βεράντα για περίπου 72 ώρες. Το μαγείρεμα φαγητού για 30 λεπτά σε θερμοκρασία πάνω από 60°C είναι επίσης πιθανό να σκοτώσει τον κοροναϊό, με βάση πειράματα με τον παρόμοιο ιό SARS.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top