Πώς να αδειάσω το μυαλό μου από ο, τι με βασανίζει;

πώς-να-αδειάσω-το-μυαλό.png

Άχρηστες σκέψεις, άχρηστα συναισθήματα, συχνά βάζουν εμπόδιο στη ζωή μας. Δείτε πώς θα απαλλαγείτε από αρνητικές σκέψεις κακές αναμνήσεις και σκοτούρες….

Άχρηστες σκέψεις, άχρηστα συναισθήματα, συχνά βάζουν εμπόδιο στη ζωή μας. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα αερόστατο που για να πετάξει και να βρεθεί ψηλά στον ουρανό πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια, τους σάκους άμμου που το κρατούν στο έδαφός. Κάθε άνθρωπος είναι ένας ταξιδιώτης που όσο πιο ελαφριές είναι οι βαλίτσες του, τόσο περισσότερα μίλια θα διανύσει ξεκούραστα. Άλλωστε τα πιο σημαντικά και πολύτιμα πράγματα στη ζωή μας, είναι αυτά που δεν μας  βαραίνουν. Μάθετε λοιπόν την τέχνη να ελαφρύνετε τις εγκεφαλικές βαλίτσες σας και καλό σας ταξίδι.

 

Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις:

Κακά τα ψέματα, αρνητικές σκέψεις κάνουμε όλοι ως ένα βαθμό. Είναι όμως από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διώξουμε από το μυαλό μας για να ζήσουμε όμορφα και ευτυχισμένοι.  Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί νευροχημικές ουσίες, οι οποίες διασκορπίζουν τις επιδράσεις των σκέψεών σας σε όλο το σώμα σας. Η απαισιοδοξία αυξάνει έτσι την πιθανότητα να σας εκδηλωθεί στο μέλλον κάποια ασθένεια. Οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα άγχους και ανησυχίας. Αν τις ξεφορτωθείτε, θα νιώσετε την ίδια -και μεγαλύτερη- ανακούφιση  που νοιώθετε όταν πετάτε την άχρηστη κουρκουταρία από το δωμάτιο σας.

Με τι να τις αντικαταστήσετε :

Το μυαλό μας δεν μπορεί να μένει άδειο επομένως πρέπει να το γεμίζουμε με αισιόδοξες σκέψεις αν δεν θέλουμε να επιστρέψουν οι αρνητικές. Το καλύτερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλύψουμε το κενό με αισιόδοξες σκέψεις. Για κάθε αρνητική σκέψη, εικόνα ή ιδέα που έχετε προσπαθήστε να «ασκείτε» το νου σας με θετικές ή ουδέτερες σκέψεις.

Πως θα τα καταφέρετε:

*Κάνετε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους. Τα συναισθήματα, σημειώνουν επίσης οι ερευνητές, είναι πολλές φορές μεταδοτικά. Όταν μοιραζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα του άλλου είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να κάνουμε και εμείς απαισιόδοξες σκέψεις κάποια στιγμή.

*Τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά και έντονα συναισθήματα είναι να χαλαρώσετε, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να επιστρατεύσετε το χιούμορ σας.

*Αγνοήστε τις απαισιόδοξες στατιστικές και σκεφτείτε ότι οι περισσότερες είναι με το μέρος σας.  Αν, για παράδειγμα, κάνετε αρνητικές σκέψεις πριν από ένα ταξίδι σκεφτείτε πόσα αεροπλάνα πετούν καθημερινά χωρίς να συμβεί τίποτα.

*Σχεδιάστε και προγραμματίστε σωστά το μέλλον. Αν είστε προετοιμασμένοι καλά δεν θα έχετε λόγο να ανησυχείτε ότι κάτι θα πάει στραβά στη ζωή σας.

*Φανταστείτε το νου σας ως μυ. Με το ίδιο τρόπο που οι μύες αναπτύσσονται και γίνονται πιο δυνατοί με την άσκηση έτσι και ο νους αναπτύσσεται και αλλάζει με τη χρήση και τη διανοητική άσκηση. Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις ελέγχονται από πολύ συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές και κατά συνέπεια αυτές οι δομές αναπτύσσονται και δυναμώνουν μέσω της χρήσης. Όταν κάποιος κάνει συχνά αρνητικές, στρεσογόνες ή καταθλιπτικές σκέψεις δυναμώνει τις περιοχές που ελέγχουν αυτές τις διανοητικές δραστηριότητες και αυξάνεται η επανεμφάνιση των ανεπιθύμητων σκέψεων με μεγαλύτερη συχνότητα. Με τον καιρό αυτή η νοερή άσκηση θα σας τονώσει το νου και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε δυνατή σκέψη!

Απαλλαγείτε από τις κακές αναμνήσεις

«Όταν κοιτάς μπροστά οι σκιές πέφτουν πίσω σου», είχε πει κάποιος πολύ εύστοχα. Πράγματι οι κακές αναμνήσεις του παρελθόντος βάζουν εμπόδια στο παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον μας, με άλλα λόγια μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά και να προοδεύσουμε στη ζωή μας, γιατί το μυαλό μας μένει «κολλημένο» σε αυτές. Πέρα από όλα αυτά οι άσχημες αναμνήσεις- σύμφωνα με τους ειδικούς- πυροδοτούν και το συναίσθημα του φόβου. Ο εγκέφαλος μας ωστόσο έχει έναν θαυμαστό τρόπο να ξεφορτώνεται τις δυσάρεστές αναμνήσεις: πρόκειται για τη διαδικασία της απώθησης που για αυτή μίλησε πρώτος ο φρόυντ, ωστόσο χρειάζεται να βάλετε και εσείς ένα χεράκι μερικές φορές.

Με τι να τις αντικαταστήσετε :

Με όμορφες σκέψεις και σχέδια για το μέλλον και ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν. Αφορμή για μια όμορφη σκέψη μπορείτε να βρείτε παντού, στα βιβλία σας, στο παρελθόν ή ακόμη και στην τηλεόραση αν γνωρίζετε βέβαια να χρησιμοποιείτε σωστά το τηλεκοντρόλ.

Πως θα τα καταφέρετε:

*Κοιτάξτε για λίγο γύρω σας, παντού βρίσκονται αντικείμενα και τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ πιθανό να σας θυμίζουν στιγμές από το παρελθόν. Όταν οι στιγμές αυτές είναι ευχάριστες, έχει καλώς. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πιθανό να μας θυμίζουν και όσα θέλουμε διακαώς να λησμονήσουμε.  Ξεφορτωθείτε λοιπόν τα αντικείμενα που μπορεί να σας θυμίζουν δυσάρεστες αναμνήσεις από το παρελθόν και κάντε ένα νέο ξεκίνημα. Αν γυρίσετε το βλέμμα σας στο δωμάτιο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πολλά από αυτά.

*Γεμίστε το μυαλό σας με ευχάριστες αναμνήσεις.   Φτιάξτε ένα λεύκωμα ή κρατήστε ένα «χαρούμενο ημερολόγιο», απαθανατίστε τις ευτυχισμένες στιγμές σας με μια φωτογραφική μηχανή. Φυλάξτε τις φωτογραφίες και το ημερολόγιο σε ένα συρτάρι σας και ανατρέξετε σε αυτά τα αρχεία όταν θέλετε να θυμηθείτε τα παλιά.

*Σύμφωνα με τους ειδικούς η προσπάθεια που συνειδητά πολλοί κάνουμε για να ξεχάσουμε ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα ή λέξεις είναι πράγματι αποτελεσματική, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων. Σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature περιγράφουν την πρώτη ίσως πειραματική προσέγγιση της «θεωρίας της απώθησης των τραυματικών αναμνήσεων» του Φρόιντ.

Ο δρ. Μάικλ Αντερσον και ο δρ. Κόλιν Γκριν του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι όσα από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνά τους προσπάθησαν να ξεχάσουν συγκεκριμένες λέξεις, είχαν στη συνέχεια δυσκολίες στο να τις ανακαλέσουν στη μνήμη τους, ακόμα και όταν οι ερευνητές τούς υπόσχονταν χρηματικές αμοιβές για τη σωστή απάντηση!

«Δεν πιστεύω ότι τα υποκείμενα διέγραψαν τις αναμνήσεις τους» διευκρινίζει σε συνέντευξή του στο BBC ο δρ. Αντερσον. «Πιστεύω ότι τις έχουν απωθήσει. Πιστεύω δηλαδή ότι οι αναμνήσεις υπάρχουν ακόμα, αλλά η πρόσβαση σε αυτές είναι δύσκολη» εξηγεί.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 32 φοιτητές να απομνημονεύσουν ζευγάρια λέξεων. Στη συνέχεια έδειχναν σε κάθε φοιτητή τη μία από τις δύο λέξεις κάθε ζευγαριού και τους ζητούσαν είτε να πουν αμέσως τη δεύτερη λέξη είτε να προσπαθήσουν να την ξεχάσουν.

Τα άτομα που είχαν αποπειραθεί 16 φορές να απωθήσουν μια συγκεκριμένη λέξη, είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα να τη θυμηθούν σε επόμενες προσπάθειες, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ο δρ. Αντερσον θεωρεί ότι το ποσοστό αυτό θα αυξανόταν αν η προσπάθεια συνεχιζόταν.

Ο ψυχολόγος δρ. Μάρτιν Κόνγουεϊ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αναφέρει σε επιστολή του στο ίδιο τεύχος του Nature ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ενισχύει τη θεωρία του Φρόιντ για την απώθηση των οδυνηρών αναμνήσεων.

Όπως αναφέρει ο δρ. Αντερσον, «η απώθηση αυτού του τύπου (που παρατηρήσαμε) είναι πιο πιθανόν να συμβεί όταν στους ανθρώπους υπενθυμίζεται συνεχώς η ανάμνηση που προσπαθούν να αποφύγουν».

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διαίσθηση ότι οι συνεχείς υπενθυμίσεις βελτιώνουν τη μνήμη. Όταν οι υπομνήσεις είναι αναπόφευκτες, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να προσαρμόζουν τα πρότυπα των σκέψεών τους, για να έχουν ελπίδες να αποφύγουν την ανεπιθύμητη ανάμνηση» συμπληρώνει.

H παρατήρηση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με μία πρόσφατη έρευνα, η οποία έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί από τους γονείς τους είναι πιο πιθανόν να ξεχάσουν την οδυνηρή εμπειρία τους, σε σχέση με τα παιδιά που κακοποιήθηκαν από αγνώστους, πιθανώς για να μπορούν να συμβιώνουν με την οικογένειά τους σε καθημερινή βάση.

Βέβαια, η απομνημόνευση λέξεων δεν μπορεί να συγκριθεί με τραυματικές αναμνήσεις όπως η κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. «Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να διαπιστώσουμε αν το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει με υλικό μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας» αναφέρει ο δρ. Αντερσον.

«Δεν θα μπορούσα να πω ότι επιλύσαμε το πρόβλημα της απώθησης. Είναι απλώς μια καλή αρχή» καταλήγει.

Απομακρύνετε τις σκοτούρες και τις έννοιες

Το μυαλό των περισσοτέρων σήμερα είναι γεμάτο από έννοιες και σκοτούρες που μας πάνε πίσω. Αν όμως εστιάζετε σε αυτές και στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, τότε ακολουθείτε την πιο σίγουρη συνταγή αποτυχίας στη ζωή σας. Το μυαλό μας είναι μια μηχανή που θα πρέπει να ξεκουράζεται από ό,τι το βαραίνει για να δουλέψει σωστά και οι σκοτούρες και οι έννοιες είναι σίγουρα μεγάλα βαρίδια για αυτό.

Με τι να τις αντικαταστήσετε :

Θα πρέπει να πάψετε να εστιάζετε στα προβλήματα και στις σκοτούρες και να επικεντρωθείτε στους στόχους σας και σε αυτά που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας.

Σκεφτείτε λοιπόν τα πιο σπουδαία πράγματα που έχουν σημασία για σας και αφήστε πίσω τις έννοιες και τη μιζέρια.

Πως θα τα καταφέρετε:

*Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες σας, αποφασίστε εσείς για ποια πράγματα αξίζει να απασχολούν το μυαλό σας και ποια όχι.  Είναι σίγουρό ότι έχει λιγότερο σημασία το τι θα μαγειρέψετε αύριο ή ποια δικαιολογία θα χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε μια βαρετή συγκέντρωση, από το μέλλον του παιδιού σας που μπορεί να σας προβληματίζει. Δεν είναι ωστόσο πάντα τόσο εύκολο να ξεχωρίσουμε τις σημαντικές από τις ανώφελες σκέψεις από τους σοβαρούς προβληματισμούς. Το πρώτο βήμα για να τα καταφέρετε είναι να καταρτίσετε μια λίστα με ό,τι σας απασχολεί αυτήν την περίοδο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσετε τις σκοτούρες που πρέπει να ξεφορτωθείτε από το μυαλό σας, αφού θα έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

* Μη σκέφτεστε τίποτα. Τουλάχιστον για κάποιες ώρες την ημέρα δώστε το περιθώριο στο μυαλό σας να ξεκουραστεί και να αποτοξινωθεί από τις σκέψεις. Καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα και κάντε το πιο απλό πράγμα στον κόσμο: μην σκέφτεστε τίποτα. Με άλλα λόγια βρεθείτε σε μια κατάσταση ζεν.

Πετάξτε  τις άχρηστες πληροφορίες

Κάθε μέρα ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται από δεκάδες άχρηστες γνώσεις που δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν πουθενά. Αρκεί να ανοίξετε για λίγο την τηλεόραση και θα κατακλυστείτε πραγματικά από τέτοιου είδους πληροφορίες, ποιος διάσημος απατά τη γυναίκα του, ποια γνωστή αοιδός εθεάθη στη λαϊκή χωρίς μακιγιάζ να ψωνίζει ζαρζαβατικά και πολλές άλλες άχρηστες γνώσεις.  Όλες ξοδεύουν το χρόνο μας και καταλαμβάνουν στο μυαλό μας πολύτιμο χώρο (χώρο που θα καταλάμβαναν  χρήσιμες γνώσεις) και αποσπούν την προσοχή μας από άλλα πράγματα περισσότερο σημαντικά και ουσιώδη.

Με τι να τις αντικαταστήσετε :

Εννοείται με γνώσεις που πραγματικά θα σας φανούν χρήσιμες στη ζωή σας ή θα σας χρησιμεύσουν στην καθημερινότητα σας. Η πληροφορία ότι την προηγούμενη εβδομάδα διάσημο ζευγάρι χώρισε μετά από άγριο καυγά δεν έχει καμία αξία για σας, σε σχέση με μια πληροφορία που μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο όπως λ.χ. μια εκπομπή που σας ενημερώνει για το πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά το χειμώνα ή πως θα τρώτε υγειινά. Προσπαθήστε να φιλτράρετε λοιπόν τις πληροφορίες που λαμβάνετε και να επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στις πιο σημαντικές.

Πως θα τα καταφέρετε:

*Κρατάτε σημειώσεις, αφού είναι καλύτερο οι πληροφορίες που δεν χρειάζεστε άμεσα να βρίσκονται στο χαρτί παρά να στοιχειώνουν το μυαλό σας.

* Η γνώση είναι σίγουρα πολύτιμο εφόδιο, αλλά όταν μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρείτε αυτό που θέλετε είτε στα βιβλία είτε στο διαδίκτυο γιατί να μειώνετε τον αποθηκευτικό χώρο του εγκεφάλου σας συγκρατώντας πληροφορίες που μπορεί να μη σας χρειαστούν ποτέ; Ιεραρχήστε λοιπόν τις πληροφορίες που λαμβάνετε γύρω σας και αποφασίστε ποιες πληροφορίες πρέπει να συγκρατείτε στο μυαλό σας και ποιες όχι. Στην εποχή αυτή που έχουμε πάθει overdose πληροφοριών είναι σημαντικό να εξασκηθείτε στο να ξεχωρίζετε το ουσιώδες από το ασήμαντο. Όταν βλέπετε τηλεόραση, σερφάρετε στο διαδίκτυο, συνομιλείτε με κάποιον γνωστό σας, ή όταν διαβάζετε ένα βιβλίο κάντε ¨εμπάργκο¨στις άχρηστες πληροφορίες και αφήστε χώρο στο μυαλό σας για τις σημαντικές. Μη συσσωρεύετε στο μυαλό σας άχρηστες γνώσεις ή πληροφορίες που μπορείτε ανα πάσα στιγμή να ανασύρετε από τα βιβλία σας ή τις σημειώσεις σας. Ο Φορντ κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου χαρακτηρίστηκε από μια εφημερίδα ως «αδαής ειρηνιστής». Όταν εκείνος της έκανε μήνυση για δυσφήμιση  στην αίθουσα του δικαστηρίου οι δικηγόροι της εφημερίδας προσπάθησαν να τον στριμώξουν με ένα σωρό λεπτομερείς ερωτήσεις για να αποδείξουν το δίκαιο χαρακτηρισμό που του προσήψε το  έντυπο αποκαλύπτοντας την άγνοια του. Οι ερωτήσεις αφορούσαν μέχρι τον αριθμό των στρατιωτών που απέστειλαν οι Βρετανοί το 1776 στην Αμερική για να καταπνίξουν την επανάσταση. Σε κάποια φάση λέγεται ότι ο Φορντ αγανακτισμένος αποκρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμάται όλες αυτές τις πληροφορίες «απ΄έξω» αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις ζητήσει από τους συνεργάτες του ή να ανατρέξει σε κάποιο βιβλίο.

*Κοιμηθείτε καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ύπνος χρησιμεύει περισσότερο για να ξεφορτωθούμε τα «πνευματικά σκουπίδια» της ημέρας που πέρασε, παρά για να δούμε όνειρα. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον ύπνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νευρικές συνδέσεις που φτιάχνονται στον εγκέφαλό μας στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας περιορίζονται σε έκταση στη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το μυαλό από την υπερφόρτωση με άχρηστες πληροφορίες. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ουσιώδης για την εδραίωση σημαντικών πληροφοριών της προηγούμενης ημέρας και για το ξεσκαρτάρισμα πραγμάτων που αν παρέμεναν θα μπλόκαραν το σύστημα. Οι ερευνητές θεωρούν πως τα συμπεράσματά τους τονίζουν πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά το βράδυ προκειμένου την επόμενη ημέρα να αποδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.

Διώξτε μακριά τις στεναχώριες

Οι στεναχώριες είναι υπέυθυνες για πολλά προβλήματα υγείας και μικραίνουν τη ζωή. Είναι χρέος μας να τις βγάλουμε από τη ζωή μας.

Με τι να τις αντικαταστήσετε:

Με κάτι που είναι δημιουργικό για σας και μπορείτε να καταπιαστείτε με αυτό. Είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο να ξεχάσετε τις στεναχώριες σας όταν είστε απασχολημένοι με κάτι που απαιτεί σχεδιασμό και συγκέντρωση. Μπορείτε για παράδειγμα να αρχίσετε μαθήματα ζωγραφικής, να γραφτείτε στο γυμναστήριο , να προσπαθήσετε να μάθετε μια γλώσσα ή ό,τι τέλος πάντων σας ευχαριστεί πραγματικά.

Πως θα τα καταφέρετε:

*Βλέπετε κωμωδίες, διαβάζετε ευχάριστα βιβλία βγείτε στον ήλιο που είναι αντικαταθλιπτικός.

*Κάντε εργασιοθεραπεία. Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι οι στεναχώριες έρχονται όταν γυρνάς σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά και προσπαθείς να ξεκουραστείς, ενώ όσο δουλεύεις δεν σε απασχολούν τέτοια αρνητικά συναισθήματα, αφού είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά σου.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top