Πόνος στο αριστερό μέρος της κοιλιάς: Τι μπορεί να σημαίνει;

abdominal-pain-attack-medical-doctor-warning-disease-test-hospital-pleura.jpg

Έχετε έναν έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς; Δείτε παρακάτω που μπορεί να οφείλεται…

Δεν κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι κοιλιακοί πόνοι είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους να επισκεφθεί κανείς τον γιατρό. Μπορούν να σημαίνουν οτιδήποτε, από ένα απλό μυϊκό τράβηγμα μέχρι και ένα θανατηφόρο ανεύρυσμα.

Αναγνωρίστε τον τύπο του πόνου στο αριστερό μέρος της κοιλιάς

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκος και να προκαλεί σύγχυση. Είναι σημαντικό το να καταφέρετε να τον εντοπίσετε και να τον αναγνωρίσετε.

Εντοπίστε τον πόνο

Όταν πρόκειται ένας γιατρός να κάνει διάγνωση για να βρει την αιτία του πόνου στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, πρώτα θα κοιτάξει να προσδιορίσει την περιοχή του πόνου. Αν ο πόνος επικεντρώνεται στο πάνω αριστερό μέρος των κοιλιακών, λογικά προέρχεται από το στομάχι ή τα νεφρά και οι αιτίες μπορεί να είναι: δυσπεψία, αέρια, παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, έλκος και πέτρες στα νεφρά. Αν ο πόνος επικεντρώνεται στο κάτω αριστερό μέρος των κοιλιακών, οι γιατροί τείνουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για γυναικολογικές, ορχικές, ή διαταραχές στο παχύ έντερο. Σε συνδυασμό με τον πόνο, ένας γιατρός θα σας εξετάσει και για πυρετό, αίμα στα κόπρανα, ναυτία, απώλεια βάρους ή αλλαγές στα ούρα σας.

Κολίτιδα

Η κολίτιδα μπορεί να προκληθεί από μολύνσεις, δηλητηριάσεις, κακή κυκλοφορία αίματος, ή από την ελκώδη κολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονώδους διαταραχής στο έντερο που προκαλείται από μία ασυνήθιστη αντίδραση του ανοσοποιητικού στο παχύ έντερο.

Γαστρίτιδα

Ο όρος γαστρίτιδα χρησιμοποιείται πολλές φορές για να περιγράψει παθήσεις που έχουν ως βασικό στοιχείο τη φλεγμονή του στομάχου. Η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως μολύνσεις, αναλγητικά ή άλλα φάρμακα, ή από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή να αναπτυχθούν με τον καιρό (χρόνια γαστρίτιδα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε έλκος.

Έρπης

Αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο ιός μπορεί να παραμείνει ανενεργός στο σώμα σας για δεκαετίες και κάποια στιγμή να επιστρέψει με τη μορφή έρπητος. Αν ο πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς συνδυάζεται με δερματικές παθήσεις όπως φαγούρα, μούδιασμα ή κάψιμο, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για έρπη.

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση, καθώς η αορτή είναι η πρώτη και κυριότερη αρτηρία του σώματος, που διοχετεύει αίμα σε όλο το σώμα. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να αναπτυχθεί αργά χωρίς συμπτώματα και τις περισσότερες φορές, όταν σκάσει (ρήξη), προκαλείται σοβαρή εσωτερική αιμορραγία και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Δυσπεψία

Όλοι έχετε βιώσει αυτό το συναίσθημα δυσφορίας, που ακολουθείται μετά από ένα βαρύ γεύμα. Η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από διατροφικές αιτίες, παρενέργειες φαρμάκων, εγκυμοσύνη ή κάποια ασθένεια.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς: Τι μπορεί να σημαίνει;

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν κομμάτια από τα σκληρά αποθέματα μετάλλων που σχηματίζονται φυσικά στα νεφρά, για κάποιο λόγο διαλύονται και εισέρχονται στον ουρητήρα, προκαλώντας έτσι υψηλό αίσθημα δυσφορίας, δυσοσμίας και μία επίμονη ανάγκη για ούρηση.

Τραυματισμένος κοιλιακός μυς

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τραυματιστεί κάποιος στους κοιλιακούς μύες, αλλά οι πιο συχνοί οφείλονται στην υπερβολική προσπάθεια στην προπόνηση. Θα νιώσετε σαν να έχετε κράμπα, ή έντονο πόνο, μελάνιασμα, πρήξιμο και σπασμούς.

Απόφραξη του εντέρου

Πρόκειται για μία μερική ή ολική φυσική απόφραξη του λεπτού ή του παχέος εντέρου που εμποδίζει την φυσιολογική διαδικασία της πέψης. Οι αιτίες της απόφραξης μπορεί να οφείλονται σε κάποια εγχείρηση, κήλη, ή όγκο, ενώ τα συμπτώματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο στους κοιλιακούς και έλλειψη όρεξης.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top