Οι Ρώσοι φτιάχνουν μικρογραφία της Αγίας Σοφίας

52564_118_1553726376060.jpg

Δεν αφήνουν αναπάντητη την απόφαση του Ερντογάν  οι Ρώσοι! Φτιάχνουν αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στη Συρία

Ένα μικρό αλλά πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα κατασκευαστεί στη Συρία, μια κίνηση που υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Modon.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον ιστορικό χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί. Το διάταγμα του Ερντογάν ακολούθησε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του υψηλότερου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

Το συριακό αντίγραφο θα κατασκευαστεί στη δυτική επαρχία Χαμά. «Η Ρωσία θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να χτίσει την εκκλησία, η οποία θα αποτελεί μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας», αναφέρει το Al-Modon. Η εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στον μήνα. Το έργο διευθύνεται από τον επικεφαλής της πολιτοφυλακής Nabeul Al-Abdullah, ο οποίος έλαβε έγκριση από την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Χαμά. Η Αγία Σοφία που σχεδιάζεται για τη Συρία θα λειτουργήσει στη συνέχεια ως Ορθόδοξος ναός.

“Πρόκειται για μια συμβολική μικρή εκκλησία ύψους τουλάχιστον 4 μέτρων και πλάτους τεσσάρων. Αυτό το μικρό εκκλησάκι θα σχεδιαστεί για να δείξει το πραγματικό «πρόσωπο» της Συρίας, όπου συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί”, δήλωσε ο Nabeul Al-Abdullah στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti τον περασμένο μήνα. Πρόσθεσε ότι το νέο μνημείο θα έχει συμβολικά το όνομα της «Αγίας Σοφίας».

Η Ρωσία είναι στο πλευρό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Al-Modon, η Ρωσία είναι «θυμωμένη με την Τουρκία» για την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία του 6ου αιώνα σε τζαμί. Ο Ρώσος νομοθέτης Vitaly Milonov είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Riafan ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, η Συρία είναι μια χώρα που δεν αποκλείει την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου», προσθέτοντας ότι «οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία μπορούν να βοηθήσουν τη Συρία στην κατασκευή». Τόσο η τουρκική όσο και η συριακή πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου.

Η Αγία Σοφία θα «φιλοξενηθεί» επίσης στην έκθεση Shared Sacred Sites, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο σύγχρονης τέχνης Cer Modern στην Άγκυρα αυτό το χειμώνα (Οκτώβριος-Δεκέμβριος). Κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα στο Depo στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του περασμένου έτους σε μια έκθεση που  περιελάμβανε υλικό που συνδέεται με την Αγία Σοφία. Το 2017, η έκθεση πραγματοποιήθηκε και σε τρεις τοποθεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Βασικά, η έκθεση Shared Sacred Sites επικεντρώνεται στον διαθρησκευτικό διάλογο «σε μια εποχή που οι αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης πολώνουν περαιτέρω την τουρκική κοινωνία και ενισχύουν την διαμάχη μεταξύ κοσμικών και συντηρητικών», λέει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Al-Monitor.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πολιτιστικού κέντρου  Depo: «Το έργο Shared Sacred Sites εξετάζει τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια όπου συνυπάρχουν οι τρεις «Αβρααμικές θρησκείες»… Υποστηρίζει ότι η διαπολιτισμική συνύπαρξη υπήρξε βιώσιμη σε αντίθεση με την απομόνωση και το μίσος που συχνά καλλιεργούνται σήμερα. “

 Ο Τούρκος Φιλάνθρωπος

Η έκθεση Shared Sacred Sites υποστηρίχθηκε επίσης από τον Τούρκο φιλάνθρωπο Osman Kavala, πρόεδρο του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Anadolu Kültür (Ανατολικός Πολιτισμός), ο οποίος κρατείται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από 18 μήνες.

Στο παρελθόν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε φέτος. Ωστόσο συνελήφθη αργότερα με την κατηγορία κατασκοπείας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Πηγή ανέφερε στην εφημερίδα The Art: «Ήταν βασικός παράγοντας για τη διοργάνωση της έκθεσης Shared Sacred Sites που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο πολιτιστικό κέντρο Depo το 2019… Ο Osman ήταν στα εγκαίνια της έκδοσης Θεσσαλονίκης το 2017. Μάλιστα μελέτησε τον κατάλογο της έκθεσης και έκανε προτάσεις για το περιεχόμενο της κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top