Οι 10 καλύτερες πηγές πρωτεΐνης

food_poisoning_1200x750-b7bdf6850baff83bdcf7ce9a499dc004.jpg

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στον οργανισμό και όχι μόνο για όσους κάνουν βάρη και θέλουν όγκο. Δείτε, λοιπόν, ποιες είναι οι πλουσιότερες τροφές

Όσον αφορά στη διατροφή ορισμένοι αθλητές επικεντρώνονται στον πολύ σημαντικό υδατάνθρακα και αδιαφορούν για την πρωτεΐνη. Μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα. Η πρωτεΐνη είναι εξίσου σημαντική. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της απώλειας μυϊκού ιστού καθώς μεγαλώνετε και βοηθά στην οικοδόμηση νέων μυών μετά από σκληρές προπονήσεις.

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη σας χορταίνει και σας παρέχει απαραίτητα αμινοξέα, είναι καλύτερο να κατανείμετε την πρόσληψή σας σε όλη την ημέρα, αντί να καταναλώνετε  την μεγαλύτερη ποσότητα στο δείπνο.  Εδώ συγκεντρώσαμε τις 10 καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στον κόσμο.

Οι 10 πηγές

  1. Ολόκληρα αυγά
  2. Άγριος σολομός
  3. Τυρί cottage
  4. Βόειο κρέας
  5. Ελληνικό γιαούρτι
  6. Σαρδέλες
  7. Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
  8. Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.)
  9. Ξηροί καρποί
  10. Κινόα

1. Ολόκληρα αυγά

Δεν τα βάλατε τυχαία πρώτα. Αν ψάχνεις τη # 1 πηγή πρωτεΐνης, τα ολόκληρα αυγά θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Σε ο,τι αφορά την ποιότητα της, είναι δύσκολο να βρείτε μια συγκρίσιμη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας σε  άλλα τρόφιμα. Και πρέπει να καταναλώνετε ολόκληρα τα αυγά Αν και τα ασπράδια έχουν κάποια πρωτεΐνη, παίρνετε ακόμη περισσότερη από τον κρόκο, μαζί με πολλά άλλα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά.

2. Άγριος σολομός

Ο άγριος σολομός είναι γεμάτος με πρωτεΐνες. Με περίπου 7 γραμμάρια ανά 30 γραμμάρια, είναι σίγουρα μια τροφή που πρέπει να περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο μενού σας. Είναι επίσης γεμάτος με θρεπτικά λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να τρώτε περισσότερο. Όσο λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες, τόσο το καλύτερο. Μάλιστα οι ειδικοί λένε να προτιμάμε τις πρωτεΐνες από τα όντα που έχουν τα λιγότερα πόδια που σημαίνει ότι τα ψάρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Μπορεί το χταπόδι να είναι εξαίρεση – σε γενικές γραμμές, εμμείνετε σε αυτόν τον κανόνα όταν θέλετε να προσλάβετε ζωικές πρωτεΐνες.

3. Τυρί cottage

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (16 γραμμάρια σε μόλις 1/2 φλιτζάνι) είναι δύσκολο να βρεθεί σε άλλα τρόφιμα. Δοκιμάστε το τυρί cottage και φρούτα, μερικές κουταλιές σε μια τραγανή φρυγανιά, λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο jalapeno, Αν δεν μπορείτε τα γαλακτοκομικά, δοκιμάστε να το αναμίξετε σε ένα smoothie ή απλά να το αναμίξετε με λίγο φρούτο. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε μια κουταλιά στα μακαρόνια, το πλιγούρι βρώμης, ή απλά να φάτε μια κουταλιά.

4. Βόειο κρέας

Είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί άλλο τρόφιμο την ποιότητα της πρωτεΐνης που υπάρχει στο βόειο κρέας. Είναι γεμάτη με ποιοτικά αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Και δεν είναι ανάγκη να φάτε απλώς μια μπριζόλα ή ένα σκέτο μπιφτέκι. Μπορείτε να πρωτοτυπήσετε:  δοκιμάστε να φτιάξετε fajitas με βόειο κρέας ή να το βάλετε πάνω από μια σαλάτα σε λεπτές φέτες.

5. Ελληνικό γιαούρτι

Περίπου 16 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, δεν είναι και άσχημα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το ελληνικό γιαούρτι εξαπλώθηκε γρήγορα στις ΗΠΑ – με ουσιαστικά μηδενικό μερίδιο στην αγορά πριν από πέντε χρόνια έφτασε σε σχεδόν 50% μέχρι σήμερα, και αυτό συνέβη γιατί είναι πολύτιμο στην διατροφή μας. Με διπλή ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα άλλα γιαούρτια και τη μισή ζάχαρη, είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα σνακ ή ακόμα και ένα γεύμα όταν το αναμείξετε με ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.λπ.

6. Σαρδέλες

Είναι γεμάτες με πρωτεΐνες, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνη D, αλλά φτωχές σε επικίνδυνες ουσίες και βαρέα μέταλλα που δυστυχώς υπάρχουν σε πολλά άλλα θαλασσινά σήμερα. Χάρη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι σαρδέλες κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα.

7. Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι γεμάτη με αμινοξέα, ιδιαίτερα ορισμένα βασικά αμινοξέα που ονομάζονται αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών. Εκτός από τα οφέλη της στην υγεία, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι βολική στη χρήση. Μπορείτε λ.χ. να φτιάξετε ένα smoothie με λίγα φρούτα, ίσως μερικά λαχανικά και μια χούφτα ξηρούς καρπούς και έχετε ένα υπέροχο γεύμα ή σνακ. Με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στον κόσμο.

8. Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.)

Θυμηθείτε τι είπαμε; όσο λιγότερα πόδια τόσο καλύτερα! Λοιπόν, τα πουλερικά έχουν 2 πόδια το καθένα, έτσι βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Μπορείτε να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για δείπνο και να έχετε μια βολική, ποιοτική επιλογή μεσημεριανού γεύματος για την επόμενη μέρα ή και για δύο. Έχετε λίγο χρόνο στη διάθεση σας; Διαλέξτε ένα ήδη ψημένο κοτόπουλο από το μάρκετ της γειτονιάς σας, δεν είναι καθόλου μυαλό. Το ίδιο ισχύει και για την γαλοπούλα μπορείτε να πάρετε ένα στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκαλα από το σούπερ μάρκετ και να το ψήσετε την Κυριακή για να έχετε όλη την εβδομάδα

9. Ξηροί καρποί

Αυτοί δεν είναι η υψηλότερη πηγή αμινοξέων – στην πραγματικότητα, είναι λίγο περιορισμένη η ποσότητα τους. Ωστόσο, η ευκολία με την οποία μπορούν να καταναλωθούν τα έφερε ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στον κόσμο. Είναι ένα τέλειο σνακ, μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι εύκολα αλλοιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα έχετε στο γραφείο σας, στην τσάντα γυμναστηρίου ή στο ερμάριο. Ακόμη και ένα μήνα αργότερα, θα εξακολουθήσουν να έχουν υπέροχη γεύση. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών.

10.Κινόα

Μια άλλη φυτική πρωτεΐνη, αλλά σε αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς, αυτή είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Δοκιμάστε να τη μαγειρέψετε σε ζωμό κοτόπουλου, προσθέτοντας μια χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα, μερικά φρέσκα βότανα και μερικές σταφίδες.

πηγή

Διαβάστε ακόμη:

Οι καλύτερες τροφές για τις εγκύους

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top