Καταπολεμήστε τη ναυτία στο ταξίδι

bigstock-A-Picture-Of-Sick-Girl-Holding-239854219.jpg

Τι να κάνω αν ζαλίζομαι στο καράβι; Πού πρέπει να κάτσω και τι να φάω; Ποια χάπια μπορώ να πάρω προληπτικά για τη ναυτία στο ταξίδι; Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, αν δεν με “πιάνουν” τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά;

Μήπως τα ταξίδια με πλοίο έχουν γίνει ο καλοκαιρινός σας εφιάλτης, καθώς πριν ακόμη το πλοίο βγει από το λιμάνι αρχίζετε να ζαλίζεστε και να έχετε τάση για εμετό; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ζαλιστεί. Μην ανησυχείτε όμως, καθώς υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όλα τα συμπτώματα της ναυτίας, είτε αυτά εκδηλώνονται πάνω στο καράβι είτε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Μάθετε λοιπόν ποια σκευάσματα κατά της ναυτίας μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, πώς θα τα χρησιμοποιήσετε σωστά, τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε, ώστε να απολαύσετε τις μετακινήσεις σας.

Τι να πάρω για τη ναυτία;

Τα χάπια: Τα πιο γνωστά είναι οι δραμαμίνες. Πρόκειται για τα κλασικά χάπια για τη ναυτία. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα άλλα φάρμακα που περιέχουν δραστικές ουσίες κατά της ναυτίας. Aκόμη, τα σκευάσματα για τη ναυτία κυκλοφορούν σε σταγόνες ή σε υπόθετα και, ανάλογα με τη μορφή που σας βολεύει, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο, αφού συμβουλευτείτε και το φαρμακοποιό σας.
Ειδικές τσίχλες: Έχουν το πλεονέκτημα ότι δρουν άμεσα, και έτσι δεν χρειάζεται να τις πάρετε προληπτικά, παρά μόνον αν ζαλιστείτε.
Σιρόπια: Είναι κατάλληλα για παιδιά, αφού συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο.
Βραχιολάκια για τη ναυτία, που θα τα βρείτε στα φαρμακεία.

Πώς δρουν τα φάρμακα

Τα σκευάσματα για τη ναυτία δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν αντιεμετική και ηρεμιστική δράση. Εκτός από τις τσίχλες, που δρουν σχεδόν αμέσως, τα υπόλοιπα θα τα πάρετε προληπτικά μία ώρα πριν το ταξίδι.

Τι πρέπει να ξέρετε

Για την αντιμετώπιση της ταξιδιωτικής ναυτίας θα βρείτε πολλά σκευάσματα στο φαρμακείο. Πριν πάρετε κάποιο από αυτά, διαβάστε τις οδηγίες και ακολουθήστε τη σωστή δοσολογία. Επειδή προκαλούν υπνηλία, αποφύγετε τα φάρμακα αυτά, αν πρόκειται να οδηγήσετε ή να χειριστείτε κάποιο μηχάνημα. Επίσης, πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα που προκαλούν καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη τους.

Η γνώμη του ειδικού:

Αν πρόκειται να κάνουμε ένα μικρής διάρκειας ταξίδι, μπορούμε να πάρουμε προληπτικά δραμαμίνη. Αν μας πιάνει εύκολα ναυτία ή πρόκειται να κάνουμε ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια ταξίδι, πρέπει να πάρουμε κάποιο πιο δραστικό φάρμακο, αφού συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Πού να κάτσω για να μη ζαλίζομαι;

Στο αυτοκίνητο: Καθίστε στο πίσω κάθισμα, δίπλα στο παράθυρο και ανοίξτε το για να δροσίζεστε.
Στο αεροπλάνο: Προτιμήστε πάλι τη θέση δίπλα στο παράθυρο και κοιτάτε έξω. Αν μπορείτε, καθίστε στις θέσεις που είναι πάνω από τα φτερά ή στα πίσω καθίσματα.
Στο λεωφορείο: Μην κάθεστε σε θέση που κοιτάει ανάποδα από τη φορά όπου κινείται το πούλμαν και προτιμήστε παράθυρο.
Στο πλοίο: Πηγαίνετε στο κατάστρωμα να σας φυσήξει ο αέρας και προτιμήστε να καθίσετε στο κέντρο του καραβιού, όπου κουνάει λιγότερο. Εστιάστε το βλέμμα σας στη γραμμή του ορίζοντα. Αν προτιμήσετε εσωτερικό χώρο, αναπαυτείτε στα διαμερίσματα του πλοίου που βρίσκονται χαμηλά και στο κέντρο.

Εναλλακτικές λύσεις

Πριν το ταξίδι, καλό είναι να φάτε μία φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά του στομάχου.

Μπορείτε να μασήσετε πιπερόριζα, η οποία έχει αντιεμετική δράση και περιορίζει τα συμπτώματα της ναυτίας.

Μία ακόμη αποτελεσματική λύση είναι να έχετε στο στόμα σας μία πολύ λεπτή φέτα λεμονιού και να καταπίνετε σταδιακά το χυμό του.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν βραχιολάκια για τη ναυτία. Η αποτελεσματικότητά τους έγκειται στο ότι πιέζουν ένα συγκεκριμένο σημείο στον καρπό, που -σύμφωνα με το βελονισμό- “ελέγχει” την εκδήλωση της ναυτίας.

Χρήσιμες συμβουλές

Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δοκιμάστε να ξαπλώσετε, αν ταξιδεύετε με πλοίο, ή καθίστε άνετα κάνοντας πίσω το κάθισμά σας, αν επιβαίνετε σε αυτοκίνητο.

Αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου, για να σας δροσίζει ο αέρας.

Καλό είναι να έχετε κλειστά τα μάτια σας στις στροφές.

Επιδοθείτε σε δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν απασχολημένους, όπως -για παράδειγμα- να ακούτε μουσική.

Φορέστε άνετα ρούχα την ημέρα του ταξιδιού

Πριν το ταξίδι, φάτε ένα κράκερ ή μία-δύο φρυγανιές, για να “μαζέψουν” τα υγρά του στομάχου σας.

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, κάνετε συχνές στάσεις.

Μη διαβάζετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αν ζαλιστείτε, ρίξτε λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας.

Πηγή: Vita

http://www.roadandtravel.com/health/motionsickness.htm
http://www.ehendrick.org/healthy/000909.htm

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top