Προστατεύστε την υγεία σας πάνω στη μηχανή

la-1546561415-83mmnwf5dn-snap-image.jpg

Όταν οδηγείτε μηχανή δεν πρέπει να σας απασχολεί μόνον η οδική ασφάλεια, αλλά και οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία σας, ιδιαίτερα όταν το σώμα σας είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Αν οδηγείτε μηχανή σίγουρα έχετε αποκομίσει ήδη σημαντικά οφέλη: κερδίσατε πολύτιμο χρόνο στις μετακινήσεις σας, αποφύγατε την ταλαιπωρία των μποτιλιαρισμάτων, πληρώσατε λιγότερα για την καθημερινή σας κίνηση. Ίσως αντιμετωπίσατε στους δρόμους και κάποια δυσάρεστα προβλήματα, στις γραμμές που θα ακολουθήσουν, όμως, δεν θα ασχοληθούμε με την οδική ασφάλεια, αλλά με το πώς θα προστατεύσετε την υγεία σας πάνω στο μηχανάκι. Καλό είναι να ξέρετε πώς θα αποφύγετε το κρυολόγημα όταν οδηγείτε το χειμώνα, τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, πως θα αποφύγετε την ιγμορίτιδα και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα προστατεύσουν την υγεία σας και θα σας εξασφαλίσουν καλό ταξίδι.

Ντυθείτε σωστά και προστατεύστε το σώμα σας

Το σωστό ντύσιμο είναι σημαντικό για δύο πολύ σοβαρούς λόγους α) προστατεύει το σώμα σας σε περίπτωση ατυχήματος και β) προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.

Φροντίστε τα ρούχα σας να καλύπτουν πλήρως τα χέρια και τα πόδια σας.
Τα κατάλληλα ρούχα και οι μπότες σε περίπτωση που σας συμβεί κάποιο ατύχημα θα προστατεύσουν το σώμα σας, καθώς αντέχουν καλύτερα στην άσφαλτο απ’ ό,τι λ.χ. τα γυμνά γόνατα και οι αγκώνες σας. Προτιμήστε τα δερμάτινα ρούχα, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση τραυματισμού.
Καλό είναι να φοράτε πάντα κάποιο αντιανεμικό μπουφάν, ακόμη και αν η μέρα είναι ζεστή.
Το χειμώνα καλό είναι να φοράτε ισοθερμικές φανέλες, οι οποίες διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος. Κοστίζουν γύρω στα 25 με 30 ευρώ.
Προμηθευτείτε κάποιο μπουφάν με ενισχύσεις στα άκρα, ώστε να προστατεύονται επαρκώς τα γόνατα και οι αγκώνες σας.
Τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από τον αέρα, τον ήλιο και τις χιονίστρες που μπορεί να προκληθούν από το κρύο. Επιπλέον, θα προστατεύσουν τα χέρια σας από τα κοψίματα και τις αμυχές σε περίπτωση ατυχήματος. Προτιμήστε γάντια που να καλύπτουν ολόκληρα τα δάκτυλά σας. Σε εξειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε και ειδικά μπουφάν για τη μηχανή.

Περιορίστε τα κρυολογήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα η εναλλαγή θερμοκρασιών μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις. Η οδήγηση της μηχανής ειδικά το χειμώνα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, μπορεί να γίνει αιτία να “κρεβατωθείτε” ή -το λιγότερο- να πάθετε κάποια ψύξη.
Το καλό ντύσιμο, λοιπόν, αν χρησιμοποιείτε τη μηχανή σας τις κρύες μέρες του χειμώνα, μπορεί να σας προστατεύσει. Αν είστε ήδη κρυωμένοι, είναι καλύτερα να αποφύγετε την οδήγηση και να παραμείνετε σπίτι τόσο για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας, αλλά και γιατί τα αντανακλαστικά σας είναι μειωμένα. Ακόμη μην ανεβείτε στο μηχανάκι σας αν κάνετε χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων (λ.χ. τα αποσυμφορητικά), τα οποία επίσης μειώνουν τα αντανακλαστικά. (Για να αποφύγετε τα απρόοπτα, καλό είναι να λαμβάνετε τα αντιισταμινικά πριν το βραδινό ύπνο.)
Σε περίπτωση ψύξης επαλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή, πάρτε κάποιο απλό παυσίπονο ή χρησιμοποιήστε ένα ειδικό επίθεμα που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Αγοράστε ειδική στολή προστασίας

Δεν είναι δυνατόν να είστε λάτρεις της μηχανής και να μη διαθέτετε ειδική στολή. Στα καταστήματα που έχουν είδη για μηχανές μπορείτε να βρείτε τις ειδικές στολές που θα προστατεύσουν το σώμα σας από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από τα ατυχήματα. Οι στολές αυτές έχουν ειδικές επενδύσεις στα ευαίσθητα σημεία του σώματός σας (κλειδώσεις, γόνατα, αγκώνες) και σας προστατεύουν πολύ καλά σε σχέση με τα απλά ρούχα. Υπάρχουν μάλιστα ειδικές στολές που μπορούν να φορεθούν άνετα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Οι στολές αυτές (χωρίς το κράνος) κοστίζουν γύρω στα 3.000 ευρώ, αν επιλέξετε μία επώνυμη μάρκα, και περίπου 1.200 ευρώ, αν δεν επιλέξετε επώνυμη μάρκα.

Προφυλάξτε τη μέση σας

Σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη μοτοσικλέτας θα βρείτε ειδικές ζώνες που συγκρατούν τη μέση στη σωστή θέση και την προστατεύουν από τους κραδασμούς της μηχανής. Οι ζώνες αυτές μπαίνουν συνήθως πάνω από τη φανέλα. Κοστίζουν περίπου 30 με 50 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, αν έχετε πρόβλημα με τη μέση σας πρέπει να επιλέξετε μία μηχανή on-off road ή street. Οι μηχανές αυτές κρατούν το σώμα σας σε ευθεία στάση (90ο σε σχέση με το έδαφος). Αποφύγετε τις σπορ μηχανές, γιατί για να τις οδηγήσετε απαιτούν να έχετε το κορμί σας σε θέση σχεδόν παράλληλη με το έδαφος και αυτό καταπονεί τη μέση σας. Για να προστατεύσετε τη μέση, πρέπει η μηχανή σας να έχει πολύ καλές αναρτήσεις, οι οποίες θα απορροφούν τους κραδασμούς.

Μην καταπονείτε τις αρθρώσεις

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι οδηγούν μηχανάκι είναι οι τενοντίτιδες λόγω της καταπόνησης των αρθρώσεών τους. Η τενοντίτιδα προκαλείται συνήθως στους αγκώνες και στους ώμους και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο πόνος που μπορεί να δυσχεράνει τις κινήσεις. Ένας νάρθηκας ή ελαστικός επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να αποτρέψει τυχόν επιδείνωση. Καλό είναι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων να ξεκουράσετε τις αρθρώσεις σας. Ακόμη αν τα συμπτώματα είναι έντονα μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα θα πρέπει οι αγκώνες σας να σχηματίζουν ορθή γωνία καθώς πιάνετε το τιμόνι, οι καρποί σας να είναι ελαφρώς λυγισμένοι και οι παλάμες σας να κρατούν καλά τις χειρολαβές της μηχανής.

Απομακρύνετε το ενδεχόμενο ιγμορίτιδας

Η ιγμορίτιδα είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση των μοτοσικλετιστών. Πρόκειται για λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων. Αιτία είναι ο παγωμένος αέρας που εισπνέουν. Για να περιορίσετε όσο μπορείτε το ενδεχόμενο της ιγμορίτιδας, προστατεύετε κατά το δυνατό τις αναπνευστικές οδούς, έχοντας κατεβασμένο το κράνος ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τον αέρα. Αν έχετε ιγμορίτιδα, θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε να διαλύονται οι εκκρίσεις. Αποφύγετε τα αντιισταμινικά πριν οδηγήσετε, καθώς φέρνουν υπνηλία.

Προστατευτείτε από τα έντομα

Πάνω στη μηχανή είστε πιο εκτεθειμένοι στο τσίμπημα κάποιο εντόμου. Βέβαια, το κράνος και η κατάλληλη ενδυμασία σάς προστατεύουν επαρκώς. Στην περίπτωση πάντως που σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου και να μην ξεκινήσετε ξανά αν δεν σιγουρευτείτε ότι νιώθετε καλά. Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα ειδικό σετ για αλλεργικούς, το οποίο πρέπει να περιέχει ένεση αδρεναλίνης, αντιισταμινικό σιρόπι και χάπι κορτιζόνης. Χρησιμοποιήστε τα όπως σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Αν μετά το τσίμπημα κάποιου εντόμου δεν αισθανθείτε καλά, θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Προσοχή στην εξάτμιση

Η εξάτμιση, επειδή αναπτύσσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσει κάποιο σοβαρό έγκαυμα, αν ακουμπήσετε κατά λάθος πάνω της. Ο κίνδυνος του εγκαύματος αφορά κυρίως το συνεπιβάτη της μηχανής, που λόγω της θέσης του βρίσκεται πιο κοντά στην εξάτμιση.
Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια ειδική αλοιφή για τα εγκαύματα. Θα σας φανεί χρήσιμη στην περίπτωση που ακουμπήσει το πόδι σας στην εξάτμιση και υποστείτε κάποιο έγκαυμα. Αν δεν έχετε την αλοιφή, με την πρώτη ευκαιρία δροσίστε το σημείο που υπέστη το έγκαυμα με λίγο δροσερό νερό. Αν δημιουργηθεί φουσκάλα, μην τη σπάσετε, υπάρχει ο κίνδυνος να επιμολυνθεί.

Προστατεύστε τα μάτια σας

Κάποιο σκουπιδάκι που μπήκε στα μάτια σας μπορεί σπάνια να γίνει η αιτία κάποιου ατυχήματος, αφού θα μειώσει την ορατότητά σας και θα αποσπάσει την προσοχή σας. Επιπλέον, ο αέρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια σας. Τα γυαλιά ηλίου ενδεχομένως να προστατεύσουν τα μάτια σας από κάποιο σκουπιδάκι ή πετραδάκι, αλλά δεν μπορούν να περιορίσουν τη δακρύρροια και τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει ο αέρας στα μάτια σας. Ο μόνος τρόπος να προλάβετε κάτι τέτοιο είναι να έχετε κατεβασμένο το τζάμι του κράνους σας. Σε περίπτωση που κάποιο σκουπιδάκι μπει στα μάτια σας, θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να σταματήσετε τη μηχανή και να απομακρύνετε το σκουπιδάκι, χρησιμοποιώντας λίγο νερό ή τεχνητά δάκρυα μίας χρήσεως. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε αν φοράτε φακούς επαφής, καθώς ο δυνατός αέρας μπορεί να γίνει αιτία να φύγει κάποιος φακός.

Πότε να μην οδηγείτε

  • Όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι.

  • Αν έχετε πιει αλκοόλ.

  • Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Ειδικά αν υπάρχει παγετός στο δρόμο.

  • Αν λαμβάνετε φάρμακα που φέρνουν υπνηλία ή μειώνουν τα αντανακλαστικά σας.

Προμηθευτείτε το κατάλληλο κράνος

Τα μη εγκεκριμένα κράνη είναι επικίνδυνα για τους αναβάτες. Κάθε κράνος, σύμφωνα με την ΕΛΠΑ, πρέπει να είναι εγκεκριμένο και να φέρει απαραίτητα την έγκριση της Ε.Ε. και τον κωδικό της χώρας. Κάθε κράνος πρέπει να επιλέγεται στο σωστό μέγεθος και να εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι σας, χωρίς να αφήνει μεγάλο διάκενο. Tο κράνος πρέπει να είναι πάντα καλά δεμένο στην κάτω γνάθο. Για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν κράνη “κλειστού τύπου”, στην αγορά θα βρείτε και εγκεκριμένα κράνη “ανοικτού τύπου”. Σύμφωνα με την ΕΛΠΑ, η χρήση του κράνους μπορεί να μειώσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα και να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις επιπτώσεις των ατυχημάτων.

Internet:

http://www.iam.org.uk/

MSF


http://motorcycles.about.com/library/tips/blsafety2.htm
http://www.elpa.gr/
http://www.comfortdrivingcentre.com.sg/Safety_Tips_Motorcyclists.htm
http://motorcycles.about.com/cs/ht.htm

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

πηγή: Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top