Καρπούζι: Τα 9 άγνωστα οφέλη του για την υγεία σας

watermelon-slices-to-represent-allergy.jpg

Το καρπούζι αποτελεί το πιο δημοφιλές και αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Είναι ζουμερό,  δροσερό αλλά και θρεπτικό. Μάθετε που κάνει καλό και ανακαλύψτε 9 λόγους για να το προτιμήσετε!

Σας προστατεύει από τον ήλιο

Μαζί με τα μούρα και το ακτινίδιο το καρπούζι προστατεύει το δέρμα σας όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Τα φρούτα αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αντίοξειδωτικών, παρέχοντας  στο σώμα σας ισορροπία βιταμινών. Τόσο το λυκοπένιο, όσο και η βήτα- καροτίνη σας προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

Μαλακώνει και ενυδατώνει το δέρμα σας

Περιέχει βιταμίνες Α και η C που είναι απαραίτητες για την καλή κατάσταση της επιδερμίδας και των μαλλιών σας. Η C βοηθά τον οργανισμό να φτιάξει κολλαγόνο, ένα συστατικό που διατηρεί νέο το δέρμα σας. Η βιταμίνη Α βοηθά στη δημιουργία και ανάπλαση των δερματικών κυττάρων. Χωρίς βιταμίνη Α, η επιδερμίδα σας θα φαίνεται ξηρή.

Θεωρείται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο

Είναι καλή πηγή λυκοπενίου, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που θεωρείται ότι παρέχει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη αλλά και από άλλες μορφές καρκίνου. Ακόμη είναι πηγή κρυπτοξανθίνης, μιας ουσίας, η οποία σύμφωνα με έρευνες, περιορίζει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων και αρθρίτιδας.

Δεν σας παχαίνει

Το καρπούζι, παρόλο που είναι γλυκό, σας δίνει ελάχιστες θερμίδες. Θρεπτική Αξία ανά 100 γραμμάρια είναι 30 Θερμίδες. Επιπλέον σας δίνει 7,5 γραμμάρια υδατάνθρακες και μόνο 0,1 γραμμάρια λιπαρά.

Σας βοηθάει να χωνέψετε

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και φυτικές ίνες, δύο συστατικά που βοηθάνε λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας!

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Foggia στην Ιταλία, διατείνονται ότι ο χυμός από το συγκεκριμένο  φρούτο, έχει καλά αποτελέσματα σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία, καθώς περιέχει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη ροή του αίματος στο πέος. Στην μελέτη οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο χυμός από καρπούζι είναι εκείνος που βοηθάει τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του γνωστού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Urology

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης συμβάλλοντας έτσι την οξειδωτική βλάβη που οφείλεται σε αυτή. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα το λυκοπένιο μπορεί ακόμα και να μειώσει τη δυσκαμψία και την πυκνότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Το καρπούζι περιέχει και κιτρουλλίνη, ένα αμινοξύ που μεταξύ άλλων βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους

Η κιτρουλλίνη που περιέχει  μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους. Μία μικρή έρευνα έδωσε σε ομάδα αθλητών σκέτο χυμό καρπουζιού και σε μια άλλη χυμό καρπουζιού αναμιγμένη με κιτρουλλίνη. Και τα δύο μείωσαν τον πόνο στους μύες των αθλητών.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top