Καρκίνος του εντέρου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μη επεμβατική εξέταση που τον ανιχνεύει

entero-2.png

Η ανάγκη για επεμβατικές βιοψίες κατά τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου θα μπορούσε να  ανήκει παρελθόν, καθώς οι ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο να ελέγχουν για τη νόσο χρησιμοποιώντας ψηφιακές εξετάσεις. Έτσι, ο καρκίνος του εντέρου θα ανιχνεύεται ανώδυνα.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες με έδρα τη Γλασκώβη για λογαριασμό της Cancer Research UK, οι οποίοι είπαν ότι η τεχνολογία απεικόνισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για βιοψίες κατά τη διάγνωση της νόσου.

Οι βιοψίες απαιτούν μια επεμβατική διαδικασία με έναν αριθμό κινδύνων για την υγεία, όπως μόλυνση, και είναι περιορισμένες σε ό,τι μπορούν να συλλάβουν στο έντερο του ασθενούς.

Ωστόσο, ειδικοί που συνεργάζονται με την Cancer Research UK ανακάλυψαν ότι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) μπορεί να επιτρέψει την εξέταση ολόκληρου του εντέρου και τη μελέτη των όγκων ενώ βρίσκονταν μέσα στο σώμα, σε αντίθεση με την εξέταση του ιστού του όγκου αφού αφαιρεθεί.

Οι σαρώσεις PET δημιουργούν μια τρισδιάστατη εικόνα του εσωτερικού του σώματος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πραγματοποίηση πολλών σαρώσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική παρακολούθηση του καρκίνου.

Αυτή η προσέγγιση στόχευσης της θεραπείας σε έναν συγκεκριμένο ασθενή είναι γνωστή ως ιατρική ακριβείας, ένας αναπτυσσόμενος τομέας της ογκολογίας.

Ο Δρ David Lewis, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου της Σκωτίας και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Η ιατρική ακριβείας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ακριβών, ενημερωτικών και φιλικών προς τον ασθενή διαγνωστικών τεχνικών είναι καθοριστική για την επιτυχία του.

«Η απεικόνιση PET προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική, με τη δυνατότητα να ερευνούμε ολόκληρο το τοπίο του καρκίνου, επιτρέποντάς μας να εξετάσουμε τους όγκους με περισσότερες λεπτομέρειες ενώ εξακολουθούν να αναπτύσσονται».

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, περίπου 43.000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως και περίπου 16.000 άτομα που διαγιγνώσκονται με τη νόσο πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε υπάρχοντα γενετικά δεδομένα για τον καρκίνο του εντέρου για να εντοπίσει διαφορετικά χαρακτηριστικά του όγκου χρησιμοποιώντας απεικόνιση PET.

Κατάφεραν επίσης να ανακαλύψουν αρκετούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου του εντέρου σε ποντίκια με βάση τα γονίδιά τους.

Η Δρ Catherine Elliott, διευθύντρια έρευνας στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα της ομάδας του Cancer Research UK Scotland Institute και του University of Glasgow προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία να φέρουμε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε και παρακολουθούμε τον καρκίνο του εντέρου χωρίς επεμβατική χειρουργική επέμβαση, μειώνοντας τον κίνδυνο και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

«Η απεικόνιση PET είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στη μελλοντική μας προσέγγιση για τη διάγνωση αυτής της ασθένειας που επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους στη Σκωτία».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top