Γνωρίστε τη συναρπαστική ιστορία των παιχνιδιών

maxresdefault.jpg

Από τότε που υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν και παιχνίδια. Γνωρίστε την ιστορία τους!

Τα Πρώτα Παιχνίδια

Πριν τον 20ο΄αιώνα τα παιδιά είχαν λίγα παιχνίδια και όσα παιχνίδια είχαν ήταν πολύτιμα. Επιπλέον, τα παιδιά τότε δεν είχαν πολύ χρόνο για παιχνίδι. Μονάχα μια μειονότητα παιδιών πήγαινε στο σχολείο, αφού στην  πλειοψηφία τους τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να βοηθήσουν τους γονείς τους και να κάνουν δουλειές τριγύρω από το σπίτι ή στα χωράφια. Τα παιδιά στην Αρχαία Αίγυπτο έπαιζαν παιχνίδια παρόμοια με αυτά της σύγχρονης εποχής. Αυτά έπαιζαν  με παιχνίδια, όπως κούκλες, στρατιωτάκια, ξύλινα ζώα, μπάλες, μαρμαράκια και αρθρώσεις από το σκελετό ζώων( τα οποία χρησιμοποιούνταν όπως τα ζάρια).

Στη Αρχαία Ελλάδα όταν τα αγόρια δεν ήταν στο σχολείο και τα κορίτσια δεν εργάζονταν, τότε όλα μαζί έπαιζαν παιχνίδια με τη μπάλα με τη χρήση φουσκωμένων κύστεων παρμένων από γουρούνια. Αυτά επίσης έπαιζαν με αρθρώσεις. Τα παιδιά περαιτέρω έπαιζαν με παιχνίδια όπως κούκλες, στεφάνες και άλογα λικνίσματος καθώς και άλογα- παιχνίδια με κάρα. Αυτά τα Ρωμαϊκά παιδιά  έπαιζαν με ξύλινες ή πορσελάνινες κούκλες και στεφάνες. Επίσης διασκέδαζαν με παιχνίδια με τη μπάλα και επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης τα παιδιά αυτά απασχολούνταν έχοντας ως παιχνίδι τις αρθρώσεις ζώων. Τα παιχνίδια υπέστησαν μικρή αλλαγή στο πέρασμα των αιώνων. Το 16ο αιώνα τα παιδιά εξακολουθούσαν να παίζουν με ξύλινες κούκλες( τις αποκαλούσαν κούκλες του Βαρθολομαίου επειδή αγοραζόντουσαν στο πανηγύρι του Λονδίνου στην εορτή του Αγίου Βαρθολομαίου). Τα παιδιά επίσης έπαιζαν το παιχνίδι « κούπα και μπάλα( μια ξύλινη μπάλα δενόταν με σπόγγο στη μία άκρη ενός χερουλιού και μια ξύλινη κούπα στην άλλη άκρη του χερουλιού. Το παιχνίδι ήταν να κουνάς το χερούλι και να προσπαθείς να βάλεις τη μπάλα στην κούπα.

 

Μοντέρνα Παιχνίδια

 

 Η βιομηχανική επανάσταση επέτρεψε στα παιχνίδια να παράγονται αθρόα και αυτά σταδιακά έγιναν φθηνότερα. Ο John Spilsbury κατασκεύασε το πρώτο παζλ το 1767. Αυτός είχε πρόθεση να διδάξει τη Γεωμετρία κόβοντας το χάρτη σε μικρά κομμάτια, σύντομα όμως οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνου παζλ για λόγους αναψυχής. Το Καλειδοσκόπιο εφευρέθηκε το 1817. Στον 19ο αιώνα τα κορίτσια από τη μεσαία τάξη  έπαιζαν με ξύλινες ή πορσελάνινες κούκλες. Αυτές επίσης διασκέδαζαν με τα κουκλίστικα σπιτάκια, με μινιατούρες καταστημάτων, και με σχοινάκι. Τα  αγόρια είχαν παιχνίδια όπως μαρμαράκια και στρατιωτάκια καθώς και παιχνίδια τραίνα ( Μερικά παιχνίδια – τραίνα διέθεταν μηχανές που κατανάλωναν μεθυλιωμένα αποστάγματα).  Τα αγόρια επίσης ψυχαγωγούνταν με παιχνίδια – βάρκες. Ωστόσο, τα παιδιά με φτωχούς γονείς είχαν λίγα παιχνίδια και συχνά κατασκεύαζαν τα δικά τους

Στις ευκατάστατες οικογένειες στη Βικτωριανή Εποχή τα παιδιά έπαιζαν με λικνιζόμενα άλογα και κουρδιστά παιχνίδια – όπως πχ. ζώα που λικνίζονταν. Τα κουρδιστά τραινάκια ήταν πολύ δημοφιλή .Το ίδιο και το παιχνίδι – φασουλής. Τα απλουστευμένα παιχνίδια όπως οι σβούρες ήταν και αυτά αρεστά. Το ίδιο και οι στεφάνες και παιχνίδια όπως οι αρθρώσεις ζώων και το παιχνίδι «σηκώστε τα ραβδιά» στο οποίο έπρεπε να σηκώσεις χρωματιστά ραβδιά από ένα σωρό δίχως να ρίξεις τα υπόλοιπα. Την Κυριακή τα παιδιά συχνά έπαιζαν με παιχνίδια όπως το παιχνίδι με θρησκευτικό θέμα, η «Κιβωτός του Νόε με Ξύλινα Άλογα».  Στα παιδιά επίσης άρεσαν τα σόου με τη μαγική λατέρνα και το κουκλοθέατρο. Στα τέλη του 19ουτα δημοτικά συμβούλια άνοιξαν τους ορίζοντες καθιερώνοντας δημόσια πάρκα για ψυχαγωγία. Η πρώτη παιδική χαρά χτίστηκε σε ένα πάρκο στο Μάντσεστερ το 1859.

Πολλά καινούρια παιχνίδια εφευρέθηκαν τον 20οαιώνα. Η πλαστελίνη εφευρέθηκε το 1987 από τον  William Harbutt και έγινε αντικείμενο πώλησης στο εμπόριο  το 1900. Επίσης, το 1900 ο Frank Horn ανακάλυψε ένα παιχνίδι που ονομάζεται Meccano, τα οποία είναι συναρμολογούμενες κατασκευές. ¨Άλλα δημοφιλή παιχνίδια στις αρχές του 20ουαιώνα ήταν τα σιδερένια αμάξια. Επίσης στη δεκαετία του ’20 τα τραινάκια αποτέλεσαν πηγή διασκέδασης για τα παιδιά. Τέλος, τα μαλακά παιχνίδια τράβηξαν το ενδιαφέρον των παιδιών στις αρχές του 20ουαιώνα, όπως πχ τα χνουδωτά αρκουδάκια.

Κατά τα διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου τα περισσότερα εργοστάσια παιχνιδιών μετατράπηκαν σε χώρους παραγωγής πολεμικών εφοδίων. Ωστόσο, στα τέλη του 20ο αιώνα με την δημιουργία της πλούσιας κοινωνικής τάξης, τα πλαστικά και μεταλλικά παιχνίδια έγιναν πολύ φθηνότερα και πιο συνήθη. Στη δεκαετία του ’50 η εταιρία παιχνιδιών Lego εισήγαγε καινοτόμα παιχνίδια. Ο κύριος Potato Head εφευρέθηκε το 1952. Τα πατίνια το 1958. Οι  κούκλες Μπάρμπι (Barbie) το 1959 και ο Action Man  ξεκίνησε να διατίθεται στο εμπόριο στη Βρετανία το 1966. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τα διαστημικά σκαφίδια και τα clackers είχαν τρομερή απήχηση. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια ήταν φυσικά τα παιχνίδια στον υπολογιστή!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top