7 καλοκαιρινά λαχανικά: πώς να επιλέξετε τα πιο φρέσκα

02.07.2022_12.58.29_REC.png

Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός για την επιλογή των καλύτερων και πιο νόστιμων καλοκαιρινών λαχανικών

Τα 7 καλοκαιρινά λαχανικά που επιλέξαμε

  1. Καλαμπόκι

Θα μπορούσατε να ξεφλουδίσετε ένα κομμάτι από το φλοιό για να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό, αλλά διακινδυνεύετε την οργή των υπόλοιπων σας αγοραστών γύρω σας αν αποφασίσετε να βάλετε πίσω στο ράφι ένα ξεφλουδισμένο καλαμπόκι. Τι άλλο μπορείτε να ελέγξετε χωρίς να ξεφλουδίσετε το καλαμπόκι σας; Πρώτον παρατηρήστε το φλοιό πρέπει να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα και να είναι τυλιγμένος σφιχτά γύρω από το σώμα. Ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν μικροσκοπικές καφέ τρύπες κοντά στην κορυφή του φλοιού, καθώς αυτές είναι τρύπες από σκουλήκια – και ένα σημάδι των ζωυφίων που τις δημιουργούν. Μην σας αποθαρρύνουν οι καφέ φούντες που προεξέχουν από την κορυφή — αυτό είναι το χρώμα που πρέπει να έχουν. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι οι φούντες που έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει από ελαφρώς κολλώδεις σε στεγνές, κάτι που δείχνει ένα καλαμπόκι δεν είναι τόσο φρέσκο. Τέλος, αν και δεν μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό, ασκήστε στο καλαμπόκι μια προσεκτική πίεση για να καταλάβετε πόσο μεστό είναι. Και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα  καλοκαιρινά λαχανικά που επιλέξαμε

  1. Πιπεριές

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε για τις πιπεριές είναι το ζωηρό τους χρώμα, το οποίο παίζει ρόλο για να επιλέγετε τη σωστή. Οι πράσινες, οι κίτρινες, οι πορτοκαλί και οι κόκκινες πιπεριές είναι τα ίδια είδη – οι κόκκινες είναι απλώς πιο ώριμες. Φυσικά, αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε τις πιπεριές αμέσως, σκεφτείτε ότι οι λιγότερο ώριμες πράσινες στην πραγματικότητα διαρκούν μερικές μέρες περισσότερο στο ράφι. Ανεξάρτητα από το χρώμα, αναζητήστε σφριγηλές, λαμπερές, αψεγάδιαστες πιπεριές με δέρμα χωρίς ρυτίδες.

  1. Ρόκα

Από τα καλοκαιρινά λαχανικά η ρόκα είναι γνωστή για την πιπεράτη, ευχάριστα πικρή γεύση της. Η ρόκα ” Baby ” είναι εξίσου “ώριμη”, αλλά συχνά πιο τρυφερή και πιο ήπια από τα φύλλα που έχουν μεγαλώσει πλήρως και είναι καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για κάτι λίγο πιο λεπτό. Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε: τρύπες ή κιτρίνισμα άκρων. Και, αν είναι δυνατόν, αναζητήστε χόρτα που έρχονται με τις ρίζες τους ανέπαφες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα  καλοκαιρινά λαχανικά που επιλέξαμε

  1. Παντζάρια

Εάν είστε κολλημένοι με τη φρεσκάδα (και είστε, αφού διαβάζετε αυτό το άρθρο), αναζητήστε παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους ακόμα κολλημένα —τα φύλλα δείχνουν πιο γρήγορα τη γήρανση από τις μοβ ρίζες. Ωστόσο, δεν αφήνουν όλα τα παντοπωλεία τα φύλλα ανοιχτά, οπότε αν έχετε να κάνετε μόνο με τα ίδια τα παντζάρια, αποφύγετε αυτά με τυχόν επιφανειακά κοψίματα ή κηλίδες και προτιμήστε σφιχτά παντζάρια που είναι βαριά για το μέγεθός τους.

  1. Αγγούρια

Όσον αφορά τα αγγούρια, προσέξτε αν έχουν εμφανείς ατέλειες ή σπογγώδεις κηλίδες. Τα αγγούρια πρέπει να είναι σφιχτά και σκούρα πράσινα, αλλά να είστε προσεκτικοί με το γυαλιστερό δέρμα, καθώς σημαίνει ότι το εξωτερικό του έχει περαστεί με κερί για να το διατηρήσουν. Αυτό είναι καλό αν σκοπεύετε να ξεφλουδίσετε το αγγούρι σας, αλλά αν συνηθίζετε να τρώτε και τη φλούδα, αναζητήστε ένα πιο θαμπό χρώμα. Εάν θέλετε να παραλείψετε εντελώς το ζήτημα του κεριού, επιλέξτε Kirby, περσικά ή αγγλικά αγγούρια με πλαστική συσκευασία (μπόνους: είναι επίσης πιο γευστικά από τα κερωμένα).

  1. Μελιτζάνα

Οι καλύτερες μελιτζάνες πρέπει να είναι βαριές για το μέγεθός τους και να ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλύτερη είναι μια μελιτζάνα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει πικρή γεύση. Στην πραγματικότητα, μικρότερες ποικιλίες όπως η ταϊλανδέζικη ή η ιαπωνική μελιτζάνα θα είναι ακόμη πιο γλυκές από τις μεγάλες μωβ που έχετε συνηθίσει να αγοράζετε. Εκτός από το σωστό μέγεθος, οι ώριμες μελιτζάνες θα είναι συμπαγείς, με λαμπερή και τεντωμένη επιδερμίδα.

  1. Κολοκυθάκια

Το μεγαλύτερο δεν σημαίνει καλύτερο και αυτό ισχύει και για τα κολοκυθάκια. Τα μεγαλύτερα κολοκυθάκια θα έχουν υδαρή και άοσμη γεύση, οπότε μην προτιμάτε τίποτα μεγαλύτερο από ένα μετρίου μεγέθους κολοκύθι. Τα κίτρινα και ακόμη και λευκά κολοκυθάκια μπορούν να είναι εξίσου ώριμα με τα πράσινα, αρκεί η φλούδα τους να είναι κορεσμένη και ζωντανή. Εάν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως, ψάξτε για κολοκυθάκια με το στέλεχος ακόμα συνδεδεμένο – όσο περισσότερο στέλεχος έχει απομείνει, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί.

Γνωρίστε επίσης τα 5 λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top