Κίτρινα κόπρανα: 7 πιο συχνές αιτίες που εμφανίζονται

giorgio-trovato-XatMS2NXIpo-unsplash.jpg

Τα κόπρανά σας μπορεί να είναι κίτρινα για διάφορους λόγους. Ίσως να φταίει κάτι που φάγατε, κάποιο φάρμακο που παίρνετε ή άλλη πάθηση του πεπτικού σας συστήματος. Διαβάστε παρακάτω.

Γενικώς, τα «κανονικά», ή τα υγιή κόπρανα πρέπει να έχουν καφέ χρώμα. Όταν καταναλώνετε τροφές, αυτές πριν εξέλθουν από το σώμα σας, περνούν από το πεπτικό σας σύστημα, και «λερώνονται» από την χολή. Η χολή, η οποία ουσιαστικά σπάει τα λιπαρά, τα διαχωρίζει, φτιάχνεται από το συκώτι και διαθέτει την χολερυθρίνη, η οποία ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Ανάλογα με τη συγκέντρωσή της στα κόπρανα, το χρώμα τους ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο σε σχεδόν μαύρο.

Βέβαια, αν τα κόπρανά σας ξαφνικά έχουν άλλο χρώμα και όχι καφέ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ανησυχήσετε. Οι περισσότεροι χρωματισμοί από το φάσμα του κίτρινου, μέχρι και το πράσινο, μπορούν να είναι φυσιολογικοί και επηρεάζονται άμεσα από τις συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνετε, από τυχόν φάρμακα που παίρνετε, ακόμα και από τη ψυχολογική σας κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές, ένα περίεργο χρώμα κοπράνων μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης, από μια απλή «διαφωνία» μεταξύ των τροφών που καταναλώσατε και της κοιλιάς σας, μέχρι κάτι πιο σοβαρό όπως η μόλυνση, τα παράσιτα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πολλά άλλα.

Αυτοί παρακάτω είναι οι πιο συχνοί λόγοι και αιτίες που προκαλούν την κίτρινη απόχρωση στα κόπρανά σας:

Είστε μωρό

Τα κόπρανα χρώματος κίτρινου, σαν μουστάρδα είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο στα νεογέννητα μωρά, μέχρι το τέλος του θηλασμού. Όταν σταματήσετε να το θηλάζετε, και αρχίσει να τρώει στέρεες τροφές, το χρώμα των κοπράνων του θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Είναι κάτι που φάγατε

Αν πήγατε τουαλέτα και έπειτα προσέξατε ότι τα κόπρανά σας στη λεκάνη έχουν κίτρινη απόχρωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να σκεφτείτε τι ακριβώς έχετε καταναλώσει περίπου το τελευταίο 24ωρο. Τα κόπρανα μπορούν δυνητικά να βγουν κίτρινα λόγω υψηλής κατανάλωσης καρότων, γλυκοπατάτας και άλλων τροφών πλούσιων σε καροτίνη Β. Ή το γεύμα που φάγατε περιείχε μεγάλη ποσότητα κύμινου. Ακόμα και οι τεχνητά φτιαγμένες κίτρινες τροφές, όπως τα ζελεδάκια ή οι σοκολάτες, μπορεί να οφείλονται για την κίτρινη απόχρωση στα κόπρανά σας.

Επίσης, τα κόπρανά σας εμφανίζονται κίτρινα γιατί μπορεί να φάγατε κάτι που να μην το χωνέψατε σωστά, για παράδειγμα: να φάγατε λακτόζη ενώ έχετε δυσανεξία σε αυτήν. Άλλος λόγος είναι επειδή είστε αγχωμένοι, ή πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Λίγο πιο ανησυχητικό είναι να εμφανίζετε κίτρινα κόπρανα κάθε φορά που τρώτε κάτι λιπαρό. Αυτό ίσως δείχνει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα στο συκώτι σας.

Μολυνθήκατε

Όταν η τροφή κινείται πιο γρήγορα από το κανονικό στο γαστρεντερικό σας σύστημα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στα κόπρανά σας με κίτρινη απόχρωση ή και πράσινη. Οι μολύνσεις που οφείλονται στο φαγητό προκαλούνται από μια πλειάδα βακτηρίων, ιών και παρασίτων που μολύνουν το σύστημά σας μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού που καταναλώνετε.

Τροφική δυσανεξία

Οποιαδήποτε δυσανεξία σε κάποια τροφή, όπως η λακτόζη που είναι από τις πιο συχνές, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο γαστρεντερικό σας σύστημα και να αλλοιώσουν το φυσιολογικό καφέ χρώμα των κοπράνων.

Διαβάστε ακόμα: 6 πεπτικά προβλήματα: οι αιτίες και η αντιμετώπιση

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη, που πολλές φορές παρερμηνεύεται ως δυσανεξία, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί διάρροια, κούραση ή και κανένα εμφανές σύμπτωμα.

Συκώτι

Αν το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα παράξει αρκετή χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα τα κόπρανά σας να εμφανίζονται κίτρινα. Μια από τις πιο κοινές παθήσεις του συκωτιού, είναι η κύρωση, οι μολύνσεις, οι όγκοι και το λιπώδες ήπαρ.

Πάγκρεας

Το πάγκρεας απελευθερώνει ένζυμα δικά του για να βοηθήσει στην κένωση, επομένως, αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο πάγκρεας, είναι λογικό να επηρεαστεί κατά συνέπεια και το χρώμα των κοπράνων. Μολύνσεις ή φλεγμονές του παγκρέατος, πέτρες και άλλες αιτίες όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, επηρεάζουν τη φυσιολογική του λειτουργία.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top