Δυνατή μουσική: τι προκαλεί στα αυτιά σου

08.01.2023_20.05.33_REC.png

O M. Charles Liberman, καθηγητής ωτορινολαρυγγολoγίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σου εξηγεί ανεβάζοντας την ένταση της αγαπημένης σου μουσικής ρίχνεις το επίπεδο της ακοής σου.

1 / ΠΙΑΣΕ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

Μόλις λίγα μικροδευτερόλεπτα αφού πατήσεις play, το εξωτερικό αφτί πιάνει τα κύματα ήχου και τα αφήνει να περάσουν μέσα από το εξωτερικό κανάλι και να φτάσουν στο τύμπανο. Τα κύματα δονούν την μεμβράνη του τυμπάνου κι έτσι όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο πιο έντονα δονείται.

2 / ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΚΑΝΕ

Κατά την διάρκεια των δονήσεων, το τύμπανο πιέζεται πάνω σε μικροσκοπικά κόκαλα του μέσου ωτός, τα οποία ονομάζονται οστάρια. Με την ταλάντωσή τους, τα οστάρια κάνουν το υγρό που μεταφέρει τον ήχο να συγκεντρώνεται στον κοχλία του έσω ωτός, έναν κωνικό χώρο που περιέχει 10.000 ακουστικά τριχωτά κύτταρα. Αν η ένταση του ήχου είναι μεγάλη, ο τρόπος που σκάνε τα κύματα μοιάζει με τα κύματα του ωκεανού στη διάρκεια μιας καταιγίδας.

3 / Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΖΕΤΑΙ

Τα κύματα κάνουν τα τριχωτά κύτταρα να ταλαντεύονται. Η κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, ο οποίος με την σειρά του προκαλεί την έκλυση ενός χημικού νευροδιαβιβαστή που διαχέεται στις γειτονικές νευρικές ίνες. Οι ίνες παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις και μεταφέρουν τα παλλόμενα σήματα στον ακουστικό φλοιό, όπου καταγράφονται με τη μορφή του ήχου.

4 / ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ

Ο καταιγισμός των χημικών ουσιών από τα υπερφορτωμένα τριχωτά κύτταρα καίει τις γειτονικές νευρικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια τριχωτά κύτταρα που λειτουργούν φυσιολογικά δεν βρίσκουν που να στείλουν το σήμα τους. Κάποια άλλα καταπονημένα κύτταρα εξαντλούνται και πεθαίνουν. Η ταχύτητα αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από το πόση βλάβη έχεις προκαλέσει στα αφτιά σου.

5 / ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ

Αν ο εγκέφαλός σου δεν δεχτεί τα σήματα που περιμένει από τα νεύρα, προσπαθεί από μόνος του να ανεβάσει την ένταση και παράγει έτσι ανώμαλα νευρικά σήματα. Θυμάσαι αυτό το υψηλής συχνότητας σφύριγμα που άκουγες για ώρα όταν βγήκες από την τελευταία σου συναυλία; Ηταν ο ήχος της ακοής σου ενώ πεθαίνει.

MH

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top