Κορονοϊός: 5 τρόποι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας

koronoios.jpg

Στους έκτακτους καιρούς που ζούμε, η ψυχραιμία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια μέχρι να απαλλαγούμε από τον Κορονοϊό…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κορονοϊού ως πανδημία. Τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχώς αυξάνονται, όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν σε καραντίνα, προβαίνουν σε μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οικονομία πλήττεται, επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά και η λίστα με τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού, είναι ατελείωτη. Μέσα σε όλα αυτά, οι συνθήκες ευνοούν και την ραγδαία ανάπτυξη του πανικού. Η αβεβαιότητα μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στον φόβο, ο οποίος με τη σειρά του γεννά πολλά περισσότερα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη κατάστασή μας. Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Ενημερωθείτε σωστά

Η ίδια συμβουλή δίνεται πάντα σε περιπτώσεις κρίσης. Η σωστή ενημέρωση και η προσήλωση στα στοιχεία και τα γεγονότα είναι εγγυημένοι σύμμαχοι, έτσι ώστε να περιοριστούν τα φανταστικά καταστροφικά σενάρια που μπορεί να δημιουργεί το μυαλό σας όταν πανικοβάλλεστε. Βέβαια, μην το παρακάνετε, καθώς η υπερβολική πληροφόρηση, από την άλλη, είναι ικανή να προκαλέσει στρες. Αποφύγετε τις μη αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και εμπιστευτείτε τα μεγάλα και έγκυρα μέσα ενημέρωσης.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Όσο κι αν σας έχει κουράσει, αγχώσει και «ρίξει» ψυχολογικά η κατάσταση καραντίνας που έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, προσπαθήστε να δείτε τη μεγάλη εικόνα: Δεν είστε μόνοι. Όλοι το ζούμε και το περνάμε μαζί αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Κι αν νομίζετε ότι η δική σας κατάσταση συγκεκριμένα είναι δυσκολότερη από κάποιου άλλου, επειδή μπορεί να ζείτε μόνοι στο σπίτι και να μην έχετε άμεση ανθρώπινη επαφή για πολύ καιρό, σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εσάς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έτσι, θα εκτιμήσετε περισσότερο την κατάστασή σας.

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Τώρα είναι η ώρα για να στραφούμε ο ένας στον άλλο για βοήθεια. Βρισκόμαστε εδώ για να αλληλοβοηθούμαστε. Αποφύγετε να κάνετε πράγματα μόνοι σας, ειδικά αν δεν έχετε τις γνώσεις για αυτά. Ρωτήστε, μοιραστείτε και γενικώς επικοινωνήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Και αυτό μας φέρνει στο επόμενο tip.

Καλέστε, στείλτε, επικοινωνήστε

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μας επιβάλλουν να περιοριζόμαστε στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να έχουμε φυσική, άμεση επαφή με τους συνανθρώπους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονώνεστε. Η επικοινωνία με τους γνωστούς μας ακόμα και εξ’ αποστάσεως, μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων ή βιντεοκλήσης, αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους σας και ιδιαιτέρως με τους ανθρώπους στη ζωή σας που σας κάνουν να ηρεμείτε σε μια εποχή χάους. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ακούσουν τη φωνή σας, και το ανάποδο.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Το γεγονός ότι μένετε στο σπίτι και δεν σας βλέπει άνθρωπος, δεν μεταφράζεται στο ότι πρέπει να παρατήσετε τον εαυτό σας, αλλά πρέπει να συνεχίζετε να τον φροντίζετε ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Για άλλους σημαίνει μια καλή πρωινή ρουτίνα που περιλαμβάνει χορταστικό πρωινό και γυμναστική, για άλλους να βάζουν κρέμες και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, για άλλους ένα καυτό μπάνιο στο τέλος της μέρας ή ακόμα και ασκήσεις διαλογισμού. Ό,τι κι αν σας φτιάχνει τη διάθεση, ηρεμεί, αναζωογονεί ή σας βάζει σε ένα comfort zone, καλό είναι να το εντάξετε στη ρουτίνα σας.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top