Απίστευτες ιστορίες με εξαφανίσεις αεροσκαφών που θα σας κρατήσουν σε αγωνία

εξαφανίσεις-αεροσκαφών.png

Από την τελευταία πτήση της Αμέλια Έρχαρτ, έως το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε πάνω από το διάσημο τρίγωνο των Βερμούδων, τα παρακάτω μυστηριώδη περιστατικά της αεροπλοΐας με εξαφανίσεις αεροσκαφών συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και να ιντριγκάρουν τους χρήστες του ίντερνετ.

Η μοίρα της Αμέλια Έρχαρτ

 

Η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ είναι μέχρι και τις μέρες μας ένα από τα πιο πολυσυζητημένα περιστατικά εξαφάνισης. Στις 2 Ιουλίου του 1927, η διάσημη Αμερικανίδα πιλότος και ο συνεπιβάτης της εξαφανίστηκαν μαζί με το αεροσκάφος τους. Είχαν ξεκινήσει από το Λάε της Νέας Γουινέας με στόχο να πραγματοποιήσουν έναν ολόκληρο κύκλο γύρω από τον κόσμο, όμως τα ίχνη τους χάθηκαν κάποια στιγμή πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό. Αμέσως άρχισαν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τους, που κράτησαν αρκετές μέρες και κάλυψαν πολύ μεγάλο εμβαδόν, όμως δεν βρέθηκαν καθόλου σημάδια των ίδιων ή του αεροσκάφους. Η επίσημη εκδοχή που επικράτησε είναι πως ξέμειναν από καύσιμα και  έπεσαν στον ωκεανό, όπου και έχασαν τη ζωή τους.

Η εξαφάνιση της πτήσης 19

 

Αυτό που ξεκίνησε σαν μια εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα μυστήρια εξαφανισμένου αεροπλάνου. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945, πέντε βομβαρδιστές τορπιλών της αεροπορίας των Η.Π.Α. ξεκινούν εκπαιδευτική αποστολή με την πτήση με την κωδική ονομασία Πτήση 19. Ενώ βρίσκονταν πάνω από το επονομαζόμενο τρίγωνο των Βερμούδων, οι συσκευές πλοήγησης έπαψαν να λειτουργούν, οι πιλότοι άρχισαν να μιλούν ακατάληπτα στον ασύρματο και σύντομα η επικοινωνία χάθηκε και ακουγόταν μόνο ένα βουητό. Δύο υδροπλάνα του Ναυτικού βγήκαν άμεσα προς αναζήτηση στοιχείων, και μέσα σε είκοσι λεπτά χάθηκαν τα ίχνη και του ενός από αυτά. Έως και τις μέρες μας παραμένει άγνωστη η αιτία της εξαφάνισης της πτήσης19.

Το μυστήριο του τριγώνου των Βερμούδων

Άλλο ένα αεροσκάφος που έπεσε θύμα της “κατάρας” του τριγώνου των Βερμούδων είναι το Star Tiger. Απογειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1948 από τις Αζόρες και εξαφανίστηκε κι αυτό ενώ πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό. Είκοσι πέντε επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος το οποίο χάθηκε. Η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. έστειλε 26 αεροσκάφη σε μια αναζήτηση που κράτησε πέντε μέρες, αποδείχτηκε όμως μάταιη.

 

Η τελευταία αινιγματική λέξη ενός πιλότου

Στις 2 Αυγούστου του 1947, το Star Dust, ένα επιβατηγό αεροπλάνο της γραμμής, πραγματοποιούσε την πτήση από το Μπουένος Άιρες προς το Σαντιάγο της Χιλής. Αφού ο πιλότος έστειλε το κωδικοποιημένο σε Μορς μήνυμα που προειδοποιούσε για την άφιξη του αεροπλάνου, μήνυμα ρουτίνας σε κάθε πτήση, μετά από λίγο έφτασε άλλο ένα μήνυμα Μορς, το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε σε κάποια γνωστή λέξη ή έννοια. Ήταν το  μήνυμα S-T-E-N-D-E-C, που ήταν και η τελευταία επικοινωνία του αεροπλάνου, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων ή συντριμμιών του αεροσκάφους αποδείχθηκαν άκαρπες. Πενήντα πέντε χρόνια αργότερα, ορειβάτες στο βουνό Τουπουνγκάτο της Αργεντινής ανακάλυψαν κομμάτια μηχανής και ατράκτου, και έτσι ξεκίνησε μια έρευνα στο βουνό που οδήγησε στην ανεύρεση σορών από το αεροπορικό δυστύχημα. Το μυστήριο γύρω από τον κωδικό  S-T-E-N-D-E-C δεν λύθηκε ποτέ.

Η ακριβότερη αναζήτηση στην ιστορία της αεροπλοΐας

Ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια χαμένου αεροπλάνου αφορά την Πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Στις 8 Μαρτίου 2014, το επιβατηγό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, εξαφανίστηκε μία ώρα μετά την απογείωση. Αμέσως άρχισε επιχείρηση ανεύρεσης με τη συμμετοχή εφτά χωρών, με 34 πλοία και 28 αεροσκάφη. Η ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από ραντάρ και δορυφόρους αποκάλυψε πως μετά το τελευταίο μήνυμα που έστειλε, το αεροπλάνο βγήκε τελείως εκτός τροχιάς και συνέχισε να πετά για ώρες στον αυτόματο πιλότο. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως αφού περιπλανήθηκε για ώρες έμεινε από καύσιμα και βυθίστηκε στον Ινδικό ωκεανό, πολύ μακριά από την περιοχή των αρχικών αναζητήσεων. Το 2016, συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν ανοιχτά την Νότια Αφρικής και του Μαυρίκιου, οι θεωρίες συνομωσίας όμως γύρω από την τύχη του μοιραίου αεροπλάνου συνεχίζουν να ανθούν.

Διαβάστε ακόμη 6 μυστικά που δεν γνωρίζατε για τα αεροπλάνα

Η εξαφάνιση του Douglas DC-4

Στις 21 Ιουλίου 1951, ένα αεροσκάφος των Καναδικών αερογραμμών, απογειώθηκε από το Βανκούβερ με προορισμό το Τόκυο, με 37 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικό προσωπικό. Στον δρόμο όμως προς μια στάση ανεφοδιασμού στην Αλάσκα, αντιμετώπισε ακραίες καιρικές συνθήκες, με έντονη βροχή και χιονοθύελλα, και αναγκάστηκε να βγει εκτός της πορείας του. Μερικές ώρες αργότερα στήθηκε επιχείρηση ανεύρεσης με τη συμμετοχή καναδικών και αμερικανικών δυνάμεων, μια επιχείρηση που διήρκησε τρεις μήνες με μηδενικά αποτελέσματα. Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του αεροσκάφους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top