5 “αθώες” συνήθειες που μπορούν να σας βλάψουν αν το παρακάνετε

αθώες-συνήθειες.jpg

Υπάρχουν “αθώες” συνήθειες, η υπερβολική χρήση των οποίων, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες που δεν θα φανταζόσασταν. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Οι παρακάτω “αθώες” συνήθειες μπορεί να σας βλάψουν αν το παρακάνετε

Η υπερβολική χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου

Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που χρησιμοποιούν εκτεταμένα πιπίλα, ενδέχεται να αναπτύξουν προβλήματα στη γλωσσική ανάπτυξη αργότερα στη ζωή τους. Ένα παιδί που κάνει χρήση πιπίλας για περισσότερα από τρία χρόνια, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαταραχές λόγου σε σχέση με ένα παιδί που δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου πιπίλα. Είναι πιθανό η πιπίλα να αλλοιώνει το σχήμα της οδοντικής διάταξης. Κάποιες άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση πιπίλας ήδη από την ηλικία των δύο ετών είναι βλαβερή, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνουν τα δόντια και το σχήμα τους, παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τον λόγο.

Η υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να χειροτερέψει τη στοματική σας υγεία

Οι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση στοματικού διαλύματος στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης φροντίδας των δοντιών μας. Και σίγουρα, συντελεί στη δροσερή αναπνοή και το αίσθημα φρεσκάδας στο στόμα. Όμως το είδος του στοματικού διαλύματος που χρησιμοποιείτε, και ιδιαίτερα αν κάνετε υπερβολική χρήση αυτού, μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας που δεν είχατε φανταστεί. Πολλά διαλύματα έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα, που αν και είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση βακτηρίων, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση καρκίνων της στοματικής κοιλότητας. Ίσως είναι καλύτερη επιλογή λοιπόν ένα στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα, αυτά που συνήθως χαρακτηρίζονται ως “ήπια” και δεν αφήνουν έντονη αίσθηση καψίματος στο στόμα. Πάντως και αυτά, λόγω του φθοριούχου νατρίου που περιέχουν, ενδέχεται να έχουν βλαβερές συνέπειες, όπως ξηρότητα του στόματος, λεκέδες στα δόντια ή καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα μας.

Το περπάτημα με σαγιονάρες για μεγάλα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει ορθοπεδικά ζητήματα

Οι σαγιονάρες είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις καλοκαιρινές εμφανίσεις, αλλά ενώ μπορούν να θεωρηθούν πολύ βολικές για περπάτημα στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν κατάλληλα ορθοπεδικά υποδήματα. Αν τις φοράτε λοιπόν συχνά και για πολλές ώρες μπορεί να το μετανιώσετε. Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν στήριξη στην καμάρα του ποδιού, δεν απορροφούν τους κραδασμούς των βημάτων, και άρα επιβαρύνουν τη φτέρνα, και επίσης δεν κρατάνε σταθερό το πόδι, όπως οποιοδήποτε άλλο παπούτσι που αγκαλιάζει τον αστράγαλο. Για λίγη ώρα όλα αυτά δεν είναι σημαντικά ζητήματα, αλλά εκτεταμένη χρήση μπορεί να αποδειχτεί προβληματική. Όταν φοράμε σαγιονάρες είναι σχεδόν σαν να είμαστε ξυπόλητοι, με το πρόσθετο μειονέκτημα πως οι σαγιονάρες ευνοούν και την ανάπτυξη μυκήτων στο σημείο που χωρίζουν τα δάχτυλα. Κάποιες έρευνες έδειξαν επίσης πως, καθώς δεν είναι σταθερό παπούτσι, οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο που βαδίζουν όταν τις φορούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνους στα πόδια, τη μέση και τους γοφούς.

Η υπερβολική χρήση internet μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο

Σίγουρα το internet άλλαξε τη ζωή όλων μας, το πώς επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε, ψωνίζουμε, βασικά όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Η υπερβολή όμως στη χρήση του μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες. Έρευνες που έγιναν σε εφήβους με εθισμό στο διαδίκτυο έδειξαν πως είχαν υποστεί λειτουργικές και δοκιμές αλλαγές σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οργάνωση. Ήταν παρόμοιες με τις αλλοιώσεις που βρίσκουν οι ερευνητές στον εγκέφαλο των αλκοολικών. Σε κάποιες περιπτώσεις εθισμένων στο internet νέων, οι αλλαγές στη λευκή και τη γκρίζα ουσία του εγκεφάλου τους ήταν παρόμοιες με των εθισμένων στην κοκαΐνη. Οι συνέπειες αυτών των αλλοιώσεων μπορεί να είναι διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη.

Η υπερβολική χρήση κρέμας μουδιάσματος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο

Οι κρέμες μουδιάσματος είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από πόνους, σαν μια μορφή ήπιου τοπικού αναισθητικού. Είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση τους μετά από αισθητικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αποτρίχωση με λέιζερ. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται επίσης αρκετά από κόσμο που αθλείται, για να αντιμετωπίσει τον πόνο που προκαλούν επιφανειακοί μικροτραυματισμοί, χωρίς να καταφύγει σε παυσίπονα χάπια. Όμως η λιδοκαΐνη, η βενζοκαΐνη και άλλες ουσίες που περιέχονται στις κρέμες αυτές, δεν είναι τελείως ακίνδυνες, και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να απορροφηθούν και να περάσουν στη ροή του αίματος, προκαλώντας από καρδιακές αρρυθμίες έως και κωματώδη κατάσταση. Πρέπει πάντα να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης και οι συστάσεις των γιατρών, για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες, καθώς έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι από αλόγιστη χρήση των κρεμών αυτών.

Διαβάστε ακόμη ΕΔΩ για τις 9 υγιεινές συνήθειες που θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top