Απώλεια βάρους: Οι 7 μύθοι για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο αδυνάτισμα

Ανώνυμο-σχέδιο58.png

Το να κόψετε τους υδατάνθρακες ή να επιλέξετε να τρώτε «λίγο και συχνά» για απώλεια βάρους  είναι μόνο δύο παραδείγματα διατροφικών τάσεων που έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Αλλά ποιες μόδες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Συχνά, η υγιεινή διατροφή για απώλεια βάρους είναι πιο απλή από όσο νομίζετε. Παρακάτω, επισημαίνουμε επτά διαδεδομένους διατροφικούς μύθους που δεν ισχύουν, σύμφωνα με τη vogue.

  1. Απαγορεύεται το φαγητό μετά τις 6 μ.μ.
  2. Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά
  3. Οι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί για εσάς
  4. Μια vegan διατροφή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις
  5. Θα πρέπει να παίρνετε πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση
  6. Η γλουτένη είναι ανθυγιεινή
  7. Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» στην πραγματικότητα σας αποτοξινώνουν

1. Απαγορεύεται το φαγητό μετά τις 6 μ.μ.

Έχετε σίγουρα ακούσει αυτόν τον μύθο ότι το να τρώτε αργά το βράδυ σας κάνει πιο πιθανό να πάρετε βάρος; Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι ο αποφασιστικός παράγοντας εδώ και όχι ο χρόνος ενός γεύματος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φαγητό ή το σνακ αργά το βράδυ σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να επιλέξετε ανθυγιεινά τρόφιμα.

2. Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά

Μια ένδειξη «χαμηλών λιπαρών» σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι ένα τρόφιμο έχει οφέλη για την υγεία.

Μελέτες δείχνουν ότι πολλά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή τεχνητά πρόσθετα σε σύγκριση με τρόφιμα που έχουν κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Για παράδειγμα, τα «ελαφριά» προϊόντα περιέχουν συχνά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται για να τονώσουν τη γεύση.

Αξίζει να προσέξετε τι είδους λίπος περιέχει ένα τρόφιμο, καθώς και τη συνολική ποιότητα του φαγητού που τρώτε.

Θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν υψηλότερη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων. Κατά κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προϊόν, τόσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι και επομένως τόσο πιο υγιεινό.

3. Οι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί για εσάς

Το να κόψετε τους υδατάνθρακες είναι ένα από τα παλαιότερα κόλπα , αλλά δεν είναι απαραίτητα το σωστό για την υγεία σας.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, όπως εξηγεί η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες –όπως αυτοί που βρίσκονται σε προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως προϊόντα ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικάσας κρατούν χορτάτους για περισσότερο.

Εξουδετερώνουν επίσης την επιθυμία και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα.

4. Μια vegan διατροφή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις

Ένας άλλος μύθος είναι η αντίληψη ότι εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, αργά ή γρήγορα θα υποφέρετε από διατροφική ανεπάρκεια.

Στην πραγματικότητα, μια ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη χωρίς να τρώτε κρέας.

Το σημαντικό είναι να ενσωματώσετε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώσετε αυτά τα στοιχεία στη διατροφή σας μέσω εναλλακτικών φιλικών προς τους vegan και να πάρετε συμπληρώματα όπου χρειάζεται.

Ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι φυτικές πηγές του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος ALA. Το έλαιο φυκιών μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο του ιχθυελαίου.

5. Θα πρέπει να παίρνετε πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση

Αν και μια πηγή πρωτεΐνης μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, δεν χρειάζεται απαραίτητα να την καταναλώνετε αμέσως μόλις φύγετε από το γυμναστήριο.

Λέγεται ότι το σώμα είναι ιδιαίτερα δεκτικό σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στο διάστημα μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι αυτό το «αναβολικό παράθυρο» είναι ευρύτερο και πιο ευέλικτο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

Μια μελέτη από το Journal of the International Society of Sports Nutrition δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητα σημαντικό να καταναλώνουμε πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση, εφόσον το σώμα εφοδιάζεται επαρκώς με πρωτεΐνη όλη την ημέρα.

Υπάρχει μια εξαίρεση: Εάν προπονείστε πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ανεφοδιάζετε τα αποθέματα πρωτεΐνης γρήγορα μετά την προπόνηση, για να βοηθήσετε την αποκατάσταση.

6. Η γλουτένη είναι ανθυγιεινή

Αλήθεια είναι ότι η γλουτένη έχει δεχθεί τα πυρά των ειδικών τα τελευταία χρόνια. Η πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα.

Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή μόνο σε άτομα με κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή συγκεκριμένη δυσανεξία.

Έτσι, τα καλά νέα είναι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει πραγματικό πλεονέκτημα στην αποφυγή της γλουτένης.

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι επίσης απαραίτητα πιο υγιεινή, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, λίπος και αλάτι από τα συμβατικά προϊόντα, προκειμένου να μιμούνται την υφή και τη γεύση των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.

7. Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» στην πραγματικότητα σας αποτοξινώνουν

Τα προγράμματα χυμών ή νηστείας υπόσχονται συχνά «αποτοξίνωση» του σώματος, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των οργάνων και γενικά βελτιώνοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.

Ωστόσο, το σώμα είναι ικανό να αποτοξινωθεί, χάρη στο συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top