Καρκίνος: Το άγνωστο σύμπτωμα που εκδηλώνεται μετά το φαγητό – Θέλει προσοχή

καλη28.png

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που θα επηρεάσει 1 στους 2 ανθρώπους μονάχα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλά άτομα να διαγιγνώσκονται καθημερινά – συμπεριλαμβανομένης της Kate Middleton, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Δυστυχώς, μόνο οι μισοί από αυτούς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ζουν για 10 ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση, γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υγείας μας υπενθυμίζουν συνεχώς να γνωρίζουμε και να ακούμε το σώμα μας για σημεία και συμπτώματα καρκίνου που θα μπορούσαν εύκολα να παραβλεφθούν ή να μπερδευτούν με κάτι άλλο – επειδή η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας μπορούν να δώσουν σε εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο την καλύτερη ευκαιρία της επιβίωσης.

Η έρευνα για τον καρκίνο μοιράστηκε μια λίστα με 23 κοινά και συχνά χαμένα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει καρκίνο και πρέπει να δει το γιατρό του.

Το NHS αναφέρει ότι 1 στους 2 ανθρώπους θα αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του και οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του εντέρου, αναφέρει το Yorkshire Live.

Αλλά δεν κινδυνεύουν μόνο οι καπνιστές και οι λάτρεις κόκκινου κρέατος (αν και έχει αποδειχθεί ότι και οι δύο αυξάνουν τον κίνδυνο). Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν με όλους τους τρόπους σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Το σύμπτωμα

Και υπάρχει ένα είδος συμπτώματος που μπορείτε να εντοπίσετε μόνο μετά το φαγητό: συνεχής καούρα ή δυσπεψία.

Η καούρα είναι σαν μια αίσθηση όξινης παλινδρόμησης στο στήθος/στομάχι ή στο λαιμό σας μετά το φαγητό.

Οι πάσχοντες από καούρα πρέπει να επισκεφτούν γιατρό εάν τα συμπτώματά τους επιμένουν, καθώς θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι ενός θανατηφόρου καρκίνου.

Σύμφωνα με το John Hopkins Medicine, όταν η καούρα γίνεται συχνή, το σώμα μπορεί να προσπαθήσει να θεραπεύσει τη βλάβη αντικαθιστώντας την επένδυση του οισοφάγου με ιστό παρόμοιο με αυτόν που βρίσκεται στο λεπτό έντερο.

Αυτό είναι γνωστό ως οισοφάγος Barrett. που ενώ είναι καλοήθης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Όποιος έχει μακροχρόνια παλινδρόμηση οξέος ή καούρα θα πρέπει να επισκεφτεί αμέσως τον γιατρό του.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν έχετε καούρα; Το John Hopkins Medicine εξηγεί πώς επηρεάζει τους ανθρώπους.

Βραχυπρόθεσμη καούρα

Για περιόδους μερικών μηνών ή λιγότερο, η παλινδρόμηση οξέος είναι δυσάρεστη αλλά σπάνια επικίνδυνη.

Εάν αντιμετωπίζετε σπάνια καούρα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει συνήθως ότι πρέπει:

  1. Αποφύγετε να τρώτε τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
  2. Εξαλείψτε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη.
  3. Αποφύγετε να ξαπλώνετε για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  4. Χάστε λίγο βάρος.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να επιλέξει να σας ελέγξει για διαφραγματοκήλη.

Επιδείνωση της οισοφαγικής βλάβης

Εάν η καούρα γίνει συχνή, το σώμα ορισμένων ανθρώπων προσπαθεί να θεραπεύσει τη βλάβη αντικαθιστώντας την επένδυση του οισοφάγου με ιστό πολύ παρόμοιο με το λεπτό έντερο, μια κατάσταση γνωστή ως οισοφάγος Barrett.

Αυτή η καλοήθης κατάσταση που προκαλείται από το οξύ του στομάχου προκαλεί ανησυχία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Αν και η πλειοψηφία των ασθενών με οισοφάγο Barrett δεν θα αναπτύξει ποτέ καρκίνο του οισοφάγου, «δεδομένου του πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο καρκίνος, είναι μια κατάσταση που χρειάζεται προσοχή και θεραπεία», εξηγεί η γαστρεντερολόγος Marcia “Mimi” Canto, M.D., M.H.S.

Μερικά άτομα με οισοφάγο Barrett δεν θα χρειαστούν άμεση θεραπεία, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται η πρόοδός τους από γαστρεντερολόγο.

Για άλλους με προκαρκινικές αλλαγές, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί ενδοσκοπική αφαίρεση του οισοφάγου Barrett.

Εξέλιξη σε καρκίνο του οισοφάγου

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με οισοφάγο Barrett θα αναπτύξει καρκίνο. «Η έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου βελτιώνει πραγματικά τη φροντίδα και τα αποτελέσματα των ασθενών», λέει ο χειρουργός Richard Battafarano, M.D., Ph.D.

Ο καρκίνος που δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές ενδοσκοπικές τεχνικές. Όταν ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, συχνά όταν οι ασθενείς δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ή δεν είχαν λάβει θεραπεία πριν από την ανακάλυψη του καρκίνου, μπορεί να απαιτηθούν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου

Αν και μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με ΓΟΠΝ θα αναπτύξει επιπλοκές στην υγεία, εξηγεί η Canto, «δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε επαναλαμβανόμενες καθημερινές καούρες.

Η διάγνωση του οισοφάγου Barrett και η αντιμετώπισή του πριν προχωρήσει είναι ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου».

Οποιοσδήποτε με μακροχρόνια παλινδρόμηση θα πρέπει να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό αντί να προσπαθείτε να τη θεραπεύσετε με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό εάν έχετε ΓΟΠΝ και τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  1. Πέντε χρόνια ή περισσότερα με συμπτώματα παλινδρόμησης
  2. Συμπτώματα ΓΟΠ από νεαρή ηλικία
  3. Ευσαρκία
  4. Ιστορικό καπνίσματος

Η Cancer Research UK λέει ότι υπάρχουν 23 κοινά συμπτώματα καρκίνου που πρέπει να προσέχετε.

Το NHS συμβουλεύει: «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα».

“Αν και είναι απίθανο να είναι καρκίνος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για να το διερευνήσει.

Η έγκαιρη εύρεση του καρκίνου σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται καρκίνο, θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες.”

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top