Γιατί νιώθω νύστα μετά το φαγητό;

νύστα-μετά-το-φαγητό.png

Μόλις τελείωσες το μεσημεριανό. Όχι μόνο νιώθεις γεμάτος/τη, αλλά τώρα μπαίνεις και σε φάση απογευματινής ραστώνης. Γιατί, λοιπόν, νιώθουμε πάντα κουρασμένοι ή νυσταγμένοι μετά το φαγητό;

Συνολικά, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε μια πτώση στα επίπεδα ενέργειάς σας μετά το φαγητό, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις.  Η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD, εξηγεί στην clevelandclinic τι προκαλεί τη νύστα και πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση.

Γιατί νιώθετε τόσο νύστα ή κούραση μετά το φαγητό;

Η μεταγευματική υπνηλία, είναι το αίσθημα υπνηλίας μετά το φαγητό, ενώ μπορεί να αποδοθεί σε μερικά διαφορετικά πράγματα. Ορισμένες από τις τροφές που τρώτε οι οποίες μπορεί να απελευθερώσουν ορισμένες ορμόνες που μπορεί να σας νυστάξουν. Η διαδικασία της πέψης επίσης να συμβάλει στην αίσθηση κόπωσης. Ακόμη, και το πόσο τρώτε μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η ποιότητα του ύπνου σας. Συνιστάται να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αλλά ακόμα κι αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε μια νύχτα, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, κάνοντας το σώμα σας να τεθεί… εκτός λειτουργίας όλη την ημέρα.

«Θέλετε να καταλάβετε πόσο ύπνο χρειάζεται το σώμα σας», λέει η Zumpano. «Ο καθένας χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες ανάπαυσης».  Παρακολουθήστε τις ώρες που κοιμάστε για να βρείτε τον μαγικό αριθμό ωρών που χρειάζεστε για να νιώθετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με το αλκοόλ, καθώς μπορεί να σας οδηγήσει σε αίσθημα νωθρότητας μετά από ένα γεύμα, λέει ο Zumpano.

Είναι φυσιολογικό το αίσθημα κόπωσης;

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ένα γεύμα, ειδικά εάν είναι ένα γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. «Χρειάζονται 30 έως 40 ώρες για να αφομοιωθεί ένα γεύμα», λέει η Zumpano. «Το σώμα σας δουλεύει συνεχώς για να αφομοιώσει την τροφή. Αρχικά χωνεύει ήδη το φαγητό και μετά βάζεις περισσότερη τροφή εκεί. Και αν είναι ένα βαρύ γεύμα, απλώς θα βαλτώσει το σύστημά σας».

Οι ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πέψη σας. «Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι μετά το φαγητό επειδή το σώμα τους παράγει περισσότερη σεροτονίνη», λέει η Zumpano. «Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ρυθμίζει τη διάθεση και τους κύκλους του ύπνου».

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το τυρί και το ψάρι. Η τρυπτοφάνη βοηθά το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη.

«Συχνά, όταν τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, μπορεί να νιώθετε υπνηλία επειδή έχετε υψηλή πρόσληψη τρυπτοφάνης από την πρωτεΐνη και στη συνέχεια μια αύξηση της σεροτονίνης», εξηγεί ο Zumpano.

Το σάκχαρο

Το φαγητό προκαλεί επίσης αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ενέργειας. «Αφού φάτε ένα γεύμα, η ινσουλίνη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σας», λέει ο Zumpano. «Αφού φάτε ένα γεύμα, το σάκχαρό σας αυξάνεται. Η ινσουλίνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος για να αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα και να το βάλει στα κύτταρα για ενέργεια». Εάν δεν έχετε αρκετή ινσουλίνη ή εάν έχετε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα κόπωσης.

Έχει σημασία το φαγητό που τρώτε;

Ναί. Τα γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από άλλες τροφές.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν:

  • Κοτόπουλο

  • Αυγά

  • Σπανάκι

  • Γάλα

  • Τυρί

  • Ψάρι

  • Προϊόντα σόγιας

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

  • Επιδόρπια όπως κέικ και μπισκότα.

  • Ζυμαρικά.

  • Ασπρο ψωμί.

  • Ρύζι.

  • Ζάχαρη και καραμέλα.

Και αν τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να υπερφορτωθεί το πεπτικό σας σύστημα εκτός από την απελευθέρωση ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν κούραση.

«Τα βαριά γεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν», σημειώνει η Zumpano. «Έτσι, εάν τρώτε ένα πιο βαρύ γεύμα ή ένα μεγαλύτερο γεύμα, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε νωθροί, επειδή το σώμα σας πρέπει να εργαστεί λίγο παραπάνω για να αφομοιώσει αυτό το γεύμα».

Η Zumpano λέει ότι είναι καλύτερο να τρώτε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα που περιέχει ολόκληρα τρόφιμα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Πώς να ανακάμψετε μετά το φαγητό

Κουραστήκατε να αισθάνεστε… κουρασμένοι μετά το φαγητό; Η  Zumpano μας καθοδηγεί με ορισμένες στρατηγικές.

Τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα κάθε μέρα, δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Φάτε τη μισή μερίδα του κανονικού σας γεύματος και προσθέστε ένα σνακ πριν και μετά», λέει η Zumpano. «Αυτή η ποσότητα φαγητού είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθεί και να έχετε σύντομες εκρήξεις ενέργειας από το φαγητό σας σε σύγκριση με ένα πιο βαρύ γεύμα που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε  λήθαργο».

Τα σνακ όπως ένα φρούτο ή μια μερίδα ξηρούς καρπούς μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ικανοποιημένοι μεταξύ των γευμάτων.

Εστιάστε στον ύπνο

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε μετά το φαγητό. Ο κιρκάδιος ρυθμός σας, το 24ωρο εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι απενεργοποιημένος και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Ακούστε λοιπόν το σώμα σας. Νιώθετε κουρασμένοι και θέλετε περισσότερο ύπνο; Ρίξτε μια ματιά στο πόσο κοιμάστε και αν σας αρκεί.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παλέψουν με την κούραση τη νύχτα, και μετά καταλήγουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και μετά έχουν πρόβλημα την επόμενη μέρα», λέει η Zumpano. «Πιέζουν τον φυσικό τους κιρκάδιο ρυθμό όταν πρέπει να πάνε για ύπνο».

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι στις 9:30 μ.μ. ή στις 10 μ.μ., η Zumpano προτείνει να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε νωρίτερα.

Αν όμως δυσκολεύεσαι για να παραμείνετε σε εγρήγορση και να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην παραβλέπετε τη δύναμη ενός υπνάκου. «Αν έχετε την ευκαιρία να πάρετε έναν σύντομο υπνάκο μέσα στην ημέρα, αυτό θα σας βοηθήσει», λέει η Zumpano.

Ασκηθείτε  

Η κίνηση του σώματός σας – είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα γύρω από το τετράγωνο είτε για μια γρήγορη συνεδρία γιόγκα – βοηθάει στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα σας και στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς σας σταθερά.

«Αν πρόκειται να φάτε ένα μεγάλο γεύμα, θα πρότεινα να κάνετε μια βόλτα 10 ή 15 λεπτών για να ξεκινήσει η πέψη σας», λέει η Zumpano. «Η άσκηση μπορεί να σας δώσει και αυτή τη φυσική έκρηξη ενέργειας».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top