Γιατί το δέρμα μου αλλάζει χρώμα;

paletton-featured-image-scaled-1.jpg

Μήπως τελευταία παρατηρήσατε ότι το πρόσωπό σας έγινε πιο ωχρό ή κίτρινο; Ανακαλύψτε τι μπορεί να κρύβουν οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος γα την υγεία σας

Γιατί μελανιάζουν τα δάκτυλά μου; Πότε τα νύχια γίνονται κυανά; Τι πρέπει να κάνω αν παρατηρήσω λευκά σημάδια στο σώμα ή στο στόμα μου; Τι σημαίνει η έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο; Γνωρίστε τις παθήσεις που εκδηλώνονται με… χρώμα!

Το σώμα μας χρησιμοποιεί πολλές φορές τα χρώματα ως προειδοποιητικό σημάδι για να μας δείξει ότι υποφέρει. Kόκκινο, κυανό, λευκό, καφέ… Το καθένα από τα χρώματα αυτά μάς προειδοποιεί για μία διαφορετική πάθηση. Αν ξαφνικά κάποιο καλοκαίρι βγάλετε καφέ κηλίδες στο δέρμα σας, μπορεί να έχετε ποικιλόχρου πιτυρίαση και η χρωματική αυτή αλλαγή είναι ένα χρήσιμο σημάδι για να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας. Αν παρατηρήσετε, για παράδειγμα, κάποια λευκά σημάδια στο σώμα σας, ίσως είναι η αρχή κάποιας δερματικής πάθησης που λέγεται λεύκη και προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος. Το πρόσωπο που κοκκινίζει ίσως να σας προειδοποιεί ότι έχετε υπέρταση. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς οι χρωματικές αλλαγές στο σώμα σας μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε έγκαιρα ποιο πρόβλημα υγείας σας ταλαιπωρεί!

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΡΩΜΑ;

Αν παρατηρείτε ότι τα δάκτυλα των χεριών σας από πολύ ωχρά γίνονται μελανά και κατόπιν ερυθρά, ιδιαίτερα μετά την έκθεσή τους στο κρύο, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο raynaud. Είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται με “μυρμηγκιάσματα" στα δάκτυλα. Βασική αιτία είναι το κρύο. Το σύνδρομο αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Το κάπνισμα και το ψυχικό στρες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι να κάνετε: Αν πάσχετε από το σύνδρομο raynaud, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα σας συστήσει ο γιατρός. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε την έκθεση στο κρύο των σημείων που υποφέρουν. Για τη θεραπεία σας θα βοηθούσε να κόψετε το κάπνισμα και να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα για τα χέρια.

ΟΤΑΝ ΜΕΛΑΝΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΑ

Αν αισθάνεστε κρύα τα άκρα σας και παρατηρείτε ότι είναι μελανιασμένα, ίσως να πρόκειται για ακροκυάνωση. Το μελάνιασμα των ποδιών και των χεριών είναι πιο συχνό στις γυναίκες, καθώς ενδέχεται να σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες. Αιτία είναι η δυσλειτουργία του συμπαθητικού συστήματος (του συστήματος δηλαδή που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την έκκριση του ιδρώτα.). Μία ακόμη επίπτωση του κρύου είναι το “μαρμαροειδές" δέρμα. Πρόκειται για την εμφάνιση διχρωμίας (συνήθως ερυθρό-μπλε) στο δέρμα των κάτω άκρων. Οι χρωματικές αυτές αλλαγές δεν συνοδεύονται από πόνο και μπορεί να προκληθούν και από μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας και όχι κατ’ ανάγκη από δριμύ ψύχος. Συχνά, για το μαρμαροειδές δέρμα ευθύνεται και το άγχος.

Τι να κάνετε: Για τη θεραπεία της ακροκυάνωσης αρκεί η προφύλαξή σας από το κρύο. Τα γάντια και οι μάλλινες κάλτσες θα σας προφυλάξουν αποτελεσματικά. Επίσης, φροντίστε ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΑΝΟ

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα και βλέπετε τα δάκτυλά σας ή το δέρμα κάτω από τα νύχια να έχει κυανό χρώμα, σημαίνει ότι έχει μειωθεί το οξυγόνο στο αίμα σας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περιφερική κυάνωση.

Τι να κάνετε: Αν έχετε δύσπνοια και βλέπετε τα δάκτυλα ή το δέρμα κάτω από τα νύχια σας να μελανιάζει, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας ή να επισκεφτείτε κάποιο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να χρειαστείτε οξυγόνο.

ΑΝ ΒΓΑΛΑΤΕ ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Αν έχετε βγάλει καφέ κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες παρουσιάζουν απολέπιση και στη συνέχεια γίνονται λευκές, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από ποικιλόχρου πιτυρίαση. Πολύ συχνά συνυπάρχει και φαγούρα στις περιοχές που έχουν το πρόβλημα. Η δερματική αυτή πάθηση είναι πιο συχνή το καλοκαίρι.

Τι να κάνετε: Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, τα οποία δρουν κατά του μύκητα της πιτυρίασης. Αν έχετε λιπαρό δέρμα και ιδρώνετε πολύ, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί με την καθαριότητα, γιατί η λιπαρότητα και ο ιδρώτας τρέφουν το συγκεκριμένο μύκητα. Αποφύγετε να ξύσετε τα σημεία που υποφέρουν. Επισκεφτείτε το δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, που συνήθως περιλαμβάνει χάπια, ειδικές κρέμες και σαμπουάν.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΛΕΥΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ: Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για λεύκη. Είναι νόσος του δέρματος που εμφανίζεται με άσπρα σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος. Η λεύκη οφείλεται στην αδυναμία κάποιων κυττάρων (μελανινοκύτταρα) να παραγάγουν μελανίνη. Η μελανίνη είναι μία χρωστική ουσία που καθορίζει το χρώμα του δέρματος. Πρόκειται για καθαρά αισθητικό πρόβλημα, το οποίο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας. Στην αρχή τής νόσου οι περιοχές που εμφανίζουν το πρόβλημα είναι περιορισμένες, με την πάροδο του χρόνου όμως γίνονται μεγαλύτερες σε έκταση.

Τι να κάνετε: Καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιο δερματολόγο, για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για λεύκη και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν οι περιοχές που πάσχουν είναι μικρές σε έκταση, συνήθως γίνεται τοπική θεραπεία με κορτικοειδή, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα προκαλεί επαναχρωματισμό των περιοχών. Όταν οι βλάβες στο δέρμα είναι πιο εκτεταμένες, τότε ο γιατρός ίσως σας συστήσει θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία. Αν πάσχετε από λεύκη, θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί κατά την έκθεσή σας στον ήλιο, γιατί τα κύτταρα των περιοχών που πάσχουν δεν παράγουν μελανίνη, ουσία η οποία σας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Θα πρέπει λοιπόν κατά την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. (καπέλο, αντιηλιακό κτλ.).

ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ: Αν παρατηρήσετε λευκές επιφάνειες στον ουρανίσκο ή στη γλώσσα σας, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για λευκοπλακία. Η πάθηση αυτή προσβάλλει κυρίως τους καπνιστές. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή είναι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη λευκοπλακία, η οποία θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Τι να κάνετε: Δώστε έμφαση στη στοματική υγιεινή και πλένετε συχνά τα δόντια σας. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια χρωματική αλλαγή στο στόμα σας πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας, καθώς με την έγκαιρη διάγνωση θα αποφύγετε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη. Αποφύγετε όσο μπορείτε το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Τα νύχια σας έγιναν κίτρινα;

Αν παρατηρείτε ότι τα νύχια σας αλλάζουν χρώμα και γίνονται κίτρινα ή πράσινα, ενώ παράλληλα αλλοιώνεται η επιφάνειά τους, τότε ίσως να έχετε ονυχομυκητίαση, δηλαδή μύκητες στα νύχια.

Τι να κάνετε: Οι ονυχομυκητιάσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικά σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά ή χάπια. Επισκεφτείτε το δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν κοκκίνισαν τα μάτια σας

Αν βρίσκεστε πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή σας, είναι πολύ πιθανό τα μάτια σας να είναι κόκκινα ή και να δακρύζουν. Ακόμα, για τον ερεθισμό των ματιών σας μπορεί να ευθύνεται ο καπνός σε συνδυασμό με τον ελλιπή αερισμό του χώρου όπου βρίσκεστε. Περισσότερο προσεκτικοί από τους υπολοίπους πρέπει να είστε αν φοράτε φακούς επαφής και έχετε ερεθισμό στα μάτια. Ορισμένες φορές όμως ο επίμονος ερεθισμός και η ερυθρότητα μπορεί να οφείλονται σε κάποια σοβαρότερη πάθηση των ματιών.

Τι να κάνετε:

Ρίξτε άφθονο νερό στα μάτια σας, αποφύγετε να τα τρίψετε με τα χέρια σας, καθώς μπορεί να μεταφέρετε μικρόβια και να τα ερεθίσετε περισσότερο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα μίας χρήσεως, τα οποία θα τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο, και θα σας ανακουφίσουν.

Ανακούφιση μπορεί να σας προσφέρει και ένα απλό κολλύριο (μη κορτιζονούχο).

Στην περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής και έχετε ερεθισμό, βγάλτε τους και τοποθετήστε τους ξανά στο διάλυμα. Ρίξτε άφθονο νερό στα μάτια σας και μην τους τοποθετήσετε μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο ερεθισμός.

Αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο και υπάρχουν άτομα που καπνίζουν, ανοίξτε κάποιο παράθυρο ή πηγαίνετε μια βόλτα στον καθαρό αέρα.

Επειδή ο ερεθισμός των ματιών και η δακρύρροια (δηλαδή η συνεχής ροή των δακρύων) μπορεί να σχετίζονται με κάποια σοβαρότερη πάθηση στα μάτια, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από ένα εικοσιτετράωρο και δεν δικαιολογούνται από κάποιον εξωγενή παράγοντα (λ.χ., χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καπνός).

Αν το πρόσωπό σας έγινε κόκκινο

Τις περισσότερες φορές η ερυθρότητα στο πρόσωπο είναι αθώα και μπορεί να προκληθεί από την έκθεσή σας στο κρύο, από την κατανάλωση αλκοόλ, ή ακόμα και από τον ήλιο. Ορισμένες φορές, όμως, το πρόσωπο που κοκκινίζει χωρίς κάποια εμφανή αιτία είναι σημάδι υπέρτασης.

Τι να κάνετε: Αν το πρόσωπό σας κοκκινίζει συχνά χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποιον παράγοντα (λ.χ., από το κρύο ή από το αλκοόλ), καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας, γιατί μπορεί να πάσχετε από υπέρταση και να μην το γνωρίζετε.

Όταν κοκκινίζουν τα χέρια

Παλάμες που είναι κόκκινες ίσως υποδηλώνουν ηπατικό νόσημα. Η ερυθρότητα εμφανίζεται συνήθως στην παλάμη και κοντά στον καρπό. Η ερυθρότητα πολλές φορές είναι από τα πρώτα συμπτώματα. Επίσης, λόγω υπερκατανάλωσης βιταμίνης Α, μπορεί να εμφανιστεί πορτοκαλί χρώμα στις παλάμες σας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχετε πάθει υπερβιταμίνωση Α και πρέπει, αν λαμβάνετε επιπλέον βιταμίνη με χάπια, να διακόψετε την αγωγή και να ενημερώσετε το γιατρό σας. (Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι 800 mg.)

Τι να κάνετε: Αν βλέπετε τις παλάμες σας να είναι κόκκινες και ιδιαίτερα αν ψηλαφίσετε το συκώτι σας και είναι διογκωμένο, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος, για να διαπιστωθεί αν έχετε κάποιο πρόβλημα.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ

Το κιτρίνισμα του δέρματος ενδέχεται να είναι ένα πρώτο σύμπτωμα (και μερικές φορές μοναδικό) της ηπατίτιδας. Το κίτρινο χρώμα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, στο σώμα, στις παλάμες ή στο ασπράδι του ματιού. Ακόμη, τα ούρα σας μπορεί να έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα στην περίπτωση που έχετε κάποια μορφή ηπατίτιδας.

Τι να κάνετε: Αν το πρόσωπο, το σώμα ή τα μάτια σας έχουν κίτρινο χρώμα, και ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, αδυναμία ή πυρετός, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Η πρώτη ενέργεια που γίνεται συνήθως είναι η ανάλυση αίματος. Η παραμονή στο κρεβάτι, παρόλο που συνήθως δεν είναι απαραίτητη, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι σας.

Inernet:

Homepage (new)

http://www.tsh.org/disorders

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top