Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ αντισωμάτων του Covid-19

fusion-medical-animation-EAgGqOiDDMg-unsplash.jpg

Πώς λειτουργεί και πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματά του τεστ αντισωμάτων για τον Κορονϊό;

Όσο η συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση του κορονοϊού εντείνεται, σε αναμονή της δημιουργίας του εμβολίου που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην εξάπλωση αυτού του ιού, η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε αυτά τα ειδικά τεστ αντισωμάτων, σαν μια προσωρινή λύση που θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό του, αλλά και στα μέτρα εξόδου από την καραντίνα.

Το τεστ αντισωμάτων, ουσιαστικά ανιχνεύει στο αίμα ενός ατόμου, αν έχει εκτεθεί στον ιό Covid-19. Το να γνωρίζουμε ποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, και τον συνολικό αριθμό αυτών των ατόμων σε ένα κομμάτι ενός πληθυσμού, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού. Ειδικά σε έναν ιό, που, όπως αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει κάποιον άνθρωπο με μικρή ή και μηδενική εμφάνιση συμπτωμάτων, επομένως, χωρίς τα τεστ είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουμε εικόνα για το κομμάτι του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει.

Πάμε να δούμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το συγκεκριμένο τεστ αντισωμάτων.

Τι είναι το τεστ αντισωμάτων και πώς λειτουργεί;

Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ένα ξένο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως είναι ένας ιός που προκαλεί ασθένειες, η αντίδρασή του είναι να παράγει αντισώματα, τα οποία ζουν στο αίμα και στον ιστό. Τα αντισώματα, αποτελούν πρωτεΐνες που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τον ιό, εμποδίζοντάς τον από το να εξαπλωθεί σε περισσότερα κύτταρα και να προσβάλλει τον οργανισμό. Το τεστ αντισωμάτων, μπορεί να ανιχνεύσει αν το σώμα σας έχει παράγει αυτά τα αντισώματα, και αν τα βρει, τότε συμπεραίνει ότι πιθανότατα έχετε προσβληθεί από τον ιό. Τα αντισώματα μπορεί να χρειαστούν από μια εβδομάδα μέχρι 14 μέρες για να αναπτυχθούν, και η ποσότητά τους εξαρτάται άμεσα από το πόσες μέρες έχουν περάσει από τότε που εισέβαλλε ο ιός στο σώμα σας. Επομένως, ακόμα κι αν δεν εντοπιστούν αντισώματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είχατε μολυνθεί από τον ιό. Το τεστ γίνεται λαμβάνοντας ένα δείγμα αίματος από τον άνθρωπο, το οποίο μετά αναλύεται για την εύρεση αντισωμάτων.

Αν έχω αντισώματα, έχω και ανοσία στον ιό;

Όχι απαραίτητα. Το τεστ αντισωμάτων δεν ελέγχει την ανοσία απέναντι στον Covid-19. Δεν υπάρχει κανένα τεστ ακόμα που να μπορεί να ανιχνεύσει αν έχετε ανοσία. Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι, η παρουσία αντισωμάτων μεταφράζεται αυτόματα σε ανοσία. Αυτό συμβαίνει διότι, πολύ απλά, ο κορονοϊός είναι ένας νέος ιός και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς συμπεριφέρεται. Βέβαια, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι, όπως και σε προηγούμενος κορονοϊούς, σαν τον SARS, η παρουσία αντισωμάτων μεταφράζεται σε ένα επίπεδο προστασίας, κι ας μην ξέρουμε ακόμα το πόσο υψηλό είναι.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, επειδή δεν έχουμε κλινικές αποδείξεις γι’ αυτό, είναι το αν η παρουσία αντισωμάτων εξασφαλίζει ότι ο ιός δεν μπορεί να ξαναεισβάλλει στον οργανισμό.

Αν κάνω το τεστ αντισωμάτων, θα μάθω αν έχω τον ιό;

Το τεστ αντισωμάτων, δεν είναι το ίδιο με το διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19, οπότε δε μπορεί να διαγνώσει αν έχετε τον ιό αυτή τη στιγμή. Να θυμάστε ότι τα αντισώματα χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν, άρα η μη ύπαρξή τους σε ένα ενδεχόμενο τεστ, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχετε προσβληθεί αλλά ο οργανισμός σας δεν έχει ακόμα προλάβει να δημιουργήσει τα αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει.

Πόσο αξιόπιστο είναι;

Σε μία έρευνα, από 14 τεστ αντισωμάτων που διενεργήθηκαν, μόνο τα 3 έφεραν αξιόπιστα αποτελέσματα. Ένας από τους λόγους που οδηγούν τα τεστ σε ανακρίβειες, είναι το γεγονός ότι μπορούν να βρουν αντισώματα για έναν διαφορετικό, αλλά παρόμοιο ιό, και να τα μπερδέψουν με αυτά του κορονοϊού.

Σε τι βοηθάει το τεστ;

Όπως είπαμε, ακόμα κι αν το τεστ δεν ανιχνεύει αν έχετε ανοσία στον κορονοϊό, αλλά ανιχνεύει τα αντισώματα που παράγονται εναντίον του. Οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί με αντισώματα, μπορούν να δωρίσουν λίγο από το αίμα τους σε ασθενείς που υποφέρουν από τον Covid-19 για να τους βοηθήσουν να αναρρώσουν γρηγορότερα. Τέλος, το τεστ μπορεί να δώσει μια πολύ καλή εικόνα για το ποσοστό των προσβεβλημένων σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top