Ανδρική γονιμότητα: Η κατάλληλη ηλικία να γίνετε πατέρας

fertility-chart.jpg

Διαβάστε τι αποκαλύπτει μια σχετική επιστημονική μελέτη για τη ανδρική γονιμότητα.

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη διαβάσει παλαιότερες μελέτες που ανέφεραν πως όσο αυξάνεται η ηλικία του άντρα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει πατέρας.

Μια μελέτη έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πλεονέκτημα στους άντρες που γίνονται γονείς σε νεαρή ηλικία.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κολεγίου Κινγκ του Λονδίνου υποστηρίζουν πως οι άνδρες άνω των 40 ετών διατρέχουν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν απόγονο με αυτισμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν τα στοιχεία γεννήσεων 132.271 παιδιών που είχαν γεννηθεί στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Από αυτά, τα 110 έπασχαν από διάφορες αυτιστικές διαταραχές, όπως αυτισμό, σύνδρομο Asperger και σύνδρομο Rett.

Διαπίστωσαν πως τα παιδιά των οποίων ο πατέρας, κατά τη γέννησή τους, ήταν 15- 29 ετών είχαν 6 στις 10.000 πιθανότητες να είναι αυτιστικά, ενώ αν ο πατέρας τους ήταν μεταξύ 30 και 39 ετών, οι πιθανότητες ανερχόταν στις 9 ανά 10.000. Στην ομάδα των παιδιών με πατέρες μεταξύ 40 και 49 ετών, η συχνότητα αυξανόταν στο 32 ανά 10.000, ενώ ήταν ακόμα υψηλότερη στα παιδιά με πατέρα άνω των 50 ετών.

Αντίθετα, η ηλικία της μητέρας δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς το άτομο γερνά, οι μηχανισμοί αποκατάστασης των κυττάρων του DNA χάνουν μέρος της λειτουργικότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις στα κύτταρα του σπέρματος να περνάνε από τον πατέρα στον απόγονο.

Πηγή: «Archives of General Psychiatry»

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top