Έγχρωμοι φακοί επαφής: Αλλάξτε το χρώμα των ματιών σας με τους κατάλληλους

healthy-eye-1024x722.jpg

Μήπως το πράσινο ή το γαλάζιο ήταν πάντα το χρώμα που επιθυμούσατε για τα μάτια σας; Οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορούν να εκπληρώσουν την επιθυμία σας χωρίς καμιά ιδιαίτερη διαδικασία, αρκεί να διαλέξετε τους κατάλληλους και να τηρήσετε τις οδηγίες των ειδικών.

Αν θέλετε απλά να αλλάξετε το χρώμα το ματιών σας, τα τελευταία χρόνια μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας τους έγχρωμους φακούς επαφής, που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα οπτικών. Όμως, οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορούν ακόμη να φανούν χρήσιμοι και σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο αισθητικό πρόβλημα, όπως λ. χ ανώμαλη μορφολογία της ίριδας, τραυματισμοί, ανιριδία (απουσία ίριδας) ή κολοβώματα ίριδας (δηλ. να λείπει ένα τμήμα της ίριδας). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να καλύψουν με επιτυχία το αισθητικό πρόβλημα.

Τι θα βρείτε στα καταστήματα οπτικών

Υπάρχουν δύο ειδών έγχρωμοι φακοί επαφής, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής τους:
α) Οι φακοί καθημερινής χρήσεως, που έχουν διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια.
β) Οι μηνιαίοι έγχρωμοι φακοί. Τέλος, σήμερα στα οπτικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε έγχρωμους φακούς που να έχουν πάνω τους διάφορα σχέδια και σχήματα !

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ: Κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ για τους φακούς που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και περίπου 30 ευρώ για τους μηνιαίους.

Τι να προσέξετε

*Αν έχετε έγχρωμους φακούς επαφής, δεν πρέπει να τους καθαρίζετε με υγρά καθαρισμού που περιέχουν υπεροξείδιο του οξυγόνου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν το χρώμα τους. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιείτε άφοβα τα υπόλοιπα διαλύματα που δεν περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό και προορίζονται για τον καθαρισμό των φακών.
*Ξεκινήστε σταδιακά τη χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο, αρχίζοντας από μία ώρα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο χρήσεώς τους. Μετά την πρώτη εβδομάδα, μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε κανονικά. Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν δεν έχετε φορέσει ξανά φακούς, για να διαπιστώσετε αν σας προκαλούν κάποια ενόχληση.
*Πριν αγοράσετε φακούς επαφής θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του χρώματος. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν το χρώμα των ματιών σας είναι πολύ σκούρο, τα μάτια σας θα δείχνουν λίγο πιο σκούρα από το χρώμα που επιθυμείτε.

Χρήσιμες συμβουλές

*Φροντίζετε για το σωστό καθαρισμό των φακών.
*Ακουμπάτε τους φακούς σας μόνο με τις άκρες των δακτύλων. Αποφύγετε την επαφή με τα νύχια σας.
*Πριν φορέσετε τους φακούς σας ελέγξτε ότι είναι καθαροί και δεν είναι φθαρμένοι.
*Τοποθετείτε τους φακούς πριν το μακιγιάζ.
*Απομακρύνετε τους φακούς πριν αφαιρέσετε το μακιγιάζ.
*Πριν αγγίξετε τους φακούς θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Κατόπιν, ξεπλύνετε τα χέρια σας για να μην υπάρχουν υπολείμματα σαπουνιών. Μη χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών, καθώς μπορεί να καταστρέψει τους φακούς σας.
*Αν χρησιμοποιείτε σπρέι για τα μαλλιά, ψεκάστε τα μαλλιά σας πριν φορέσετε τους φακούς.
*Δεν πρέπει να τους δανείζετε σε γνωστούς σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων.
*Μην κοιμάστε με τους φακούς σας.

Είναι ασφαλείς οι έγχρωμοι φακοί;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής δεν είναι ούτε πιο επικίνδυνοι ούτε πιο ακίνδυνοι από τους κοινούς φακούς επαφής. Οι χρωματιστοί φακοί, βέβαια, έχουν, όπως είναι φυσικό, χρωστικές ουσίες. Συνήθως, αποτελούνται από δύο στρώματα πλαστικού, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα στρώμα χρωστικής ουσίας, η οποία όμως δεν μπορεί να διαλυθεί στο μάτι. Οι ειδικοί συνιστούν να τους φοράτε για λίγο και όχι σε καθημερινή βάση. Αν η ποιότητα των φακών είναι καλή, τους χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι για μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που προορίζονται, η πιθανότητα να παρουσιάσετε ενοχλήσεις στα μάτια είναι μικρή. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι φακοί δεν παύουν να αποτελούν ένα προσθετικό αντικείμενο που τοποθετείτε στα μάτια σας και πάντα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποια βλάβη στα μάτια σας, αν δεν τους χρησιμοποιήσετε σωστά. Η ανεξέλεγκτη χρήση των καλλωπιστικών φακών επαφής ενέχει κινδύνους μόλυνσης, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο ειδικός απαντά στις απορίες σας

1. Πρέπει να συμβουλευτώ οφθαλμίατρο πριν βάλω έγχρωμους φακούς ;

Στην περίπτωση που δεν έχετε βάλει ξανά στο παρελθόν φακούς επαφής, καλό θα ήταν να κάνετε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας , για να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις των οφθαλμών που είναι απαγορευτικές για τη χρήση των φακών, όπως λ.χ. διαταραχές της δακρυϊκής στιβάδας , ανωμαλίες του κερατοειδούς κτλ. Οι έγχρωμοι φακοί πάντως διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

2. Μπορώ να τους φοράω συνέχεια;

Όπως και στην περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής για κάποια διαθλαστική ανωμαλία έτσι και αν φοράτε έγχρωμους, δεν θα πρέπει να τους φοράτε συνέχεια. Καλό είναι να τους βγάζετε όταν γυρνάτε σπίτι και δε σας είναι πια απαραίτητοι.

3. Επηρεάζουν την όραση μου;

Οι έγχρωμοι φακοί δεν μπορούν να αλλοιώσουν την όρασή σας. Πολύ σπάνια, σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη ίριδα υπάρχει πιθανότητα, όταν βρεθούν στο ημίφως, να βλέπουν ένα φωτοστέφανο γύρω από τα μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ίριδα ανοίγει πάρα πολύ, όταν δεν υπάρχει φως στο περιβάλλον. Θα πρέπει ακόμη να είστε προσεκτικοί στην τοποθέτησή τους, καθώς στους έγχρωμους φακούς υπάρχει μία άχρωμη περιοχή στο σημείο της κόρης, η οποία επιτρέπει την όραση. Εάν ο φακός επαφής δεν εφαρμόζει καλά στο μάτι, η έγχρωμη περιοχή μπορεί να καλύψει τμήμα της κόρης και να εμποδίσει την όραση. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα στο σκοτάδι, που η κόρη του ματιού μεγαλώνει.

4. Αν έχω μυωπία , μπορώ να φορώ έγχρωμους φακούς ;

Ναι. Στα καταστήματα οπτικών θα βρείτε έγχρωμους φακούς που είναι κατάλληλοι για την ταυτόχρονη διόρθωση διαθλαστικής ανωμαλίας, δηλ. κάποιας μυωπίας ή υπερμετρωπίας. Ακόμη, κυκλοφορούν και αστιγματικοί έγχρωμοι φακοί επαφής.

Μ. Σιγανός, Περιοδικό Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top