Έρευνα: Πολλά παιδιά, προστασία από τον καρκίνο

Έρευνα-προστασία-από-τον-καρκίνο.png

Σύμφωνα με έρευνα οι γυναίκες που έχουν πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο. Ποιος είναι όμως ο αριθμός των παιδιών που τους παρέχει επαρκή προστασία;

 

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει 10 ή περισσότερα παιδιά μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Φινλανδία.  Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο καρκίνου σε σχεδόν 5.000 γυναίκες που γέννησαν τουλάχιστον 10 φορές πριν από το 2010.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών δεκαετιών, υπήρξαν 656 περιπτώσεις καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες, περίπου 200 λιγότερες περιπτώσεις από ό, τι θα αναμενόταν με βάση τα ποσοστά καρκίνου στο γενικό πληθυσμό της Φινλανδίας. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των νέων περιπτώσεων καρκίνου ήταν 24 %  χαμηλότερο μεταξύ των γυναικών που είχαν κάνει 10 ή περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες του γενικού πληθυσμού, ανέφεραν οι ερευνητές.

Δεν είναι όμως το μόνο καλό που σας προσφέρουν τα πολλά παιδιά: Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, Ιταλών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Allergy», μια πολύτεκνη μητέρα αντιμετωπίζει λιγότερες πιθανότητες να υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει ένα ή κανένα παιδί.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.750 γυναίκες, οι οποίες δεν ήταν καπνίστριες, ηλικίας 35 έως 74 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν, τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με αλλεργικά συμπτώματα, αλλά και το ιστορικό τους. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η συχνότητα εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των παιδιών των γυναικών.  Συγκεκριμένα από το 30% μεταξύ των γυναικών με ένα ή κανένα παιδί έπεφτε στο 16% μεταξύ εκείνων με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.  Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η προστατευτική επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι η ανοσοποιητική αντίδραση της γυναίκας σχετίζεται με τη γονιμότητα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top