Ξηροφθαλμία στα παιδιά: αιτίες και λύσεις

Ξηροφθαλμία-στα-παιδιά.png

Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ενοχλητική τόσο στα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Για τα παιδιά, η ξηρότητα κάνει τα μάτια τους να νιώθουν στεγνά και ερεθισμένα. Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας προκαλεί συχνά μια αίσθηση που περιγράφεται ως ύπαρξη άμμου στο μάτι το πρωί που συνήθως χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας θολή όραση. Πάντως η ξηροφθαλμία συνήθως δεν προκαλεί μόνιμα προβλήματα με την όραση.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες ξηροφθαλμίας. Τις περισσότερες φορές ο ξηρός καιρός, ο καπνός ή η ρύπανση μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσουν τα μάτια και ξηροφθαλμία. Άλλες φορές, οι αλλεργίες ή οι φακοί επαφής μπορεί επίσης να ερεθίσουν τα μάτια. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οφθαλμίατρό σας για να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και οι φυσικές λύσεις που συχνά βοηθούν.

Τι προκαλεί ξηροφθαλμία στα παιδιά;

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μπορεί να καταστήσει δύσκολη στα παιδιά την πραγματοποίηση τακτικών των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα, τη χρήση υπολογιστή και το παιχνίδι. Μερικές φορές το κάψιμο, η φαγούρα και τα ερεθισμένα μάτια, μαζί με το συνεχές βλεφάρισμα, παρεμποδίζουν την εστίαση τους στο μάθημα μέσα στην τάξη.

Υπάρχει μια σειρά από αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την ξηροφθαλμία του παιδιού σας. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Σοβαρές αλλεργίες, με ξηρότητα που προκαλείται από εκτεταμένη χρήση αντιισταμινικών

  2. Χρήση φακών επαφής

  3. Μερικές φορές, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή ξηροφθαλμίας

  4. Κάποια διατροφική ανεπάρκεια

  5. Εκτεταμένη χρήση smartphone και άλλων ψηφιακών συσκευών

Τα συμπτώματα

Τα παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον σωστό τρόπο τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια τους. Τις περισσότερες φορές θα τρίβουν τα μάτια τους, αν υπάρχουν τέτοια θέματα. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα παιδιά τους για να διαβάσουν τη συμπεριφορά τους για να κατανοήσουν την υποκείμενη αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας στα παιδιά:

Ανοιγοκλείνουν συχνότερα τα μάτια

Παρουσιάζουν ερυθρότητα γύρω από τα μάτια

Τρίβουν συχνά τα μάτια τους

Απομακρύνονται από πηγές φωτός

Διαμαρτύρονται για αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος μέσα και γύρω από τα μάτια

Έχουν κάποιες στιγμές θολή όραση

Δυσκολεύονται στην ανάγνωση, στην εργασία σε ψηφιακές συσκευές ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί οπτική προσοχή.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία του παιδιού σας στο σπίτι

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τεχνητά δάκρυα για να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε και μερικές συμβουλές για να τα βοηθήσετε.

Μερικές χρήσιμες προτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Περιορίστε τον καπνό και άλλα πράγματα που ερεθίζουν τα μάτια .

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει γυαλιά ηλίου που εφαρμόζουν γύρω από τα πλαϊνά του κεφαλιού. Προσπαθήστε να κάθεστε κάτω από ομπρέλες ή σε προστατευμένους χώρους καθώς αυτές μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από τον ήλιο, τον άνεμο, τη σκόνη και τη βρωμιά.

  1. Τοποθετήστε έναν υγραντήρα δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού σας ή κοντά στο παιδί σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τον σωστό καθαρισμό του μηχανήματος.

  1. Μη χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ενώ το παιδί σας κοιμάται.

  1. Εάν το παιδί σας φοράει συνήθως φακούς επαφής, ζητήστε από το παιδί σας να χρησιμοποιήσει σταγόνες ή να φορά γυαλιά μέχρι να αισθανθεί καλύτερα τα μάτια του.

  1. Να είστε ασφαλείς με τα φάρμακα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία (π.χ. αντιισταμινικά). Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει τα φάρμακα ακριβώς όπως συνταγογραφούνται. Καλέστε τον οφθαλμίατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με κάποιο φάρμακο.

  1. Ωθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τεχνητά δάκρυα τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

  1. Εάν το παιδί σας χρειάζεται σταγόνες περισσότερες από 4 φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά. Μπορεί να ερεθίζουν λιγότερο τα μάτια.

  1. Εάν το παιδί σας φοράει φακούς επαφής, δώστε του ειδικές σταγόνες ενυδάτωσης.

  1. Βάλτε ένα ζεστό, υγρό πανί στα βλέφαρα του παιδιού σας κάθε πρωί για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια κάντε ελαφρύ μασάζ στα βλέφαρα. Αυτό βοηθά στην αύξηση της φυσικής υγρασίας των ματιών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top