5 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη μουσική…

mm_ti_harp_car3.jpg

Μάθετε 5 απίθανες πληροφορίες για τη μουσική που αποκαλύπτουν οι επιστημονικές έρευνες…

Αυτή η μουσική αγριεύει την ψυχή μας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι φανατικοί της ραπ και της χέβι μέταλ μουσικής σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων δείχνουν επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά σε σχέση με εκείνο των οπαδών της ροκ π.χ. ή της ποπ μουσικής. ¨Ένας ψυχολόγος από το Iowa State University στο πλαίσιο της έρευνάς του επιχείρησε να εξετάσει είναι το κατά πόσο τα επιθετικά τραγούδια προκαλούν επιθετικότητα.

Όπως,λοιπόν, ανακάλυψε αφού έβαλε στους φοιτητές κάποια τεστ αφού πρώτα τους έβαλε να ακούσουν διαφορετικά είδη μουσικής κάποια είδη μπορεί να ωθούν στην βία. Οι σκέψεις και οι αντιδράσεις των φοιτητών μετά από το άκουσμα τραγουδιών με σκληρό περιεχόμενο έχουν την τάση να γίνονται ξεκάθαρα πιο βίαιες. Αν αυτό συμβαίνει συχνά δεν αποκλείεται να επηρεάζει γενικά τη συμπεριφορά των οπαδών αυτού του είδους.

Ο ειδικός υποστηρίζουν ότι βίαια τραγούδια μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας βίαιης προσωπικότητας.

Ανατριχιάζετε όταν ακούτε μουσική; Έχετε ξεχωριστό εγκέφαλο

Είχατε ποτέ νιώσει στο άκουσμα κάποιου τραγουδιού ρίγη ή ανατριχίλα; Η συγκεκριμένη εμπειρία αισθήσεων, όπως αυτή που μας προκαλεί η μουσική είναι μοναδική. Ο Matthew Sachs, πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μελέτησε άτομα που βιώνουν ρίγη από τη μουσική για να μάθει πώς ακριβώς προκαλείται αυτό το συναίσθημα. Στο πλαίσιο της μελέτης του, εξέτασε είκοσι φοιτητές, δέκα από τους οποίους παραδέχτηκαν ότι έχουν βιώσει τα προαναφερθέντα συναισθήματα σε σχέση με τη μουσική και δέκα που δεν έχουν, σαρώνοντας τον εγκέφαλο τους με μαγνητικό τομογράφο. Ο Sachs διαπίστωσε πως εκείνοι που μπόρεσαν να κάνουν τη ισχυρή αυτή συναισθηματική και σωματική αντίδραση στη μουσική έχουν διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους σε σχέση με όσους δεν αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο.

Η μουσική κάνει καλό στο δέρμα!

Το άγχος, η κούραση, η έλλειψη χαράς αποτελούν συναισθήματα που επιδρούν στο δέρμα μας και παίρνουν μορφή με τα διάφορα δερματικά προβλήματα και τη ξηρότητα η οποία σε προχωρημένη μορφή μπορεί να συμβάλει στην γήρανση του δέρματος. Προσπαθήστε λοιπόν να κλέψετε χρόνο να αφιερώσετε στον εαυτό σας και προπάντων χαλαρώστε. Στο τέλος της ημέρας λίγη αγαπημένη χαλαρωτική μουσική θα σας γαληνεύσει.

Οι συναυλίες κάνουν κακό στους πνεύμονες

Η πολύ δυνατή μουσική είναι γνωστό ότι βλάπτει τα αυτιά. Τώρα οι ειδικοί θεωρούν ότι  μπορεί  να κάνει ζημιά και στους πνεύμονες! Οι ειδικοί είχαν αναφέρει μάλιστα στο παρελθόν περιστατικά νέων ατόμων που παρουσίασαν πνευμονοθώρακα μετά από συναυλία ροκ και heavy metal μουσικής. Ο πνευμονοθώρακας είναι μια ρήξη στον πνεύμονα που συνοδεύεται από έντονη δύσπνοια και πόνο. Συχνά ο τραυματισμός περνάει με το χρόνο, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Οι νέοι που κάθονται κοντά στα ηχεία κινδυνεύουν περισσότερο. Οι ειδικοί προτείνουν να μην καθόμαστε κοντά στα μεγάλα ηχεία και να μην έχουμε μουσική σε πολύ υψηλή ένταση. Αν έχουμε συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτούμε ειδικό.

Η μουσική ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπραΰνει τον πόνο

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ερεθίσματα, οι μουσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται κυρίως σε ψυχοσωματικές διαταραχές. Η μουσική ως θεραπευτικό μέσο απασχολεί  από τα πανάρχαια χρόνια όλους τους λαούς. Οι πρώτοι μάλιστα που μελέτησαν την ευεργετική επίδραση των ήχων στον άνθρωπο ήταν οι αρχαίοι Έλληνες.

Όλες οι τεχνικές της μουσικοθεραπείας μπορούν να εφαρμοστούν ομαδικά ή ατομικά.Κατά τη συνεδρία της μουσικοθεραπείας θα κάτσετε  σε μια βολική  στάση και θα χαλαρώσετε,  στη συνέχεια θα ακούσετε μουσικά κομμάτια ή ευχάριστους ήχους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε να ζωγραφίζετε ή να κάνετε κάποια άλλη δημιουργική απασχόληση. Μπορεί να σας ζητηθεί αν θέλετε να εκφραστείτε και εσείς με ένα μουσικό όργανο.  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα ακούτε μόνο ορχηστικά κομμάτια χωρίς στίχους που ίσως να σας φορτίσουν συναισθηματικά. Στη νοσοκομειακή εφαρμογή της η μουσικοθεραπεία  ηρεμεί τους ασθενείς, αποσπά την προσοχή τους από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και καλύπτει τους δυσάρεστους ήχους του νοσοκομείου όπως λ.χ. από τα ιατρικά μηχανήματα ή τις φωνές από ασθενείς που υποφέρουν. Μία ατομική συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα και η ομαδική  δύο ώρες.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από  ψυχικές παθήσεις, νοητική στέρηση,  δυσλεξία, σκλήρυνση κατά πλάκας,  αλτσχάιμερ, πάρκινσον, αϋπνίες,  αναπνευστικά προβλήματα, κτλ. Η μουσικοθεραπεία έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με έντονο άγχος. Συμβάλει στην ανακούφιση από τον πόνο,  περιορίζει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι χρήσιμη σε ασθενών με καρδιακά προβλήματα, καταπολεμά την υψηλή πίεση και μειώνει την εκδήλωση προβλημάτων όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μουσική βοηθάει τα πρόωρα βρέφη υποστηρίζουν οι Ελβετοί!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top