Εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια

how-to-save-on-energy-costs-850x476.jpg

Όλα όσα περνούν από το χέρι σας -μικρά και μεγάλα- για να ξεφουσκώσετε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να βοηθήσετε την υγεία τη δική σας και του πλανήτη και να έχετε εξοικονόμηση ενέργειας.

Καθώς το κόστος του πετρελαίου ανεβαίνει, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Παρόλο που το άμεσο κίνητρο για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος επιβάλλεται από το κόστος της ζωής και από την τσέπη μας, υπάρχουν οφέλη από αυτή την κινητοποίηση που φαινομενικά μόνον και από κεκτημένη ταχύτητα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε “παράπλευρα”, “δευτερεύουσας σημασίας” και “μακροπρόθεσμα”. Ο λόγος απλός: Αφορούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δηλαδή έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία μας και-πολύ περισσότερο – σε αυτή των παιδιών μας. Κι αν αυτόματα σκέφτεστε “τι να σου κάνει μία σταγόνα στον ωκεανό” και ο νους σας αμέσως τρέχει στη Συνθήκη του Κιότο και σε όσους αρνήθηκαν να την υπογράψουν, ήρθε η ώρα να δείτε το ζήτημα αλλιώς. Σκεφτείτε ότι για κάθε κιλοβατώρα που κερδίζετε στα τιμολόγια τις ΔΕΗ, αποτρέπετε την έκλυση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Υπολογίστε ακόμα ότι μια μέση τριμελής ελληνική οικογένεια καταναλώνει 4.500 κιλοβατώρες το χρόνο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με 4.500 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αν εφαρμόσει απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να “κόψει” αυτή την επιβάρυνση σε λιγότερο από το μισό, δηλαδή κατά 2.700 κιλά! Αν όλοι λοιπόν αποφασίσουμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να εξοικονομούμε ενέργεια, η διαφορά κάθε άλλο παρά σταγόνα στον ωκεανό θα είναι, σε ό,τι αφορά τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και η σημασία αυτής της μείωσης είναι τεράστια, αφού το διοξείδιο του άνθρακα (επακόλουθο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε πετρέλαιο ή λιγνίτη) αυξάνει τη µέση θερµοκρασία του πλανήτη (βλέπε αλλαγή του κλίματος, φυσικές καταστροφές, ερήμωση εύκρατων περιοχών κλπ.) και προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιακά και καρκινογένεση. Αν εφαρµόσετε τα µέτρα εξοικονόµησης που σας προτείνουμε σε παλιές κατοικίες, η κατανάλωση ενέργειας µπορεί να µειωθεί μέχρι και 60%, ενώ σε νέες κατοικίες µε σωστό σχεδιασµό η κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί ακόµα και σε ποσοστό 90%! Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και εύκολες λύσεις με μηδενικό κόστος, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα ακόμη και σήμερα, αλλά και άλλους περισσότερο επεμβατικούς και ριζικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Εξοικονομήστε ενέργεια από τις οικιακές συσκευές

Πλυντήριο

*Πλένετε συνήθως τα ρούχα στους 40 βαθμούς και ανεβάζετε τη θερμοκρασία κατ’ εξαίρεση μόνον όταν είναι πολύ λερωμένα. Έτσι, θα εξοικονομείτε περισσότερο από τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνετε γι’ αυτό το σκοπό. Ενδεικτικά, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ξεκινά από 0,50 KWh για τη θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ για πλύση μίας ώρας σε θερμοκρασία 95 βαθμών καταναλώνετε 1,80 KWh. Αντίστοιχα, για μία πλύση με 5 κιλά ρούχα στους 40 βαθμούς, το κόστος της ενέργειας είναι 0,05 ευρώ, ενώ στη θερμοκρασία των 95 C είναι 18 λεπτά.
*΄Όταν τα ρούχα δεν είναι πολύ λερωμένα, διαλέγετε ένα πιο σύντομο πρόγραμμα (χωρίς πρόπλυση).
*Μην αμελείτε να καθαρίζετε συχνά το φίλτρο του πλυντηρίου και διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη λειτουργία του.
*Γεμίζετε κάθε φορά το πλυντήριο πριν το θέσετε σε λειτουργία. Καταναλώνει το ίδιο ρεύμα είτε είναι γεμάτο είτε άδειο.
*Αν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, μπορείτε συνδέσετε το πλυντήριο με αυτόν, ώστε να εξοικονομείτε το ρεύμα που καταναλώνει τώρα για να ζεσταίνει το νερό. Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο για τη δυνατότητα σύνδεσης του πλυντηρίου με τον ηλιακό.
*Αν σκοπεύετε να αγοράσετε πλυντήριο, κατά την έρευνα αγοράς διασταυρώστε την κατανάλωση νερού και ρεύματος των συσκευών και επιλέξτε ένα πλυντήριο χαμηλής κατανάλωσης. Συμβουλευτείτε τον πωλητή ή τους πίνακες που βρίσκονται συνήθως σε κάποιο εμφανές σημείο όπου αναγράφεται η ακριβής κατανάλωση ενέργειας. Για τα πλυντήρια η κατανάλωση ρεύματος συνήθως κυμαίνεται από 1 μέχρι 1,8 KWh ανά ώρα.

Ψυγείο

*Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από θερμαντικά σώματα ή παράθυρα που τα βλέπει ο ήλιος. Αν κάνετε αυτό το λάθος, μπορεί το ψυγείο σας να “καίει” έως και 30% περισσότερο ρεύμα.
*Αλλάζετε τα λάστιχα της πόρτας όποτε αρχίσουν να φθείρονται, γιατί προκαλούνται απώλειες στην ψύξη, με αποτέλεσμα τη συνεχή λειτουργία του ψυγείου και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Για να διαπιστώσετε αν χρειάζονται αλλαγή τα λάστιχα, τοποθετήστε ένα χαρτονόμισμα στο σημείο που η πόρτα εφαρμόζει με το ψυγείο. Αν το χαρτονόμισμα δεν “σφηνώσει” και φύγει από τη θέση του, είναι καιρός να αλλάξετε λάστιχα.
*Μην αμελείτε να κάνετε απόψυξη. Σκεφτείτε ότι τα 3 εκατοστά πάγου που έχουν συγκεντρωθεί αυξάνουν την κατανάλωση έως και 18%.
*Ξεσκονίζετε συχνά τη σχάρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου για να λειτουργεί με χαμηλότερη κατανάλωση.
*Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους -15 με -18* C για την κατάψυξη και γύρω στους 5 με 7* C για την ψύξη. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, έχετε έως και 15% εξοικονόμηση ρεύματος.

Ηλεκτρική κουζίνα

*Σβήνετε το φούρνο μερικά λεπτά (περίπου 10) προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού. Η θερμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στο φούρνο είναι αρκετή για να αποτελειώσει το ψήσιμο.
*Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια πολύ καλή λύση για να ζεσταίνετε το φαγητό. Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τον κανονικό φούρνο, άρα και αντίστοιχα λίγο ρεύμα.
*Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου όταν μαγειρεύετε, χάνετε θερμότητα χωρίς λόγο.
*Φροντίζετε να χρησιμοποιείτε σκεύη που έχουν το ίδιο μέγεθος με το μάτι της κουζίνας και που ο πάτος τους εφάπτεται απόλυτα σε αυτό.
*Σκεπάζετε την κατσαρόλα ή το σκεύος που ζεσταίνετε το φαγητό. Αποκτώντας αυτή τη συνήθεια, θα καίτε κάθε χρόνο 30% λιγότερο ρεύμα από το ποσοστό που αναλογεί στη χρήση της κουζίνας.

Μην αφήνετε σε αναμονή τις ηλεκτρικές συσκευές

Όταν δεν χρησιμοποιείτε την τηλεόραση, το DVD ή τον υπολογιστή, καλό είναι να τα κλείνετε από τον κεντρικό διακόπτη και όχι μόνο από το τηλεχειριστήριο. Οι συσκευές σε αναμονή καταναλώνουν το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν όταν βρίσκονται σε λειτουργία. Υπολογίζεται ότι η συνήθεια των καταναλωτών να έχουν σε κατάσταση αναμονής τις ηλεκτρικές συσκευές ευθύνεται στη χώρα μας για την έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και για 42 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρήματα σε φουσκωμένους λογαριασμούς. Μια μικρή αλλαγή σε μια συνήθεια κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία και στην τσέπη μας.

Τοποθετήστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Κοστίζουν λίγο παραπάνω από τις κοινές λάμπες, αλλά τα χρήματα που θα γλιτώσετε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και από τη διάρκεια της ζωής τους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσετε αν συνεχίσετε να έχετε κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως ή αλογόνου. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (φθορισμού) κοστίζουν από 8 έως 15 περίπου ευρώ και αποδίδουν την ίδια ή και μεγαλύτερη φωτεινότητα από έναν κοινό, ενώ καταναλώνουν μέχρι πέντε φορές λιγότερο ρεύμα. Ένας κοινός λαμπτήρας 100 Watt για μία ώρα λειτουργίας καταναλώνει ρεύμα αξίας 0,01 ευρώ, ενώ ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης μόνο 0,002 ευρώ. Επιπλέον, οι λαμπτήρες φθορισμού έχουν 10 φορές περισσότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με έναν κοινό λαμπτήρα. Το μόνο μειονέκτημα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι ότι αργούν λιγάκι να αποδώσουν την πλήρη τους φωτεινότητα.

Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας κοστίζει από 500 μέχρι 1.200 ευρώ περίπου, αλλά με μία χρήση δύο ωρών κάθε μέρα, θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας το πολύ μέσα σε δύο χρόνια (αν τον έχετε περισσότερες ώρες αναμμένο κάθε μέρα, θα τον αποσβέσετε πολύ γρηγορότερα). Στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα έχετε μείωση από 25 μέχρι 40%. Αν δηλαδή με συμβατικό θερμοσίφωνο πληρώνατε 100 ευρώ ρεύμα συνολικά, τώρα θα πληρώνετε 75 με 60 ευρώ. Επιπλέον, με κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο αποφεύγεται η έκλυση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μπάνιο που κάνετε με τον ηλιακό αποφεύγεται η έκλυση τριών κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επίσης, για μεγαλύτερη ακόμη οικονομία, μπορείτε να συνδέσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο πιάτων και ρούχων. Αν, πάντως, δεν διαθέτετε ηλιακό θερμοσίφωνο, ρυθμίστε το θερμοστάτη του συμβατικού στη θερμοκρασία των 50* C. Να θυμάστε, ακόμη, ότι με ένα ντους ξοδεύετε τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό από ό,τι εάν γεμίζετε την μπανιέρα. Επιπλέον, σημαντική εξοικονόμηση θα έχετε αν συγχρονίζεστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ως προς τις ώρες που κάνετε μπάνιο, ώστε να μην ανάβετε πολλές φορές μέσα στη μέρα το θερμοσίφωνα, γιατί αλλιώς δαπανάτε πολύ περισσότερη ενέργεια μέχρι να ξαναζεστάνει το νερό.

Γλιτώστε ενέργεια από τη μόνωση

Ένα σπίτι που είναι καλά μονωμένο δεν έχει διαρροές θερμότητας και έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια για να το ζεστάνετε το χειμώνα και για να το κρατήσετε δροσερό το καλοκαίρι. Αν το σπίτι σας δεν έχει καλή μόνωση, ορισμένες εκ των υστέρων παρεμβάσεις θα αμβλύνουν το πρόβλημα. Μία λύση είναι να μονώσετε περιμετρικά το σπίτι σας, για να περιορίσετε τις απώλειες θερμότητας και να πετύχετε καλή θερμοκρασία με μικρό κόστος:
*Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ.
*Τοποθετήστε σκουρόχρωμες κουρτίνες, τις οποίες θα κλείνετε το βράδυ και χαλιά ή μοκέτες.
*Το πρωί ανοίγετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες, για να μπαίνει ο ήλιος μέσα και όταν γυρίζετε να βρίσκετε το σπίτι ζεστό, ώστε να μη χρειάζεται να ανάψετε το καλοριφέρ.
*Επιλέξτε άσπρο χρώμα για τους τοίχους, γιατί αντανακλούν το φως στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να έχετε πιο ζεστό σπίτι το χειμώνα.
*Το χειμώνα αερίζετε το σπίτι για μισή ώρα, ώστε να μην προλαβαίνει να ψυχθεί η τοιχοποιία. Αλλιώς, παγώνει το εσωτερικό του σπιτιού και θα αναγκαστείτε να ανάψετε πάλι το καλοριφέρ ή κάποιο θερμαντικό σώμα.
*Όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα ή τον εξαερισμό, αντί να ανοίγετε τα παράθυρα.
*Τοποθετήστε θερμομονωτικά ή διπλά τζάμια, τα οποία εξοικονομούν θερμική ενέργεια.

Ζεσταθείτε οικονομικά και με το καλοριφέρ!

Πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται ένα νοικοκυριό καταναλώνεται το χειμώνα για τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού. Αν δεν διαθέτετε φυσικό αέριο και δεν σας ενδιαφέρει να βάλετε στο εγγύς μέλλον, τότε χρησιμοποιήστε σωστά το καλοριφέρ σας.
*Ρυθμίστε το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 20 βαθμούς περίπου. Υπολογίστε ότι αν τον ρυθμίσετε στους 25 θα αναγκαστείτε να ξοδέψετε 50% περισσότερα χρήματα σε πετρέλαιο. Καλό είναι τους κρύους μήνες να έχετε το θερμοστάτη συνεχώς αναμμένο σε μια σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον κλείνετε, καθώς για να ζεστάνει ξανά το σπίτι καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο.
*Μην αμελείτε να κάνετε συχνά εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ, γιατί διαφορετικά θα καταναλώνουν πετρέλαιο χωρίς να αποδίδουν.
* Μην καλύπτετε τα σώματα του καλοριφέρ με ξύλινες επενδύσεις ή μάρμαρα.
Αν πάλι βάλετε τα σώματα μέσα σε ξύλινη επένδυση, αυτή θα πρέπει να ανοίγει ή να αποσπάται όταν λειτουργεί το καλοριφέρ.
*Αν θέλετε να ζεστάνετε ένα δωμάτιο προτιμήστε το air condition, αντί να ανάψετε το καλοριφέρ. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και ζεσταίνει πιο γρήγορα το συγκεκριμένο χώρο.
*Όταν έχετε αναμμένο οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα, μην αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα για να έχετε καλύτερη απόδοση, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Ενδεικτική κατανάλωση θερμαντικών μέσων και οικιακών συσκευών

Κλιματισμός: 0,1 ευρώ/ ώρα – ένα κλιματιστικό με ισχύ 9.000 BTU κοστίζει από 180-200 ευρώ
Αερόθερμο: 0,2 ευρώ / ώρα – οι τιμές για τα αερόθερμα ξεκινούν από τα 25 ευρώ.
Καλοριφέρ λαδιού 0,2 ευρώ/ ώρα – η τιμή του ξεκινά από 30 ευρώ.
Σόμπα υγραερίου 12-15 ευρώ η φιάλη (για 60 ώρες περίπου) – το κόστος τους ξεκινά από 100 έως 150 ευρώ.
Σόμπα αλογόνου λίγο περισσότερο από 0,1 ευρώ/ ώρα – μια σόμπα αλογόνου θα σας κοστίσει από 25 ευρώ και πάνω.

Βάλτε φυσικό αέριο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυσικό αέριο για μαγείρεμα, για να έχετε πάντα ζεστό νερό, για κλιματισμό και θέρμανση. Ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς να απαιτείται συνήθως αλλαγή λέβητα. Ο μετρητής συνδέεται με τον καυστήρα με σωληνώσεις. Αν μένετε σε πολυκατοικία και θέλετε φυσικό αέριο μόνο για το δικό σας διαμέρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ατομικό λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο υπαίθριο χώρο. Η συσκευή, που συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις και βάρος. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερικούς σωλήνες που φτάνουν στον ατομικό σας λέβητα. Δεν χρειάζεται συνήθως καμία αλλαγή στις σωληνώσεις νερού ή στα σώματα του καλοριφέρ. Σε γενικές γραμμές με το φυσικό αέριο θα έχετε 20% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο και είναι φιλικό στο περιβάλλον, απολύτως ασφαλές και ακίνδυνο. Για να υπολογίσετε με ακρίβεια τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε με το φυσικό αέριο, αλλά και πόσο θα σας στοιχίσει η εγκατάσταση, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.aerioattikis.gr και βάλτε στη φόρμα τα στοιχεία της κατοικίας σας. Για μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, υπολογίστε ότι η εγκατάσταση θα στοιχίσει γύρω στα 2.800 ευρώ. Αν δεν έχετε πρόσβαση στο Ιnternet, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 1133 για να πληροφορηθείτε αν περνάει φυσικό αέριο από το σπίτι σας.

Εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια

*Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί έναν ανέξοδο τρόπο να ζεσταθούμε και να φωτίσουμε το εσωτερικό του σπιτιού την ημέρα. Ένας τρόπος να εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια είναι να τοποθετήσετε στα παράθυρα ράφια φωτισμού. Πρόκειται για επίπεδη αλουμινένια επιφάνεια, η οποία τοποθετείται δίπλα στο τζάμι και καθώς προσπίπτει το φως πάνω σε αυτή αντανακλάται προς το εσωτερικό του σπιτιού. Για τη συγκεκριμένη κατασκευή θα πρέπει να επικοινωνήσετε με αρχιτέκτονα, ο οποίος να ασχολείται με το σχεδιασμό βιοκλιματικών σπιτιών, προκειμένου να αναλάβει το σχεδιασμό των ραφιών (ή εσχάρες φωτισμού, όπως λέγονται διαφορετικά). Έπειτα τα σχέδια θα δοθούν σε αλουμινά, ο οποίος θα υλοποιήσει την κατασκευή. Το συνολικό κόστος για κάθε παράθυρο, κυμαίνεται από 150 μέχρι 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του και με την ποιότητα της κατασκευής. Ράφια φωτισμού μπορεί να τοποθετηθούν στο εξωτερικό των παραθύρων, ώστε να μην υποβαθμίσουν την αισθητική του εσωτερικού χώρου.
*Μια πιο δραστική λύση για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είναι να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά συστήματα. Το μέγεθος του συστήματος που θα εγκαταστήσετε, καθορίζεται από την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεστε. Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος είναι ανάλογο της απαιτούμενης ενέργειας. Το σύστημα πρέπει να εγκαθίσταται από ηλεκτρολόγο και αποτελείται από “κύτταρα” πυριτίου συνδεμένα ηλεκτρικά, τα οποία βρίσκονται πίσω από ένα προστατευτικό γυάλινο φύλλο και συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, όπως γίνεται και με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Το συνολικό κόστος κατασκευής και τοποθέτησης για ένα μέσο σπίτι κυμαίνεται από 20 μέχρι 24 χιλιάδες ευρώ. Η διαδικασία αυτή όμως είναι επιδοτούμενη. Η επιδότηση σας καλύπτει το 30-45% του συνολικού κόστους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδότηση, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης (τηλ.: 801.11.36.300) και στο site www.antagonistikotita.gr. Απόσβεση των χρημάτων που δώσατε θα γίνει σε περίπου δέκα χρόνια.

Του Μάνου Σιγανού

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top