Οι 10 πιο έξυπνοι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας (Μέρος Β)

20160314202052-11-albert-einstein.jpeg

Όλοι οι παρακάτω άνθρωποι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο… Αυτοί είναι οι εξυπνότεροι άνθρωποι την ιστορία του κόσμου!

Θα έλεγε κανείς ότι η ευφυία ενός ανθρώπου δεν είναι ένα υποκειμενικό αντικείμενο συζήτησης. Παρόλο που, σήμερα, είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση των τεστ IQ για τη μέτρηση της ευφυίας, για τους ανθρώπους της παρακάτω λίστας δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, επομένως επιλέχθηκαν με βάση τα κατορθώματά τους και το πόσο αυτά συνέβαλαν στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Άλμπερτ Αϊνστάιν*

Τα λόγια είναι περιττά για αυτόν εδώ τον κύριο. Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, για πολλούς σημαντικότερος επιστήμονας της ιστορίας, ο Γερμανός φυσικός βραβεύτηκε το 1921 με το Νόμπελ Φυσικής για τις υπηρεσίες και τις ανακαλύψεις του, οι οποίες παίζουν μέχρι και σήμερα κεντρικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα. Με τον διάσημο τύπο E=mc2 διατύπωσε την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, ανακάλυψη η οποία αποδείχθηκε μνημειώδης για την ανάπτυξη της θεωρίας των κβάντων. Είναι γνωστός επίσης για το γεγονός ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο Φρανκλίνο Ρούσβελτ για την πιθανότητα δημιουργίας της ατομικής βόμβας, πράγμα το οποίο οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν το Πρόγραμμα Μανχάταν.

Αριστοτέλης

 Αριστοτέλης είναι γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής Φιλοσοφίας. Στο ξεκίνημά του, μαθήτευσε υπό την καθοδήγηση του επίσης διάσημου φιλοσόφου, Πλάτωνα στην Ακαδημία του στην Αθήνα, και έπειτα έγινε ο ίδιος δάσκαλος, και μάλιστα για μια περίοδο έκανε μαθήματα στον Μέγα Αλέξανδρο. Αργότερα, ίδρυσε τη δική του φιλοσοφική σχολή, το Λύκειο. Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος έγραψε περισσότερα από 200 συγγράμματα, 31 ένα από τα οποία ακόμα κυκλοφορούν σήμερα. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που προσπάθησε να κατηγοριοποιήσει τα διάφορα είδη ζώων, ενώ πειραματίστηκε με πολλές επιστήμες, όπως η βιολογία, η φυσική, η λογική, η ηθική, η ποίηση, η μουσική, το θέατρο, η πολιτική κ.ά. Η δουλειά του στη φιλοσοφία, γνωστή και ως Αριστοτελισμός, έθεσε τις βάσεις για την επικράτηση της λογικής και της επιχειρηματολογίας ως τρόπος σκέψης.

Σερ Ισαάκ Νεύτων

Ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες και μαθηματικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Ισαάκ Νεύτωνας, θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, διατύπωσε τους τρεις νόμους της κίνησης, τον πασίγνωστο «νόμο της βαρύτητας», τον οποίο σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο σκέφτηκε μετά από την πτώση ενός μήλου από το δέντρο, ενώ θεμελίωσε και τον διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Μέσα από την μαθηματική απεικόνιση της βαρύτητας, και σε συνδυασμό με τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών, ο Νεύτωνας επιβεβαίωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο. Επίσης, κατασκεύασε το πρώτο ανακλαστικό τηλεσκόπιο, έκανε έρευνες πάνω στην ταχύτητα του ήχου, καθώς και μελέτες σχετικά με τη φύση του φωτός.

Λουί Παστέρ

Ο Γάλλος χημικός, υπήρξε μια άκρως επιδραστική προσωπικότητα χάρη στις ανακαλύψεις του στη Μικροβιολογία. Τα πειράματά του επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι οι περισσότερες ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε τη θεραπεία και το αντίδοτο για ασθένειες όπως η νόσος του άνθρακα και η λύσσα. Ανακάλυψε και έδωσε το όνομά του επίσης στην παστερίωση, διαδικασία σύμφωνα με την οποία, όταν ζεσταίνουμε ένα υγρό και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει, σκοτώνονται τα μικρόβια. Αυτή η διαδικασία αποτρέπει το ξίνισμα του γάλακτος και του κρασιού, καθιστώντας τα ασφαλή προς κατανάλωση.

Πλάτων

Από τους γνωστότερους και σπουδαιότερους φιλοσόφους όλων των εποχών, ο μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος, όπως προαναφέραμε, του Αριστοτέλη, ασκεί ακόμα τεράστια επιρροή στον κόσμο μέσω του έργου του. Στα έργα του «Πολιτεία» και «Νόμοι», συνδύασε έννοιες όπως η πολιτική φιλοσοφία, η επιστημολογία, η μεταφυσική, η ηθική και η ψυχολογία σε ένα ενιαίο σύστημα σκέψης, περιγράφοντας την ιδανική πολιτεία. Όροι όπως η αρετή, η σοφία, η δικαιοσύνη, η μετριοπάθεια, η αγάπη, ο έρωτας, το θάρρος και η τέχνη συναντιούνται συχνά στο σύνολο των έργων του, το οποίο έχει διασωθεί ολόκληρο. Η Ακαδημία των Αθηνών, την οποία ίδρυσε, αποτέλεσε το πρώτο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στον Δυτικό Κόσμο.

Η ταξινόμηση είναι αλφαβητική*

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top